Charles Dickens

De gevierde Engelse schrijver en sociaal hervormer

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Op internet is een overvloed aan gegevens over Dickens te vinden. Een goed overzicht biedt de Engelstalige Wikipedia en er is heel veel informatie over zijn persoon en de wereld waarin hij leefde, te zien en te lezen op The Victorian Web.

  • Wolf Mankowitz geeft in Het leven van Charles Dickens (1812-1870) (Wageningen,1977) een uitvoerige beschrijving van zijn leven en zijn werk en illustreert dat met een groot aantal pentekeningen en foto’s.

  • In het jaar van de viering van het tweede eeuwfeest van Dickens’ geboorte gaat de historicus André Roes in twee goed toegankelijke en fraai geïllustreerde publicaties in op de grote betekenis van zijn werk: Charles Dickens, het zo gelukkig en toch zo ongelukkig bestaan (Soesterberg, 2012) en De dans van Scrooge, gedachten bij de Christmas Carol van Charles Dickens (Soesterberg, 2012).

Opdrachten

  • Maak een presentatie over het leven van Charles Dickens aan de hand van fotomateriaal met betrekking tot de verschillende steden en plaatsen waar hij gewoond heeft en de belangrijkste boeken die hij geschreven heeft.

  • Maak ter voorbereiding van een bezoek aan Londen met behulp van een plattegrond van (het centrum) van de stad een wandelroute. Beschrijf, waar en hoe je Dickens steeds opnieuw tegenkomt. Lardeer het geheel met foto’s van de plekken waar Dickens in Londen gewoond heeft en waar enkele boeken of verhalen van hem zich afspelen.

  • Lees één van de verhalen of boeken van Dickens en maak hiervan een korte samenvatting aangevuld met een schriftelijke analyse. Daarin maak je duidelijk in welke tijd Dickens leefde, hoe hij op zijn tijd reageerde en welke blijvende boodschappen hij in zijn werk heeft meegegeven.

  • De titel van de Britse film The invisible woman (2013) verwijst naar de publieke onzichtbaarheid van de relatie tussen Ellen (of Nelly) Ternan en Charles Dickens. De regisseur en hoofdrolspeler, Ralph Fiennes, zet daarin een eenzame Dickens neer, die snakt naar liefde en intelligent gezelschap. Bekijk deze film en schrijf er een recensie over. Laat daarin zien dat een dergelijk kostuumdrama slechts beperkt bruikbaar is voor een evenwichtige en historisch rechtvaardige schets van het leven en de intenties van Charles Dickens.

Twee wat recentere publicaties over Dickens in het Nederlands door historicus André Roes.

Dickens Museum

In Bronkhorst (Gld.), het kleinste stadje van Nederland, bevindt zich in een stadsboerderij het Dickens Museum. Voor meer informatie: zie de website.

Dickens Festijn

Het geheime leven van Charles Dickens

Het programma EenVandaag besteedde met als titel 'Het geheime leven van Charles Dickens' aandacht aan de première van de film The invisible woman in de uitzending van 26 februari 2014.

Ieder jaar is op een zaterdag en een zondag in december in Deventer een groot Dickens festijn.In het historische Bergkwartier worden dan maar liefst 900 personages uit de boeken van Dickens tot leven gebracht. Het evenement kent steeds bijzonder veel bezoekers. Meer informatie.

THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD is gebaseerd op de wereldberoemde roman van Charles Dickens. De film speelt zich af in de negentiende eeuw en vertelt het levensverhaal van de jonge David Copperfield (Dev Patel). Nadat hij door zijn stiefvader uit huis wordt gezet, belandt David van het ene avontuur in het andere en ontmoet hij de meest excentrieke personages uit het Victoriaanse Engeland zoals zijn extravagante tante Betsy (Tilda Swinton). Zijn reis leidt hem van vodden naar rijkdom en weer terug, maar de leergierige Copperfield trotseert zowel voor- als tegenspoed met opgeheven hoofd.

De film draait sinds september 2020 in de Nederlandse bioscopen.

Tips voor verdieping en verwerking