Leven met kruiden. Maurice Godefridi / Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

Herboristen Opleiding 2017- 2018
Jubileum: 30 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding

We starten in oktober 2017 met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:
 • 5 weekends van 2 dagen,
 • 6 seizoensdagen,
 • info en opdrachten via mail,
 • een stageweek in Frankrijk (facultatief)
 • en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken) in oktober 2018 .
Een unieke gelegenheid om op snelle en praktische manier een herboristenopleiding te volgen.

Praktische informatie over deze 30ste opleiding voor herboristen nieuwe stijl.
Begin van de opleiding:
 • eerste weekend 28 en 29 oktober 2017, 
 • tweede weekend 18 en 19 november 2017, 
 • derde weekend begin mei 2018, 
 • vierde weekend begin juni 2018
elke dag les van 10 uur tot 17 uur met de nodige buitenpauzes
verder over het jaar verdeeld 6 seizoensdagen ( te kiezen uit oa de cursusdagen Wild Voedsel)

Elk weekend zal op een andere plaats doorgaan, zo kunnen we kennis maken met verschillende biotopen en met de activiteiten van verschillende herboristen. De mogelijke plaatsen Sinaai, Vilvoorde, Leuven, Ardennen of Nederland. Je kan je kandidaat stellen om een weekend in jouw streek te laten doorgaan. De weekends zijn zonder overnachtingen. Soms zijn er wel regelingen mogelijk met medestudenten.

Elk weekend worden er kruidenmonografieën per orgaansysteem besproken bvb kruiden voor de spijsvertering (bitterstofplanten, laxeerkruiden...), kruiden voor lever en gal (mariadistel, paardenbloem, artisjok...), kruiden voor de luchtwegen ( tijm, echte salie, slijmstofplanten: heemst..., immuunmodulerende planten (rode zonnehoed, vlier.., kruiden voor hart en bloedvaten (meidoorn, arteriële vaatstelsel: knoflook... veneuze vaatstelsel: paardenkastanje, toverhazelaar...), kruiden voor het zenuwstelsel (sint janskruid, echte lavendel, citroenmelisse, sedativa: valeriaan, hop ....), kruiden voor de nieren en urinewegen (echte guldenroede, reumaplanten: moerasspirea, berk, wilg..., heermoes), kruiden voor hormonaal systeem (gonadotroop: vrouwenmantel, monnikenpeper, zilverkaars; prostaat: basterdwederik...), kruiden voor de huid (goudsbloem, smeerwortel...), adaptogene planten (ginseng, rozenwortel...). Voor voorbeelden van monografieën zie verder op deze website.
 • Elk weekend gaan we ook naar buiten om de planten uit eigen omgeving en van het seizoen te herkennen en kort te bespreken.
 • Elk weekend oogsten we ook een plant, maken of geven een opdracht om een plant te drogen of te verwerken tot tinctuur of siroop.
 • Tijdens de seizoensdagen zijn we vooral de hele dag buiten (wandelen, bedrijfsbezoeken, bereidingswijzen)
 • Veel aandacht ook voor wild voedsel (eten uit de natuur): paardenbloem, brandnetel, weegbree, daslook, look zonder look, vogelmuur.....
 • Bereidingen maken: tinctuur, siroop, zalf, crème, mellitis, zeep, smudgesticks..... vooral ook werken met verse, zelf geoogste planten
Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) met vermelding herborist 2016 - 2017. De rest van het totaal bedrag 400 euro te betalen voor de cursus begint. Het cursusboek is apart te betalen: 50 euro

De stageweek ( Drôme of Bretagne) kan apart gevolgd worden. Kosten voor de stageweek cursisten 120 euro voor niet cursisten 150 euro. Zie verder op facebook Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

Facultatieve aanvullende cursusblokken
Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. Kruidenvakanties 2017
 • 12 tot 17 april: Bretagne
 • 1 tot 8 juli 2017: Drôme
 • 8 tot 15 juli: Alpen
 • 13 tot 20 augustus: Bretagne
Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme 
Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
  De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Claire, Marie-Claire, en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
   De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot vorig jaar verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is dit jaar 2017 helaas niet meer mogelijk. Er zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Zie http://www.le-prasada.com

   Wandelvakantie in de Alpen
   Op zoek naar mythische planten zoals Rhodiola, Génépi, Gele gentiaan, Maanvaren en Edelweiss. We verblijven op een camping of gîte in de buurt van Chateau-Queyras. Beslissen in feite ter plaatse. Ik zorg voor een tent. We maken dagwandelingen. Kosten voor begeleiding 150 euro. Camping of gîte en reis is voor eigen rekening. Als je ook de kruidenstage in Bellegarde en Diois mee doet, kun je eventueel met mij in de motorhome meerijden naar de Queyras. Meer info bij Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com.

