Arabische gom

Arabische gom, ook bekend als E414 of acacia gom, wordt gewonnen uit vocht van stammen en takken van Acacia senegal en Acacia seyal, bomen die groeien in de Sahel, onder de Sahara. De gom wordt op natuurlijke wijze door de boom aangemaakt na beschadiging van de bast om de wond te dichten. Het proces, gommose, kan 3-8 weken duren.

Arabische gom werd al door lang geleden door de Egyptenaren gebruikt als verdikkingsmiddel in cosmetica en voor de mummificatie. Arabische gom is nuttig, maar wel relatief duur. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgato. Arabische gom wordt gebruikt in snoep, zoals wine gums, pastilles en als schuimstabilisator in marshmallows.

Chemisch gezien is Arabische gom een polysaccharide die gedeeltelijk afgebroken wordt in de dikke darm. Binnen het dieet maakt het deel uit van de vezels. De energiewaarde is minder dan de helft van die van zetmeel of maltodextrine. In meer detail: Arabische gom is een complex en variabel mengsel van arabinogalactaan, oligosacchariden, polysacchariden, en glycoproteïnen. Afhankelijk van de bron, bevat het meer L-arabinose dan D-galactose (Acacia seyal ) of meer D-galactose dan L-arabinose (Acacia senegal) . De gom uit Acacia seyal bevat ook significant meer 4-O-methyl-D-glucuronzuur, maar minder L-rhamnose en ongesubstitueerd D-glucuronzuur dan die van Acacia senegal.

In Soedan, en meer specifiek in een groot gebied rond Darfur staan de doornige bomen die op bepaalde momenten in het seizoen gaan ‘bloeden’. Het is door niemand te voorspellen wanneer en waarom het gebeurt. Een hete wind vanuit de woestijn en een bast die barst…Maar wanneer het gebeurt dan gaat het hard. Er verschijnen druppels aan de bomen. Ze groeien en groeien. Tot de grootte van limoenen. Soms zelfs tot het formaat van sinaasappels..Het zijn bollen Arabische Gom....