Leven met kruiden. Maurice Godefridi / Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

Kruidenvakanties 2018

 • Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme 
 • Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
   De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Claire, Carole en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
    De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot vorig jaar verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is helaas in 2018 niet meer mogelijk. Er zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar.

    We bezoeken Nyons met distilleerderij en aromatuin. We gaan naar het plateau met de gieren en zijn verschillende wilde lavendelsoorten (L. angustifolia, L. latifolia (Spijk) en de natuurlijke kruising L. x intermedia (Lavandin) bij Remuzat. Mogelijk is ook bezoek aan de velden en tuin van Herbier du Diois bij Chatillon en Diois. We wandelen en oogsten wilde lavendel, gele gentiaan, berendruif, Thymus vulgaris chemotype geraniol bij Bellegarde om hoestsiroop en likeur te maken. Bezoeken herboriste Claire Montesinos distillatie etherische olie en hydrolaten en herboristen Nathalie Portaz et Florence Huvet productrices de plantes médicinales. Andere mogelijkheden: wandeling door de kloof en naar de grot met de bron bij Cornillon sur l'Oule, afhankelijk van het tijdstip gaan we zuidelijker naar Ferrassières Fête de Lavande, wandeling in de flanken van de Vercors bij Abbeye de Valcroissant (vrouwenschoentje, Martagonlelie, wolfskers, gele affodil.....)

    Wandelvakantie in de Alpen
    Op zoek naar mythische planten zoals Rhodiola, Génépi, Gele gentiaan, Maanvaren en Edelweiss. We verblijven op een camping of gîte in de buurt van Chateau-Queyras. Beslissen in feite ter plaatse. Ik zorg voor een tent. We maken dagwandelingen. Kosten voor begeleiding 150 euro. Camping of gîte en reis is voor eigen rekening. Als je ook de kruidenstage in Bellegarde en Diois mee doet, kun je eventueel met mij in de motorhome meerijden naar de Queyras. Meer info bij Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com.

    Kruidige zomerstage in Bretagne
    Een groot deel van het jaar wonen we in Bretagne. Een heel andere omgeving dan de Franse Drôme, niet zo heet, vochtiger, en dus andere biotopen (heide, bos en rotsstrand) en andere planten. In de bossen van Huelgoat vinden we niet alleen eiken, beuken en kastanjes maar ook een onderbegroeiing van bosbessen, varens veel koningsvarens, mossen en typische planten van de streek zoals Muizedoorn en Navelkruid. In de veen- en heidegebieden van Monts d'Arrée domineren vooral struik- en dopheide, brem en massaal veel  gaspeldoorn... Zeer zeldzaam zijn een orchidee Malaxis des marais Hammarbya paludosa en L'asphodèle d'Arrondeau (Asphodelus arrondeaui). Deze zeldzaamheden zullen we waarschijnlijk niet tegen het plantaardig lijf lopen, maar Zonnedauw zien, behoort wel tot de mogelijkheden. Om nog een ander biotoop te bewonderen kunnen we een dag naar de rotskust van Roscoff of  zuidelijker naar Pont Aven en omgeving rijden. Zeewier is langs de kust het dominerend wild voedsel, zeesla, blaaswier en vele andere eetbare wieren zijn hier te oogsten. Verder vinden we op de rotsen met zicht op zee ook veel zeevenkel, In de omgeving van Roscoff groeien meer dan 500 soorten zeewier en vinden we ook een infocentrum over zeewier. 
    En naast de planten is Bretagne natuurlijk ook het land van menhirs en dolmens, spirituele monumenten die we op onze wandelingen zeker ook zullen beleven. 

