Albert Schweitzer

Een multitalent met hart voor zijn Afrikaanse medemens

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Een prima bron voor verdere studie is de biografie van Ben Daeter, Albert Schweitzer. Een pionier in het oerwoud. Baarn, 2002. ISBN 90 4390 322 1. Van dit boek is voor deze teksten royaal gebruik gemaakt.

  • Je vindt Albert Schweitzer uiteraard ook in Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Opdrachten

  • De naam van Albert Schweitzer kom je overal tegen. Veel instellingen gebruiken die naam. Zoek via Google een tiental van dat soort instellingen op en ga na waarom ze zijn naam dragen (activiteiten, levensovertuiging etc.)

  • Houd een korte presentatie over Albert Schweitzer en discussieer daarna met je klas of groepje over de waarde van de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt voor de huidige tijd. Ken je anderen die een vergelijkbare levenshouding hebben ? Welke keuzes maken jullie zelf voor de invulling van je leven ?

  • Albert Schweitzer werd in zijn tijd niet altijd serieus genomen en zelfs bestreden vanwege zijn onorthodoxe denkbeelden, vooral ook door meer orthodoxe christenen. Probeer eens na te gaan waarom juist orthodoxe gelovigen moeite hadden met zijn ideeën. Schrijf daarna een brief waarin je je eigen opvattingen hierover duidelijk maakt aan een goede kennis.

Albert Schweitzer, Een pionier in het oerwoud, door Ben Daeter

In 2009 kwam de film 'Albert Schweitzer. Ein Leben für Afrika' uit. De film is geproduceerd in Duitsland en Zuid-Afrika. De bekende Nederlandse acteur Jeroen Krabbé speelt de hoofdrol.

Dit beeld van Albert Schweitzer, omringd door terrassen, bevindt zich op de Brink in Deventer.

Het beeld op de Brink in Deventer, een ontwerp van Pieter de Monchy, wordt op 21 mei 1975 onthuld door kleindochter Christiane Eckert.

Wikimedia Commons

Informatiebord over Albert Schweitzer, Nobelprijswinnaar. Is te zien op het Albert Schweitzerplein in de Goudse wijk Vreewijk.

Wikimedia Commons

Tips voor verdieping en verwerking