   Kruidige zomerstage in Bretagne
   Een groot deel van het jaar wonen we in Bretagne. Een heel andere omgeving dan de Franse Drôme, niet zo heet, vochtiger, en dus andere biotopen (heide, bos en rotsstrand) en andere planten. In de bossen van Huelgoat vinden we niet alleen eiken, beuken en kastanjes maar ook een onderbegroeiing van bosbessen, varens veel koningsvarens, mossen en typische planten van de streek zoals Muizedoorn en Navelkruid. In de veen- en heidegebieden van Monts d'Arrée domineren vooral struik- en dopheide, brem en massaal veel  gaspeldoorn... Zeer zeldzaam zijn een orchidee Malaxis des marais Hammarbya paludosa en L'asphodèle d'Arrondeau (Asphodelus arrondeaui). Deze zeldzaamheden zullen we waarschijnlijk niet tegen het plantaardig lijf lopen, maar Zonnedauw zien, behoort wel tot de mogelijkheden. Om nog een ander biotoop te bewonderen kunnen we een dag naar de rotskust van Roscoff of  zuidelijker naar Pont Aven en omgeving rijden. Zeewier is langs de kust het dominerend wild voedsel, zeesla, blaaswier en vele andere eetbare wieren zijn hier te oogsten. Verder vinden we op de rotsen met zicht op zee ook veel zeevenkel, In de omgeving van Roscoff groeien meer dan 500 soorten zeewier en vinden we ook een infocentrum over zeewier. 
   En naast de planten is Bretagne natuurlijk ook het land van menhirs en dolmens, spirituele monumenten die we op onze wandelingen zeker ook zullen beleven. 

   Algemene informatie 
   • Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
   • De deelnamekosten voor de herboristische activiteiten (wandelingen, bedrijfsbezoeken, oogsten en bereidingen) zijn 150 euro per persoon per week. Voor de cursisten en voor groepen van minimum 10 personen 120 euro. 
   • Voor de partners van deelnemers, die bijvoorbeeld alleen een aantal wandelingen willen meedoen, zijn de deelnamekosten 40 euro. 
   • Deelnemers die met openbaar vervoer komen, kunnen eventueel bij station opgehaald worden en kunnen voor de bezoeken meerijden met de aanwezige auto’s mits deelname in de kosten (samen af te spreken) 
   • De reis en het verblijf is voor eigen rekening. In Bellegarde zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Zie http://www.le-prasada.com. Verder zijn er campings in La Motte-Chalancon en een mooie gîte in Montlahuc https://www.grange-aux-loupiots.fr/
   • De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
   • Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad, plantjes.....
   Voor inschrijvingen 
   stort je het vereiste bedrag (stages 150 euro per persoon) op rekeningnummer BE09001058188457
    (BIC code GEBABEBB)  
   van Maurice Godefridi. 
   Vermeld aantal personen (adres of emailadres) en data van de activiteit. Een informatief gesprek over de stages is mogelijk. Mail mij dus even of kom eens langs. Mail:vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 0485135026. Via telefoon niet altijd bereikbaar, liefst mailen.   Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen

   Een deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, kamperen…..Vanaf 2015 is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

   Programma
   augustus, september: vooral wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
   oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….
   december, januari: wortels oogsten maar ook winterprofielen van kruidachtige planten en bomen herkennen
   februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
   maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
   april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Orticulture...
   april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
   mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
   juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
   juli: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
   Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide ……
   Het is ook mogelijk om als aanvulling de kruidenstage in de Zuiderse Drôme of in Bretagne te volgen.

   Lessenrooster Wild Voedsel 2016 - 2017

   Deze dagen kunnen ook apart gevolgd worden, de eerste dagen op
   1 november: wandeling in Hoegaarden en bezoek Toontuinen. Afspraak aan de Sint Gorgoniuskerk om 10 uur.