    Programma kruidenstages 2018
    • Zo 8 april Kruidenstage Bretagne tot zo 15 april 2018
    • Zo 1 juli Kruidenstage Drome tot zo 8 juli 2018
    • Zo 8 juli Kruidenstage Alpen tot zo 15 juli 2018
    • Zo 12 augustus Kruidenstage Bretagne tot zo 19 augustus 2018
    Algemene informatie 
    • Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
    • De deelnamekosten voor de herboristische activiteiten (wandelingen, bedrijfsbezoeken, oogsten en bereidingen) zijn 180 euro per persoon per week. Voor de cursisten en voor groepen van minimum 10 personen 150 euro. 
    • Voor de partners van deelnemers, die bijvoorbeeld alleen een aantal wandelingen willen meedoen, zijn de deelnamekosten 40 euro. 
    • De reis en het verblijf is voor eigen rekening. In Bellegarde zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Verder zijn er campings in La Motte-Chalancon en een mooie gîte in Montlahuc https://www.grange-aux-loupiots.fr/. Of de gîte van Abbaye de Valcroissant.
    • De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
    • Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad, plantjes.....
    Voor inschrijvingen 
    stort je het vereiste bedrag (stages 180 euro per persoon) op rekeningnummer BE09001058188457
     (BIC code GEBABEBB)  
    van Maurice Godefridi. 
    Vermeld aantal personen (adres of emailadres) en data van de activiteit. Een informatief gesprek over de stages is mogelijk. Mail mij dus even of kom eens langs. Mail:vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 032 484 44 17 22. Via telefoon niet altijd bereikbaar, liefst mailen.
    Herboristen Opleiding 2017- 2018
    Jubileum: 30 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding

    We starten in oktober 2017 met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:

    Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
    • 5 weekends van 2 dagen,
    • info en opdrachten via mail,
    • een stageweek in Frankrijk (facultatief)
    • en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken) in oktober 2018.
    Kosten voor de 5 weekends: 450 euro cursusboek en digitale info inbegrepen

    Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur.
    Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

    Programma jaarcursus Leren in de natuur 2017 - 2018
    Zo 26 november: Buitendag 2 Domaine du Bonsoy 10 uur op parking Bonsai. Wilde soep, daslook, sleedoorn, Japanse duizendknoop (resveratrol).....
    Za 16 december: Buitendag 3 Weris bij de kerk 10 uur (menhirs en maretakken)
    Zo 17 december: Facultatieve, extra dag bij Weris
    Zo 21 januari: Binnendag 4 over bereidingswijzen: theorie en praktijk crèmes, siroop...bij Veerle  in Vilvoorde
    Za 17 februari: Buitendag 5 weekend Postel 
    Zo 18 februari: Buitendag 6 weekend Weelde statie
    Zo 11 maart: Buitendag 7 het nieuwe groen en geneeskrachtige groenten in 't Grom St Katelijne Waver. Afspraak om 10 uur.
    (Za 17 en Zo 18 maart: Derde weekend opleiding herborist bij Veerle Vilvoorde)
    Zo 25 maart: Buitendag 8: Weelde Statie, flora van oude spoorwegen en oogsten van knoppen (gemmotherapie, glycerinemaceraten). Breng een mengsel van ethanol, water en glycrine mee (gelijke delen) 100cc om een gemmomidel te maken. Afspraak om 10 uur in de Stationsstraat aan nummer 18.

    Za 28 april: Buitendag 9: weekend Ardennen, bezoek Ortie-culture, wandelen bij Sosoye (kalkflora) 
    Zo 29 april: Buitendag 10 weekend Ardennen, Maas en Lessevallei bij Hastière savonds wild voedselmaaltijd
    Ma 30 april: Buitendag 11 weekend Ardennen wandelen bij gouffre de Belvaux (Han sur Lesse) oa Atropa belladonna over magische planten
    Di 1 mei: Buitendag 12 Wandelen bij de Tiennes in de Viroinval

    Za 5 mei: Buitendag 13, afspraak om 14 uur bij Virginie rue de l'Eglise, 8 in 1380 Ohain (Lasne)
    Za 26 mei: Buitendag 14 Kustflora en bedrijfsbezoek. Afspraak om 10 uur bij Biosfeer in Groede. https://www.biosfeer-groede.nl/biosfeer-groede.html
    Za 2 juni: Buitendag 15 bezoek universiteitstuin Jean Massart over geneeskrachtige stoffen in de plant om 14 uur.http://www.ulb.ac.be/sites/musees/jmassart/presentation.html
    (Za 9 en zo 10 juni:  Vierde weekend opleiding herborist)
    Verder nog een wandeling in de zomer en in het najaar ter afsluiting.

