Roger Schutz

Een verzoener en aanspreekpunt van jongeren

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Wikipedia over Roger Schutz: bevat een beknopte biografie, een overzicht van zijn publicaties en een overzicht van prijzen en onderscheidingen die hij tijdens zijn leven heeft ontvangen.

  • Wikipedia over de Taizégemeenschap: geeft een beknopte geschiedenis van de beweging. Het bevat ook een overzicht van de plaatsen in Europa waar vanaf 1978 de jongerenontmoetingen zijn geweest.

  • De officiële website van de gemeenschap van Taizé: deze website omvat een schat van gegevens over de geschiedenis van de gemeenschap en zijn stichter. Er is ook informatie over de jaarlijkse jongerenontmoetingen te vinden.

  • The Spirituality of Taize door Patrick J. Burke (eerder verschenen in 1990) is een Engelstalig artikel dat bruikbaar is als achtergrondartikel over de gemeenschap van Taizé.

Opdrachten

  • Probeer in je omgeving (stad, dorp, parochie of kerkelijke gemeente) na te gaan of er activiteiten van jongeren geïnspireerd op Taizé zijn. Onderzoek of er leeftijdgenoten zijn die ook belangstelling hebben om aan een dergelijke activiteit deel te nemen.

  • Bereid een spreekbeurt voor het vak geschiedenis en/of levensbeschouwing voor over het leven en de betekenis van Broeder Roger als verzoener van christenen en aanspreekpunt van veel jongeren. Maak daarbij gebruik van informatie die je op verschillende websites kunt vinden (zie Bronnen).

Frère Roger Schutz te midden van enkele jongeren.

Nada te turbe is gebaseerd op een gedicht van Teresa van Avila, de bekende Spaanse mystica uit de 16e eeuw. Lees onderstaande tekst met vertaling:

Nada te turbe, nada te espante,

quien a Dios tiene, nada le falta

Nada te turbe, nada te espante,

solo Dios basta

Vertaling:

Laat niets je verontrusten,

laat niets je beangstigen:

Wie God heeft ontbreekt niets.

God alleen is genoeg.

Tips voor verdieping en verwerking