   12 en 13 november: kruidenweekend bij Hastière: wilde wortels en wilde vruchten oogsten en eten. Afspraak Domaine du Bonsoy bij receptie zaterdag om 10 uur, wandeling Maasvallei (Bonsoy) oa oogsten daslookwortels, Japanse duizendknoop, sleedoornbessen, meidoornbessen... voor tinctuur, likeur en olie. Eventueel dagafsluiting in Hastiere (kort bezoek park en daarna (vrijblijvend) maaltijd in Hastiere)
   zondag 13 november: afspraak Bonsoy (receptie) om 10 uur: korte wandeling bij Bonsoy, we oogsten wilde planten (vooral blad) om een wilde soep te maken. In de namiddag rijden we naar Sosoye (12 km), wandeling kalkflora, eventueel afsluiting bij de abdij van Maredsous.

   18 december: Weris, afspraak aan de kerk om 10 uur (sleedoorn, rozenbottels...)
   12 maart: Bezoek park en tuinen Rivierenhof Antwerpen, Dodoenstuin Schilde....
   18 maart
   19 maart: Dagwandeling langs de Maas, vooral ook oogsten van wilde wortels (nagelkruid, daslook, paardenbloem, salomonszegel), kennismaken met andere wortels (crosne, mierikswortel, aardpeer, ....) nieuwe digitale monografieën beschikbaar.

   6 mei 2017: Ecoflora Halle om 14.00
   13 mei 2017: Kruidentuin in Vilvoorde en/of wandeling om 14.00
   23 mei 2017: Universitaire tuin Jules Massart over geneeskrachtige stoffen om 10 uur, (is wel op dinsdag)
   3 juni
   4 juni
   5 juni 2017: Kruidenweekend in de Hoge Venen met op zaterdag 3 juni bezoek Ortis bedrijf en kruidentuin Elsenborn.

   Mee te brengen
   stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven.

   Kostprijs: 150 euro voor 10 dagen, digitale documentatie inbegrepen. Inschrijven door betaling van 150 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) van Maurice Godefridi met vermelding ‘Opleiding Wild voedsel’. Na de inschrijving krijg je digitaal een eerste register 'Wild voedsel' toegestuurd. Ook het digitale cursusboek van de opleiding is in de prijs inbegrepen. De wandellessen zijn ook apart te volgen (voor 15 euro)   Herboristen Opleiding 2016- 2017

   We starten in 2016 met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:
   5 weekends van 2 dagen,
   6 seizoensdagen,
   info en opdrachten via mail,
   een stageweek in Frankrijk (facultatief)
   en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken) in oktober 2017 .
   Een unieke gelegenheid om op snelle en praktische manier een herboristenopleiding te volgen.

   Praktische informatie over deze 29ste opleiding voor herboristen nieuwe stijl.
   Begin van de opleiding: 
   • eerste weekend 22 en 23 oktober 2016, 
   • tweede weekend 19 en 20 november 2016 ( is verplaatst naar 25 en 26 maart 2017)
   • 29 en 30 april 2017, 
   • 10 en 11 juni 2017
   • elke dag les van 10 uur tot 17 uur met de nodige buitenpauzes
   verder over het jaar verdeeld 6 seizoensdagen ( te kiezen uit oa de cursusdagen Wild Voedsel)

   1 november: wandeling in Hoegaarden en bezoek Toontuinen. Afspraak aan de Sint Gorgoniuskerk om 10 uur.
   12 en 13 november: kruidenweekend bij Hastière: wilde wortels  en wilde vruchten oogsten en eten. Afspraak Domaine du Bonsoy receptie zaterdag om 10 uur, bezoek Orticulture, wandeling kalkflora bij Sosoye of Belvaux.
   18 december: Weris, afspraak aan de kerk om 10 uur (sleedoorn, rozenbottels...)
   25 februari: bereidingswijzen bij Veerle (Helianthus Vilvoorde): crémés, zalf ed.
   11 maart: Voorbeeld voor cursus fytotherapie, bespreking fytoschema hoge bloeddruk, aderverkalking, stress... in Antwerpse of Leuvense. Kandidaten om deze dag mede te organiseren kunnen een voorstel doen.
   12 maart: Bezoek park en tuinen Rivierenhof Antwerpen, Dodoenstuin Schilde....
   18 maart
   19 maart: Dagwandeling langs de Maas, vooral ook oogsten van wilde wortels (nagelkruid, daslook, paardenbloem, salomonszegel), kennismaken met andere wortels (crosne, mierikswortel, aardpeer, ....) nieuwe digitale monografieën beschikbaar.

