Nelson Mandela

Een charismatisch leider op weg naar vrijheid en verzoening

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Voor een eerste kennismaking is een boek uit de serie Wij willen weten, geschreven voor de jeugd, geschikt. Nr. 14 is onder de titel Nelson Mandela, geschreven door Yono Severs, Arnhem 2006.

  • Veel uitvoeriger is Nelson Mandela. De biografie. Het geautoriseerde stripverhaal, uitgegeven door de Nelson Mandela Foundation met Umlando Wezithombe en in het Nederlands vertaald door Ralph van der Aa, Amsterdam/Antwerpen 2009.

  • Nelson Mandela komt zelf aan het woord in het boek Nelson Mandela, In gesprek met mijzelf. Er staat een voorwoord in van (ex-)president Barack Obama (VS). Het boek is een resultaat van de vele gesprekken die met Mandela zijn gevoerd en waarin hij zijn licht werpt op tal van gebeurtenissen voor hem persoonlijk, maar ook wat betreft de politieke situatie. Houten/Antwerpen 2010.

  • Op YouTube zijn verschillende documentaire met Nederlandse ondertiteling te raadplegen. Zo heeft VPRO Import de documentaire Nelson Mandela. In naam van de vrijheid uitgezonden. De film is in vier delen op YouTube gezet:

Nelson Mandela. In naam van de vrijheid, onderdeel 1, onderdeel 2, onderdeel 3 en onderdeel 4.

Opdrachten

  • Mandela richt als president in 1996 een waarheids- en verzoeningscommissie op. Onderzoek hoe deze commissie heeft gefunctioneerd. Let daarbij op de samenstelling van de commissie, wat het doel was, voor welke werkwijze men koos, welke voor- en nadelen dit had en wat het uiteindelijke resultaat is geweest. Hoe denk jij zelf over het toepassen van een waarheidscommissie in vergelijkbare ernstige conflicten?

  • In Den Haag bevindt zich vanaf september 2012 een 3,5 meter hoog standbeeld van Nelson Mandela. Het is toen onthuld door bisschop Desmond Tutu, een medestrijder tegen de apartheid, en staat dichtbij de vestigingsplaats van verschillende internationale instellingen. Onderzoek waar in verschillende werelddelen nog meer Nelson Mandela-monumenten zijn onthuld. Ga na wie de ontwerper is geweest, door wie het is onthuld en waarom de keuze van de desbetreffende plek.

  • Verschillende popgroepen zoals bijv. Simple Minds hebben in hun repertoire nummers over Mandela opgenomen. Onderzoek welke groepen op dit terrein actief zijn geweest. Probeer daarbij te achterhalen in welke fase van de strijd tegen de apartheid dit gebeurde.

  • Tijdens de jaren van de apartheid ontstaat er bij een groot deel van de bevolking in heel wat landen hevig verzet tegen het beleid van de Zuid-Afrikaanse regering. Waarom slaat het verzet tegen de apartheid juist in Nederland zo aan? Hoe organiseert de anti-apartheidsbeweging in Nederland zich? Welke vormen van protest komen er voor? Leg je bevindingen vast in een werkstuk of maak het tot onderwerp van een spreekbeurt.

  • Nelson Mandela spreekt tijdens zijn leven steeds over de ‘lange weg naar de vrijheid’. De apartheid is dan wel in Zuid-Afrika officieel afgeschaft, maar het land kent nog heel wat problemen... Onderzoek waarom er heden ten dage in het land nog lang geen sprake is van de ideale samenleving die Mandela voor ogen had.

In Den Haag staat sinds september 2012 dit 3,5 meter hoge beeld van Nelson Mandela. Het is vervaardigd door kunstenaar Arie Scheffers en werd onthuld door bisschop Desmond Tutu.

Wikimedia Commons

It was 25 years they take that man away

Now the freedom moves in closer every day

Wipe the tears down from your saddened eyes

They say Mandela's free so step outside

Oh oh oh oh Mandela day

Oh oh oh oh Mandela's free

It was 25 years ago this very day

Held behind four walls all through night and day

Still the children know the story of that man

And I know what's going on right through your land

25 years ago

Na na na na Mandela day

Oh oh oh Mandela's free

If the tears are flowing wipe them from your face

I can feel his heartbeat moving deep inside

It was 25 years they took that man away

And now the world come down say Nelson Mandela's free

Oh oh oh oh Mandela's free

The rising suns sets Mandela on his way

It's been 25 years around this very day

From the one outside to the ones inside we say

Oh oh oh oh Mandela's free

Oh oh oh set Mandela free

Na na na na Mandela day

Na na na na Mandela's free

25 years ago

What's going on

And we know what's going on

Cos we know what's going on

Songwriters: Kerr, James / Macneil, Michael Joseph / Burchill, Charles Mandela Day lyrics © EMI Music Publishing

Een Rotterdamse school herdenkt het overlijden van Nelson Mandela.

Tips voor verdieping en verwerking