    10 dagen in de natuur: kosten 150 euro. Is ook apart te volgen. 
    Een unieke gelegenheid om op snelle en praktische manier een herboristenopleiding te volgen.

    Praktische informatie over deze 30ste opleiding voor herboristen nieuwe stijl.
    Begin van de opleiding:basisopleiding
    • eerste weekend 28 en 29 oktober 2017, bij Helianthus Vilvoorde. Uitzonderlijk is eerste weekend ook apart te volgen (100 euro). We geven een kort overzicht van de kruidenleer.
    • tweede weekend 18 en 19 november 2017, in Vilvoorde bij Helianthus
    • derde weekend 17 en 18 maart 2018, in Vilvoorde bij Veerle Devos Helianthus
    • vierde weekend 9 en 10 juni 2018,
    • vijfde weekend eind oktober 2018.
    elke dag les van 10 uur tot 17 uur met de nodige buitenpauzes

    Elk weekend zal op een andere plaats doorgaan, zo kunnen we kennis maken met verschillende biotopen en met de activiteiten van verschillende herboristen. De mogelijke plaatsen Sinaai, Vilvoorde, Leuven, Ardennen of Nederland. Je kan je kandidaat stellen om een weekend in jouw streek te laten doorgaan. De weekends zijn zonder overnachtingen. Soms zijn er wel regelingen mogelijk met medestudenten.

    Elk weekend worden er kruidenmonografieën per orgaansysteem besproken bvb kruiden voor de spijsvertering (bitterstofplanten, laxeerkruiden...), kruiden voor lever en gal (mariadistel, paardenbloem, artisjok...), kruiden voor de luchtwegen ( tijm, echte salie, slijmstofplanten: heemst..., immuunmodulerende planten (rode zonnehoed, vlier.., kruiden voor hart en bloedvaten (meidoorn, arteriële vaatstelsel: knoflook... veneuze vaatstelsel: paardenkastanje, toverhazelaar...), kruiden voor het zenuwstelsel (sint janskruid, echte lavendel, citroenmelisse, sedativa: valeriaan, hop ....), kruiden voor de nieren en urinewegen (echte guldenroede, reumaplanten: moerasspirea, berk, wilg..., heermoes), kruiden voor hormonaal systeem (gonadotroop: vrouwenmantel, monnikenpeper, zilverkaars; prostaat: basterdwederik...), kruiden voor de huid (goudsbloem, smeerwortel...), adaptogene planten (ginseng, rozenwortel...). Voor voorbeelden van monografieën zie verder op deze website.
    • Elk weekend gaan we ook naar buiten om de planten uit eigen omgeving en van het seizoen te herkennen en kort te bespreken.
    • Elk weekend oogsten we ook een plant, maken of geven een opdracht om een plant te drogen of te verwerken tot tinctuur of siroop.
    • Veel aandacht ook voor wild voedsel (eten uit de natuur): paardenbloem, brandnetel, weegbree, daslook, look zonder look, vogelmuur.....
    • Bereidingen maken: tinctuur, siroop, zalf, crème, mellitis, zeep, smudgesticks..... vooral ook werken met verse, zelf geoogste planten
    Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) met vermelding herborist 2017 - 2018. De rest van het totaal bedrag: de basisopleiding 5 weekends 400 euro en de 10 buitendagen 150 euro te betalen voor de cursus begint. Deel 1 (5 weekends) en Deel 2 (10 buitendagen) zijn ook apart te volgen.

    De stageweek ( Drôme of Bretagne) kan apart gevolgd worden. Kosten voor de stageweek cursisten 150 euro voor niet cursisten 180 euro. Zie verder op facebook Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

    Facultatieve aanvullende cursusblokken
    Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
    Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
    Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen.     Eten uit de natuur. Het jaar rond genieten van gezond wild groen.