   2de weekend: 25 en 26 maart 2017 bij Veerle (Helianthus Vilvoorde): kruiden voor de luchtwegen ( tijm, echte salie, slijmstofplanten: heemst..., immuunmodulerende planten (rode zonnehoed, vlier.., kruiden voor hart en bloedvaten (meidoorn, arteriële vaatstelsel: knoflook... veneuze vaatstelsel: paardenkastanje, toverhazelaar...

   3de weekend: 29 en 30 april 2017: kruiden voor het zenuwstelsel (sint janskruid, echte lavendel, citroenmelisse, sedativa: valeriaan, hop ....), kruiden voor de nieren en urinewegen (echte guldenroede, reumaplanten: moerasspirea, berk, wilg..., heermoes)

   6 mei 2017: Ecoflora Halle om 14.00: kruiden- en wilde plantenteelt, bespreking van de planten in potjes A tot Z. Mogelijkheid tot kopen van de inheemse planten
   13 mei 2017: Kruidentuin in Vilvoorde 14.00. Over de kruidige siertuin en de aanleg van een border. Digitaal boekje beschikbaar.
   23 mei 2017: Universitaire tuin Jules Massart over geneeskrachtige stoffen om 10 uur, (is wel op dinsdag) en info over geneeskrachtige bomen

   3 juni
   4 juni
   5 juni 2017: Kruidenweekend. Plaats nog in te vullen. Suggesties?

   4de weekend: 10 en 11 juni 2017:  kruiden voor hormonaal systeem (gonadotroop: vrouwenmantel, monnikenpeper, zilverkaars; prostaat: basterdwederik...), kruiden voor de huid (goudsbloem, smeerwortel...

   5de weekend: 21 en 22 oktober 2017: bespreking adaptogenen, inleveren eindwerken

   Elk weekend zal op een andere plaats doorgaan, zo kunnen we kennis maken met verschillende biotopen en met de activiteiten van verschillende herboristen. De mogelijke plaatsen Sinaai, Vilvoorde, Leuven en Ardennen of Nederland. Je kan je kandidaat stellen om een weekend in jouw streek te laten doorgaan. De weekends zijn zonder overnachtingen. Soms zijn er wel regelingen mogelijk met medestudenten.
   Elk weekend worden er kruidenmonografieën per orgaansysteem besproken bvb kruiden voor de spijsvertering (bitterstofplanten, laxeerkruiden...), kruiden voor lever en gal (mariadistel, paardenbloem, artisjok...), kruiden voor de luchtwegen ( tijm, echte salie, slijmstofplanten: heemst..., immuunmodulerende planten (rode zonnehoed, vlier.., kruiden voor hart en bloedvaten (meidoorn, arteriële vaatstelsel: knoflook... veneuze vaatstelsel: paardenkastanje, toverhazelaar...), kruiden voor het zenuwstelsel (sint janskruid, echte lavendel, citroenmelisse, sedativa: valeriaan, hop ....), kruiden voor de nieren en urinewegen (echte guldenroede, reumaplanten: moerasspirea, berk, wilg..., heermoes), kruiden voor hormonaal systeem (gonadotroop: vrouwenmantel, monnikenpeper, zilverkaars; prostaat: basterdwederik...), kruiden voor de huid (goudsbloem, smeerwortel...), adaptogene planten (ginseng, rozenwortel...). Voor voorbeelden van monografieën zie verder op deze website.
   • Elk weekend gaan we ook naar buiten om de planten uit eigen omgeving en van het seizoen te herkennen en kort te bespreken.
   • Elk weekend oogsten we ook een plant, maken of geven een opdracht om een plant te drogen of te verwerken tot tinctuur of siroop.
   • Tijdens de seizoensdagen zijn we vooral de hele dag buiten (wandelen, bedrijfsbezoeken, bereidingswijzen)
   • Veel aandacht ook voor wild voedsel (eten uit de natuur): paardenbloem, brandnetel, weegbree, daslook, look zonder look, vogelmuur.....
   • Bereidingen maken: tinctuur, siroop, zalf, crème, mellitis, zeep, smudgesticks..... vooral ook werken met verse, zelf geoogste planten
   Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) met vermelding herborist 2016 - 2017. De rest van het totaal bedrag 400 euro te betalen voor de cursus begint. Het cursusboek is apart te betalen: 50 euro

   De stageweek ( Drôme of Bretagne) kan apart gevolgd worden. Kosten voor de stageweek cursisten 120 euro voor niet cursisten 150 euro. Zie verder op facebook Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

