Charles Dickens

De gevierde Engelse schrijver en sociaal hervormer

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

Opdrachten

Twee wat recentere publicaties over Dickens in het Nederlands door historicus André Roes.

Dickens Museum

In Bronkhorst (Gld.), het kleinste stadje van Nederland, bevond zich tot 2017  in een stadsboerderij het Charles Dickens Museum. Er is een nieuw museum opgericht dat zich bevindt in Braamt (even ten noorden van Zeddam, Gelderland).

Dickens Festijn

Het geheime leven van Charles Dickens

Het programma EenVandaag besteedde met als titel 'Het geheime leven van Charles Dickens' aandacht aan de première van de film The invisible woman in de uitzending van 26 februari 2014.

Ieder jaar is op een zaterdag en een zondag in december in Deventer een groot Dickens festijn.In het historische Bergkwartier worden dan maar liefst 900 personages uit de boeken van Dickens tot leven gebracht. Het evenement kent steeds bijzonder veel bezoekers. Meer informatie.

THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD is gebaseerd op de wereldberoemde roman van Charles Dickens. De film speelt zich af in de negentiende eeuw en vertelt het levensverhaal van de jonge David Copperfield (Dev Patel). Nadat hij door zijn stiefvader uit huis wordt gezet, belandt David van het ene avontuur in het andere en ontmoet hij de meest excentrieke personages uit het Victoriaanse Engeland zoals zijn extravagante tante Betsy (Tilda Swinton). Zijn reis leidt hem van vodden naar rijkdom en weer terug, maar de leergierige Copperfield trotseert zowel voor- als tegenspoed met opgeheven hoofd. 

De film draait sinds september 2020 in de Nederlandse bioscopen.

Tips voor verdieping en verwerking