    Het tweede deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, …..Het is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

    Programma
    augustus, september: vooral wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
    oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….
    december, januari: wortels oogsten maar ook winterprofielen van kruidachtige planten en bomen herkennen
    februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
    maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
    april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Orticulture...
    april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
    mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
    juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
    juli: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
    Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide ……
    Het is ook mogelijk om als aanvulling de kruidenstage in de Zuiderse Drôme of in Bretagne te volgen.

    Lessenrooster 2017 - 2018

    Deze dagen kunnen ook apart gevolgd worden, de eerste dagen op 
    • 4 november: wandeling in Hoegaarden en bezoek Toontuinen. Afspraak aan de Sint Gorgoniuskerk om 10 uur.
    • Zo 26 november: Buitendag 2 Domaine du Bonsoy 10 uur op parking Bonsai. Wilde soep, daslook, sleedoorn, Japanse duizendknoop (resveratrol).....
    • Za 16 december: Buitendag 3 Weris bij de kerk 10 uur (menhirs en maretakken)
    • Zo 17 december: Facultatieve, extra dag bij Weris
    • Zo 21 januari: Binnendag 4 over bereidingswijzen: theorie en praktijk crèmes, siroop...bij Veerle  in Vilvoorde
    • Za 17 februari: Buitendag 5 weekend
    • Zo 18 februari: Buitendag 6 weekend
    • Zo 11 maart: Buitendag 7 het nieuwe groen en knoppen van bomen (gemmotherapie)
    • (Za 17 en Zo 18 maart: Derde weekend opleiding herborist bij Veerle Vilvoorde)
    • Zo 25 maart: Buitendag 8: Weelde Statie, flora van oude spoorwegen en oogsten van knoppen (gemmotherapie, glycerinemaceraten)
    • Zo 29 april: Buitendag 9 weekend Ardennen bezoek Orticulture, wandelen bij Sosoye (kalkflora) en savonds wild voedselmaaltijd
    • Ma 30 april: Buitendag 10 weekend Ardennen wandelen bij gouffre de Belvaux (Han sur Lesse) oa Atropa belladonna over magische planten
    • Di 1 mei: Buitendag 11 Wandelen bij de Tiennes in de Viroinval
    • Za 5 mei: Buitendag 12 bezoek kwekerij wilde planten Ecoflora in de namiddag om 14 uur
    • Za 26 mei: Buitendag 13 Kustflora en bedrijfsbezoek
    • Za 2 juni: Buitendag 14 bezoek universiteitstuin Jean Massart over geneeskrachtige stoffen in de plant om 14 uur
    Verder nog een wandeling in de zomer en in het najaar ter afsluiting.

    Je kan 10 dagen kiezen uit dit aanbod voor 150 euro. De andere dagen zijn natuurlijk ook te volgen (18 euro per dag)

    Mee te brengen
    stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven. 

    Kostprijs: 150 euro voor 10 dagen, digitale documentatie inbegrepen. Inschrijven door betaling van 150 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) van Maurice Godefridi met vermelding Opleiding 'Eten uit de natuur’. Na de inschrijving krijg je digitaal een eerste register 'Wild voedsel' toegestuurd. Ook het digitale cursusboek van de opleiding is in de prijs inbegrepen. De wandellessen zijn ook apart te volgen (voor 18 euro)    Derde deel opleiding: Cursus Fytotherapie

    In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid, prostaatklachten, huidproblemen ...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken. 
    De cursus (15 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Deze cursus kan altijd ook op aanvraag opgestart worden. info vlaamseherboristen@gmail.com
    Facultatieve aanvullende cursusblokken
    Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
    Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
    Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 

    Korte versie herborist. Schriftelijke opleiding herborist met praktijkdagen
    Het is ook mogelijk de kruidenbesprekingen (cursusboek fytologie) aan te schaffen met extra digitale info (oa seizoensgebonden info over oogsten en verwerken van planten, vraag / antwoord), het volgen van 1 weekend (eerste) en 3 buitendagen naar keuze. Kosten zijn dan 190 euro    Lessenrooster van de voorbije opleiding 2015 - 2016