   Facultatieve aanvullende cursusblokken
   Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
   Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
   Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 

   Korte versie herborist. Schriftelijke opleiding herborist met praktijkdagen
   Het is ook mogelijk de kruidenbesprekingen (cursusboek fytologie) aan te schaffen met extra digitale info (oa seizoensgebonden info over oogsten en verwerken van planten, vraag / antwoord), het volgen van 1 weekend (eerste) en 3 buitendagen naar keuze. Kosten zijn dan 190 euro   Lessenrooster van de voorbije opleiding 2015 - 2016

   25 oktober            Wandelen in de Maasvallei / Bonsoy (Wild Voedsel 1)
   22 november        Hoegaarden holle wegen en toontuinen / gemmotherapie. Kerk Hoegaarden 10.00 (Wild Voedsel 2)
   28 / 29 november Tweede weekend Opleiding kruiden voor de lever, voor de luchtwegen. Brembosstraat 40 Vilvoorde 10.00 (alleen voor cursisten)
   13 december         Weris / Menhirs en magische planten, winterprofiel bomen. Kerk Weris 10.00 (Wild Voedsel 3)
   14 december         Nog in Weris en omgeving

   6 februari               Bereidingswijzen praktijk Vilvoorde 10.00 (alleen voor cursisten)
   27 /  28 februari     Derde weekend Herboristen Opleiding: hart, bloedvaten en zenuwstelsel (alleen voor cursisten)
   5 maart                  Kruidige Siertuin 1, aanleg border als huisapotheek Vilvoorde (Wild Voedsel 4) 
   6 maart                  Cursus fytotherapie: bloeddruk, cholesterol, veneuze insufficiëntie (spataderen).. Vennestraat 82 2275 Gierle; We starten om                              10 uur en eindigen om 16 uur. 
   12 maart                Wandeling gemmo en jong groen. Stationsstraat 18 Weelde Station van 10 tot 12.30 (weg Turnhout - Baarle)
   19 maart                Kruidige Siertuin 2 (Wild Voedsel 5) 
   20 maart                Cursus fytotherapie: Stress, slapeloosheid...... Vennestraat 82  2275 Gierle van 10 tot 16 uur
   21 / 22 / 
   23 / 24 april           Kruidenstage Bretagne (deelnamekosten cursisten 120 euro, niet cursisten 150 euro)
   5 mei                     Kruidenwandeling Weelde Statie (weg van Turnhout naar Baarle-Hertog), Stationsstraat 18 op het plein om 10 uur.
   7 mei                     Bezoek Ecoflora kruiden en wilde planten van A tot Z. Ninoofsesteenweg 671 Halle (cursisten Herborist en Wild Voedsel)
   10 mei                   Kruidtuin Leuven 14 uur (op aanvraag)
   14 / 15 /  16 mei     Kruidenweekend in Ardennen oa bezoek Orticulture speciale groenten, wandeling kalkflora Sosoye (Wild Voedsel 7, 8, 9)                                      Afspraak zaterdag om 10 uur brug over de Molignée in het dorp Sosoye
   21 / 22 mei             Vierde weekend Herboristen Opleiding: nieren, urinewegen, hormonaal. Abdij Postel Abdijlaan 8, 2400 Mol om 10 uur
   28 mei                    Universiteitstuin Jean Massart Brussel, les over werkzame stoffen in planten (alleen voor cursisten Herborist en cursus Wild                                  Voedsel 10)  chaussée de Wavre 1850, 1160 Bruxelles. De ingang van de Botanische Tuin Jean Massart in Oudergem ligt aan
                                 de kant van de Waversesteenweg, langs de E411-autosnelweg. Afspraak om 10 uur.  
                                 http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/IF_EV_Parcs_Tuin_Massart_NL.PDF                              
   11 juni                    Biosfeer kruidenteeltbedrijf (Wild Voedsel 11) Adres: Scherpbierseweg 1, 4503 GR Groede, Nederland
                                 http://www.biosfeer-groede.nl/biosfeer-groede/bedrijf.html

   2 tot 9 juli               Kruidenstage Franse Drome (facultatief deelnamekosten cursisten 120 euro, anderen 150 euro)
   9 tot 16 juli             Kruidige bergtocht Franse Alpen (facultatief deelnamekosten cursisten 120 euro, anderen 150 euro)
   13 tot 20 aug          Kruidenstage Bretagne

