Leven met kruiden. Maurice Godefridi / Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

Herboristen Opleiding 2018 - 2019
31 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding

We starten in oktober 2018 met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:

Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
 • 5 weekends van 2 dagen,
 • info en opdrachten via mail,
 • een stageweek in Frankrijk (facultatief)
 • en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken) in oktober 2019.
 • eerste weekend 27 en 28 oktober 2018: een verkorte versie van de hele cursus. Ook apart te volgen. Dit weekend gaat door in Vilvoorde bij Helianthus http://www.herboristje.be/
 • tweede weekend 17 en 18 november 2018: kruiden voor de spijsvertering en lever en gal
 • een derde weekend in mei 2019: kruiden voor luchtwegen, kruiden voor hart en bloedvaten
 • een vierde weekend begin juni 2019: kruiden voor het zenuwstelsel en voor nieren en urinewegen.
 • en een afsluitend weekend oktober 2019
Kosten voor de 5 weekends: 450 euro cursusboek en digitale info inbegrepen

Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur.
Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.
 • Zaterdag 3 november: eerste buitendag in Domaine du Bonsoy. Afspraak 10 uur rue Corail 12 Blaimont / Hastière. Oogsten en verwerken van wilde, eetbare planten.
 • Zondag 4 november: tweede buitendag in Domaine du Bonsoy
 • Zondag 11 november: derde buitendag in Hoegaarden (wandeling en bezoek toontuinen). Afspraak 10 uur aan St Gorgoniuskerk.
 • Zaterdag 1 december: vierde buitendag Weris: menhirs, dolmens en winterprofiel van planten. Meer info over maretak. Oogsten van smeerwortel
 • De verdere geplande buitendagen voor 2019 zijn 23 en 24 maart, 11 en 12 mei, 25 en 26 mei en 8 juni. Er zullen wel nog extra dagen komen.
De cursisten van de buitencursus kunnen uit 15 geplande dagen 10 dagen kiezen: kosten 180 euro. Deze dagen zijn ook apart te volgen. Kosten per dag 20 euro. 

Praktische informatie over de een en dertigste opleiding voor herboristen nieuwe stijl, die plaats heeft op verschillende plaatsen verdeeld over ons land. Eerste weekend 27 en 28 oktober, tweede weekend 17 en 18 november, een derde weekend begin mei en een vierde begin juni. Elke dag is er les van 10 uur tot 17 uur met de nodige pauzes. We gaan ook veel naar buiten om de planten in de tuin of de omgeving te leren kennen. Daarnaast zijn over het jaar verdeeld 10 buitendagen (ook apart te volgen). Een stageweek in de Franse Drôme of Bretagne is voor de cursisten apart te volgen als aanvulling op de cursus.

Cursuskosten: 450 euro voor de hele opleiding (5 weekends, cursusboek en digitale info ) + 10 buitendagen 180 euro, samen 630 euro. Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding herborist 2018 - 2019Kruidenvakanties 2018

 • Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme 
 • Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
   De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Claire, Carole en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
    De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot vorig jaar verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is helaas in 2018 niet meer mogelijk. Er zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar.

    We bezoeken Nyons met distilleerderij en aromatuin. We gaan naar het plateau met de gieren en zijn verschillende wilde lavendelsoorten (L. angustifolia, L. latifolia (Spijk) en de natuurlijke kruising L. x intermedia (Lavandin) bij Remuzat. Mogelijk is ook bezoek aan de velden en tuin van Herbier du Diois bij Chatillon en Diois. We wandelen en oogsten wilde lavendel, gele gentiaan, berendruif, Thymus vulgaris chemotype geraniol bij Bellegarde om hoestsiroop en likeur te maken. Bezoeken herboriste Claire Montesinos distillatie etherische olie en hydrolaten en herboristen Nathalie Portaz et Florence Huvet productrices de plantes médicinales. Andere mogelijkheden: wandeling door de kloof en naar de grot met de bron bij Cornillon sur l'Oule, afhankelijk van het tijdstip gaan we zuidelijker naar Ferrassières Fête de Lavande, wandeling in de flanken van de Vercors bij Abbeye de Valcroissant (vrouwenschoentje, Martagonlelie, wolfskers, gele affodil.....)

    Wandelvakantie in de Alpen
    Op zoek naar mythische planten zoals Rhodiola, Génépi, Gele gentiaan, Maanvaren en Edelweiss. We verblijven op een camping of gîte in de buurt van Chateau-Queyras. Beslissen in feite ter plaatse. Ik zorg voor een tent. We maken dagwandelingen. Kosten voor begeleiding 150 euro. Camping of gîte en reis is voor eigen rekening. Als je ook de kruidenstage in Bellegarde en Diois mee doet, kun je eventueel met mij in de motorhome meerijden naar de Queyras. Meer info bij Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com.

    Kruidige zomerstage in Bretagne
    Een groot deel van het jaar wonen we in Bretagne. Een heel andere omgeving dan de Franse Drôme, niet zo heet, vochtiger, en dus andere biotopen (heide, bos en rotsstrand) en andere planten. In de bossen van Huelgoat vinden we niet alleen eiken, beuken en kastanjes maar ook een onderbegroeiing van bosbessen, varens veel koningsvarens, mossen en typische planten van de streek zoals Muizedoorn en Navelkruid. In de veen- en heidegebieden van Monts d'Arrée domineren vooral struik- en dopheide, brem en massaal veel  gaspeldoorn... Zeer zeldzaam zijn een orchidee Malaxis des marais Hammarbya paludosa en L'asphodèle d'Arrondeau (Asphodelus arrondeaui). Deze zeldzaamheden zullen we waarschijnlijk niet tegen het plantaardig lijf lopen, maar Zonnedauw zien, behoort wel tot de mogelijkheden. Om nog een ander biotoop te bewonderen kunnen we een dag naar de rotskust van Roscoff of  zuidelijker naar Pont Aven en omgeving rijden. Zeewier is langs de kust het dominerend wild voedsel, zeesla, blaaswier en vele andere eetbare wieren zijn hier te oogsten. Verder vinden we op de rotsen met zicht op zee ook veel zeevenkel, In de omgeving van Roscoff groeien meer dan 500 soorten zeewier en vinden we ook een infocentrum over zeewier. 
    En naast de planten is Bretagne natuurlijk ook het land van menhirs en dolmens, spirituele monumenten die we op onze wandelingen zeker ook zullen beleven. 