    25 oktober            Wandelen in de Maasvallei / Bonsoy (Wild Voedsel 1)
    22 november        Hoegaarden holle wegen en toontuinen / gemmotherapie. Kerk Hoegaarden 10.00 (Wild Voedsel 2)
    28 / 29 november Tweede weekend Opleiding kruiden voor de lever, voor de luchtwegen. Brembosstraat 40 Vilvoorde 10.00 (alleen voor cursisten)
    13 december         Weris / Menhirs en magische planten, winterprofiel bomen. Kerk Weris 10.00 (Wild Voedsel 3)
    14 december         Nog in Weris en omgeving

    6 februari               Bereidingswijzen praktijk Vilvoorde 10.00 (alleen voor cursisten)
    27 /  28 februari     Derde weekend Herboristen Opleiding: hart, bloedvaten en zenuwstelsel (alleen voor cursisten)
    5 maart                  Kruidige Siertuin 1, aanleg border als huisapotheek Vilvoorde (Wild Voedsel 4) 
    6 maart                  Cursus fytotherapie: bloeddruk, cholesterol, veneuze insufficiëntie (spataderen).. Vennestraat 82 2275 Gierle; We starten om                              10 uur en eindigen om 16 uur. 
    12 maart                Wandeling gemmo en jong groen. Stationsstraat 18 Weelde Station van 10 tot 12.30 (weg Turnhout - Baarle)
    19 maart                Kruidige Siertuin 2 (Wild Voedsel 5) 
    20 maart                Cursus fytotherapie: Stress, slapeloosheid...... Vennestraat 82  2275 Gierle van 10 tot 16 uur
    21 / 22 / 
    23 / 24 april           Kruidenstage Bretagne (deelnamekosten cursisten 120 euro, niet cursisten 150 euro)
    5 mei                     Kruidenwandeling Weelde Statie (weg van Turnhout naar Baarle-Hertog), Stationsstraat 18 op het plein om 10 uur.
    7 mei                     Bezoek Ecoflora kruiden en wilde planten van A tot Z. Ninoofsesteenweg 671 Halle (cursisten Herborist en Wild Voedsel)
    10 mei                   Kruidtuin Leuven 14 uur (op aanvraag)
    14 / 15 /  16 mei     Kruidenweekend in Ardennen oa bezoek Orticulture speciale groenten, wandeling kalkflora Sosoye (Wild Voedsel 7, 8, 9)                                  Afspraak zaterdag om 10 uur brug over de Molignée in het dorp Sosoye
    21 / 22 mei             Vierde weekend Herboristen Opleiding: nieren, urinewegen, hormonaal. Abdij Postel Abdijlaan 8, 2400 Mol om 10 uur
    28 mei                    Universiteitstuin Jean Massart Brussel, les over werkzame stoffen in planten (alleen voor cursisten Herborist en cursus                                   Wild Voedsel 10)  chaussée de Wavre 1850, 1160 Bruxelles. De ingang van de Botanische Tuin Jean Massart in Oudergem                               ligt aan de kant van de Waversesteenweg, langs de E411-autosnelweg. Afspraak om 10 uur.  
                                  http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/IF_EV_Parcs_Tuin_Massart_NL.PDF                              
    11 juni                    Biosfeer kruidenteeltbedrijf (Wild Voedsel 11) Adres: Scherpbierseweg 1, 4503 GR Groede, Nederland
                                  http://www.biosfeer-groede.nl/biosfeer-groede/bedrijf.html

    2 tot 9 juli               Kruidenstage Franse Drome (facultatief deelnamekosten cursisten 120 euro, anderen 150 euro)
    9 tot 16 juli             Kruidige bergtocht Franse Alpen (facultatief deelnamekosten cursisten 120 euro, anderen 150 euro)
    13 tot 20 aug          Kruidenstage Bretagne

    Nog in te vullen: Kruidenwandeling Weelde Statie, Bezoek botanische tuin Leuven....
    Verdere info: Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 0485135026

    Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) met vermelding herborist 2015 - 2016. De rest 400 euro te betalen voor de cursus begint. Het cursusboek is apart te betalen: 50 euro