   Nog in te vullen: Kruidenwandeling Weelde Statie, Bezoek botanische tuin Leuven....
   Verdere info: Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 0485135026

   Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) met vermelding herborist 2015 - 2016. De rest 400 euro te betalen voor de cursus begint. Het cursusboek is apart te betalen: 50 euro

   Facultatieve aanvullende cursusblokken
   • Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
   • Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
   • Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 


   Voorbije activiteiten 2014 - 2015
   kruiden- en andere wandelingen
   zondag 28 september 10:00: Kruidenwandeling in mijn verleden tijd
   Weelde Station. De wandeling is bij de oude spoorweg Tilburg - Turnhout. Het vroegere overslagstation op de grens. De plaats waar ik zelf meer dan 30 jaar gewoond heb. We zigzaggen wat door het gebied, is niet meer dan 5 à 6 kilometer. Veel planten die met de trein meegekomen zijn, vinden we hier, veel tweejarigen teunisbloem, slangenkruid, toorts... maar ook resten van planten die ik lang geleden achter gelaten heb. Is altijd spannend voor mij om er nog eens rond te kijken. Afspraak Stationstraat Weelde Statie om 10 uur. Deelnamekosten 8 euro.https://www.facebook.com/events/1550583491837181/

   zondag 5 oktober 10:15: Kruidenwandeling aan Zee
   We plukken verschillende bessen (mogelijk duindoorn, rozenbottel, gojibes, meidoorn) om tinctuur of siroop mee te maken. Breng wat alcohol, honing, suiker en wodka mee. We maken een instant elixir met duindoorn en wodka. Kosten deelname 15 euro. Cursisten 5 euro. We vertrekken aan het tramstationnetje in De Haan om 10.15 https://www.facebook.com/events/286473138221936/

   zaterdag en/of zondag 8 en 9 nvember 2014
   We gaan op zoek naar zaden en wortels om tincturen e.d. te maken, maar ook zaden en wortels verzamelen om planten te vermeerderen of om een amulet te maken. Wortels valeriaan, bijvoet, brandnetel, smeerwortel, kraailook, look zonder look.... Zaden van berenklauw, wilde peen, venkel, duindoorn .......... Zondag 9 november 2014 maar ook op zaterdag 8 november is er een wandeling. We vertrekken weer aan het tramstationnetje in De Haan. Niet cursisten 15 euro.

   Zondag 7 december 10.15: winterwandeling Weris (cursusdag)
   Wat is er nog te vinden van geneeskrachtige planten en wild voedsel? Menhirs en dolmens zullen we zeker zien. Verder knoppen van bomen, bessen, wortels en natuurlijk maretakken. We maken een instant tinctuur van smeerwortel en een amulet van maretak. Afspraak kerk van Weris. Kosten 15 euro, cursisten gratis.

   Voorbije activiteiten
   25 / 26 oktober 2014: 1ste weekend opleiding in Sinaai
   9 november 2014: kruidenwandeling: op zoek naar zaden en wortels. Waar? Stel wat voor.
   7 december 2014: winterwandeling Weris (menhirs, maretakken, knoppen bomen...), afspraak kerk Weris 10.15
   13 / 14 december 2014: 2de weekend opleiding in De Haan aan Zee http://dehaan.liquifi.be/vrije-tijd/cultuur/gebouwen/annexe/
   10 januari 2015: Praktische bereidingswijzen: zalf, crème, siroop.....in Vilvoorde http://www.herboristje.be/
   7 maart 2015: Cursus fytotherapie: Stress, burn-out, slapeloosheid

   Begeleid wandelen in je eigen streek. Doe mij een voorstel.   Cursus Fytotherapie

   In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken. 
   De cursus (4 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Deze cursus kan altijd ook op aanvraag opgestart worden. info vlaamseherboristen@gmail.com   Een filosofische overdenking

   Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren.

   Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking.

   Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier.
   Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk.
   Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken?

   Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen.

   Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en  rozenwortel.
   Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.

   Voor meer info: Maurice Godefridi
   vlaamseherboristen@gmail.com
   www.herborist.infoteur.nl
   http://kruidwis.blogspot.com/

   Als herborist en voorzitter van de herboristen vereniging
   www.herboristen.be. ben ik dagelijks bezig om goede informatie te verschaffen over de gezondheidswaarde van planten. Dat gebeurt door het geven van cursussen, het organiseren van kruidenstages, het begeleiden van wandelingen en het schrijven van populair-wetenschappelijke artikels over kruiden.