    Programma kruidenstage Bretagne
    • wandeling in het woud van Huelgoat (rotsformaties)
    • wandeling bij Pont ar Gorret, oogsten muizedoorn, navelkruid, echte guldenroede....
    • kuststreek van Roscoff, bedrijfsbezoek zeewierverwerking, oogsten zeesla, zeevenkel, blaaswier...
    • kuststreek Camaret, rotskust Pointe de Penhir, menhirs, planten oa meekrap (kleurstofplant)
    • veen- en heidegebied met duivelsnaaigaren, heide, zonnedauw.....
    • tuin van Marleen en Maurice, verwerken kruiden tot tinctuur en siroop, smudgesticks....
    • gezellig in café-librairie L'Autre Rive met ook bijzondere plantenboeken
    Programma kruidenstages 2018
    • Zo 8 april Kruidenstage Bretagne tot zo 15 april 2018
    • Zo 1 juli Kruidenstage Drome tot zo 8 juli 2018
    • Zo 8 juli Kruidenstage Alpen tot zo 15 juli 2018
    • Zo 12 augustus Kruidenstage Bretagne tot zo 19 augustus 2018
    Algemene informatie 
    • Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
    • De deelnamekosten voor de herboristische activiteiten (wandelingen, bedrijfsbezoeken, oogsten en bereidingen) zijn 180 euro per persoon per week. Voor de cursisten en voor groepen van minimum 10 personen 150 euro. 
    • Voor de partners van deelnemers, die bijvoorbeeld alleen een aantal wandelingen willen meedoen, zijn de deelnamekosten 40 euro. 
    • De reis en het verblijf is voor eigen rekening. In Bellegarde zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Verder zijn er campings in La Motte-Chalancon en een mooie gîte in Montlahuc https://www.grange-aux-loupiots.fr/. Of de gîte van Abbaye de Valcroissant.
    • De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
    • Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad, plantjes.....
    Voor inschrijvingen 
    stort je het vereiste bedrag (stages 180 euro per persoon) op rekeningnummer BE09001058188457
     (BIC code GEBABEBB)  
    van Maurice Godefridi. 
    Vermeld aantal personen (adres of emailadres) en data van de activiteit. Een informatief gesprek over de stages is mogelijk. Mail mij dus even of kom eens langs. Mail:vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 032 484 44 17 22. Via telefoon niet altijd bereikbaar, liefst mailen.

    Eten uit de natuur. Het jaar rond genieten van gezond wild groen.

    Het tweede deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, …..Het is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

    Programma
    • oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….verder wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
    • februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
    • maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
    • april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Ortie-culture, Biosfeer.....
    • april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
    • mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
    • juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
    • juli, augustus: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
    Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide ……
    Het is ook mogelijk om als aanvulling de kruidenstage in de Zuiderse Drôme of in Bretagne te volgen.

    Je kan 10 dagen kiezen uit dit aanbod voor 180 euro. De andere dagen zijn natuurlijk ook apart te volgen (20 euro per dag)

    Mee te brengen
    stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven. 

    Kostprijs: 180 euro voor 10 dagen, digitale documentatie inbegrepen. Inschrijven door betaling van 180 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) van Maurice Godefridi met vermelding Opleiding 'Eten uit de natuur’. Na de inschrijving krijg je digitaal een eerste register 'Wild voedsel' toegestuurd. Ook het digitale cursusboek van de opleiding is in de prijs inbegrepen. De wandellessen zijn ook apart te volgen (voor 20 euro)    Derde deel opleiding: Cursus Fytotherapie

    In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid, prostaatklachten, huidproblemen ...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken. 
    De cursus (15 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Deze cursus kan altijd ook op aanvraag opgestart worden. info vlaamseherboristen@gmail.com    Facultatieve aanvullende cursusblokken
    Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
    Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
    Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 

    Korte versie herborist. Schriftelijke opleiding herborist met praktijkdagen
    Het is ook mogelijk de kruidenbesprekingen (cursusboek fytologie) aan te schaffen met extra digitale info (oa seizoensgebonden info over oogsten en verwerken van planten, vraag / antwoord), het volgen van 1 weekend (eerste) en 3 buitendagen naar keuze. Kosten zijn dan 190 euro    Een filosofische overdenking

    Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren.

    Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking.

    Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier.
    Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk.
    Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken?

    Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen.

    Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en  rozenwortel.
    Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.

    Voor meer info: Maurice Godefridi
    vlaamseherboristen@gmail.com
    www.herborist.infoteur.nl
    http://kruidwis.blogspot.com/

    Als herborist en voorzitter van de herboristen vereniging
    www.herboristen.be. ben ik dagelijks bezig om goede informatie te verschaffen over de gezondheidswaarde van planten. Dat gebeurt door het geven van cursussen, het organiseren van kruidenstages, het begeleiden van wandelingen en het schrijven van populair-wetenschappelijke artikels over kruiden.