    Facultatieve aanvullende cursusblokken
    • Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
    • Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
    • Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 


    Voorbije activiteiten 2014 - 2015
    kruiden- en andere wandelingen
    zondag 28 september 10:00: Kruidenwandeling in mijn verleden tijd
    Weelde Station. De wandeling is bij de oude spoorweg Tilburg - Turnhout. Het vroegere overslagstation op de grens. De plaats waar ik zelf meer dan 30 jaar gewoond heb. We zigzaggen wat door het gebied, is niet meer dan 5 à 6 kilometer. Veel planten die met de trein meegekomen zijn, vinden we hier, veel tweejarigen teunisbloem, slangenkruid, toorts... maar ook resten van planten die ik lang geleden achter gelaten heb. Is altijd spannend voor mij om er nog eens rond te kijken. Afspraak Stationstraat Weelde Statie om 10 uur. Deelnamekosten 8 euro.https://www.facebook.com/events/1550583491837181/

    zondag 5 oktober 10:15: Kruidenwandeling aan Zee
    We plukken verschillende bessen (mogelijk duindoorn, rozenbottel, gojibes, meidoorn) om tinctuur of siroop mee te maken. Breng wat alcohol, honing, suiker en wodka mee. We maken een instant elixir met duindoorn en wodka. Kosten deelname 15 euro. Cursisten 5 euro. We vertrekken aan het tramstationnetje in De Haan om 10.15 https://www.facebook.com/events/286473138221936/

    zaterdag en/of zondag 8 en 9 nvember 2014
    We gaan op zoek naar zaden en wortels om tincturen e.d. te maken, maar ook zaden en wortels verzamelen om planten te vermeerderen of om een amulet te maken. Wortels valeriaan, bijvoet, brandnetel, smeerwortel, kraailook, look zonder look.... Zaden van berenklauw, wilde peen, venkel, duindoorn .......... Zondag 9 november 2014 maar ook op zaterdag 8 november is er een wandeling. We vertrekken weer aan het tramstationnetje in De Haan. Niet cursisten 15 euro.

    Zondag 7 december 10.15: winterwandeling Weris (cursusdag)
    Wat is er nog te vinden van geneeskrachtige planten en wild voedsel? Menhirs en dolmens zullen we zeker zien. Verder knoppen van bomen, bessen, wortels en natuurlijk maretakken. We maken een instant tinctuur van smeerwortel en een amulet van maretak. Afspraak kerk van Weris. Kosten 15 euro, cursisten gratis.

    Voorbije activiteiten
    25 / 26 oktober 2014: 1ste weekend opleiding in Sinaai
    9 november 2014: kruidenwandeling: op zoek naar zaden en wortels. Waar? Stel wat voor.
    7 december 2014: winterwandeling Weris (menhirs, maretakken, knoppen bomen...), afspraak kerk Weris 10.15
    13 / 14 december 2014: 2de weekend opleiding in De Haan aan Zee http://dehaan.liquifi.be/vrije-tijd/cultuur/gebouwen/annexe/
    10 januari 2015: Praktische bereidingswijzen: zalf, crème, siroop.....in Vilvoorde http://www.herboristje.be/
    7 maart 2015: Cursus fytotherapie: Stress, burn-out, slapeloosheid

    Begeleid wandelen in je eigen streek. Doe mij een voorstel.    Een filosofische overdenking

    Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren.

    Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking.

    Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier.
    Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk.
    Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken?

    Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen.

    Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en  rozenwortel.
    Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.

    Voor meer info: Maurice Godefridi
    vlaamseherboristen@gmail.com
    www.herborist.infoteur.nl
    http://kruidwis.blogspot.com/

    Als herborist en voorzitter van de herboristen vereniging
    www.herboristen.be. ben ik dagelijks bezig om goede informatie te verschaffen over de gezondheidswaarde van planten. Dat gebeurt door het geven van cursussen, het organiseren van kruidenstages, het begeleiden van wandelingen en het schrijven van populair-wetenschappelijke artikels over kruiden.