Jeanne d'Albret

Vorstin van de hugenoten, de Franse calvinisten

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

 • Ingrid en Klaus Brandenburg: De Hugenoten, Amsterdam, 1992.
 • Philippe Chareyre: Béarn: Marguerite de Navarre, Gérard Roussel, and Jeanne d’Albret, in de bundel: Europa reformata, European Cities and their Reformers, edited by Michael Welker, Michael Beintker and Albert de Lange, Leipzig, 2016.
 • Georges Livet: Frankrijk: ‘fiasco’ of geestelijk erfgoed, in Pierre Chaunu, S. Groenveld en S.B.J. Zilverberg (red.): De Reformatie, de 16de-eeuwse revolutie in de kerk, Abcoude, 1990.
 • Nancy Lyman Roelker: Queen of Navarre Jeanne d’Albret 1528-1572, Cambridge (Massachusetts), 1968.
 • Guy Saupin: The Edict of Nantes, Nantes, 2008 (brochure)
 • Harm Veldman: Jeanne d’Albret: de koningin van de Hugenoten, in zijn boek: Wie is wie in de Reformatie, 80 reformatoren (m/v), Kampen, 2016, p. 457-462.
 • De Engelse Wikipedia onder de titels Jeanne d’Albret en French Wars of Religion uitvoerige informatie over onze thematiek.
 • Op de website Reformatie en onderwijs nu geven AOb-Sint Bonaventura en AOb-CVHO bij de steden Nantes en Parijs compacte informatie over onderdelen van de geschiedenis van de reformatie in Frankrijk.

Opdrachten

 • In vele overzichten van de reformatiegeschiedenis in Frankrijk worden de koninginnen Catharina de’ Medici en Jeanne d’Albret scherp vijandig tegenover elkaar gesteld. In de hier geboden tekst zijn de onderlinge verschillen vrij sterk genuanceerd. Geef in woord en beeld een nadere analyse van hun onderlinge betrekkingen, waarbij je verschillen en overeenkomsten in afkomst en positie duidelijk betrekt.
 • In bovenstaande tekst is Jeanne d’Albret beschreven als een beeldfiguur van het christendom. Er had ook gekozen kunnen worden voor haar zoon Henri. De opdracht luidt nu: beschrijf Henri de Bourbon (Henri III van Navarra of koning Henri IV van Frankrijk) als een beeldfiguur van het christendom. Gebruik hierbij hetzelfde format en betrek daarbij ook de website Reformatie en onderwijs nu.
 • Tussen het uitvaardigen van het Edict van Nantes in 1598 door koning Henri IV en de intrekking van dat edict in 1685 door koning Lodewijk XIV zit een tijdsverschil van bijna een eeuw. Maak een tijdbalk van die periode en geef daarbij in teksten en in afbeeldingen een overzicht van de geschiedenis van Frankrijk in dat tijdperk. Zorg er voor dat de impact voor de burgers van de godsdienstpolitiek van de koningen en hun adviseurs goed duidelijk wordt.
 • Op de website van het Virtual Museum of Protestantisme, vind je een enorm aantal gegevens over de geschiedenis van het protestantisme in Frankrijk. Onder de knop ‘Museums and Partners’ worden op een kaart 31 aan het protestantisme gewijde musea genoemd. Ontwerp een brochure waarin je vijf musea van het protestantisme bespreekt in verschillende regio’s in Frankrijk. De brochure moet door middel van teksten, afbeeldingen en kaartjes zowel informatief zijn als een wervend karakter hebben.

Standbeeld van koning Henri IV (Hendrik IV) van Frankrijk voor het kasteel van Pau.

Wikimedia Commons

Tips voor verdieping en verwerking