Moeder Teresa

Een leven in eenvoud voor de allerarmsten

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Moeder Teresa. Een stem in de trein, in: Ivo Niehe, Wereldvrouwen, p. 102-113, Baarn 2004. Een heel toegankelijk verhaal dat zeer geschikt is als kennismaking met de figuur Moeder Teresa.

  • Moeder Teresa, De weg van eenvoud, onder redactie van Lucinda Vardey, Amsterdam 1995. De oorspronkelijke titel van dit boek luidt: A Simple Path. Na een inleiding met tal van biografische gegevens bevat het boek heel veel uitspraken van Moeder Teresa. Aan het eind van het boek wordt het een en ander verteld over de congregatie van de Missionaries of Charity.

  • Er bestaan verschillende vertaalde biografieën over Moeder Teresa. Eileen Egan, Moeder Teresa, de biografie, Haarlem 1989. David Porter, Moeder Teresa, haar vroege jaren, Haarlem 1986, Navin Chawla, Moeder Teresa, de geautoriseerde biografie, Den Haag 1993.

  • Brian Kolodiejchuk, Moeder Teresa. Kom wees mijn licht, Baarn 2008. Dit boek is een vertaling uit het Engels. Oorspronkelijke titel: Mother Teresa. Come be my light. Het onthult het spirituele leven van de vrouw die tijdens haar leven als een heilige werd gezien.

Opdrachten

  • Over het leven van Moeder Teresa is een speelfilm onder regie van Fabrizio Costa gemaakt. De titel van de oorspronkelijke miniserie is Mother Teresa of Calcutta. Indien het je lukt een DVD ervan te bemachtigen, zoek een aantal fragmenten in de film op die de persoon van Moeder Teresa goed belichten en maak er een presentatie van. Waarschijnlijk heel geschikt om te presenteren aan klasgenoten die niet weten wie Moeder Teresa is.

  • Moeder Teresa heeft deze naam heel bewust aangenomen. Zij zag de heilige Theresia van Lisieux als haar lichtend voorbeeld. Waarom? Zoek naar gegevens over Theresia van Lisieux, bijv. in Wikipedia. Maak vervolgens een vergelijking tussen haar en Moeder Teresa: welke overeenkomsten en welke verschillen kun je ontdekken? Verwerk je bevindingen in een verslag.

  • Ook in Nederland zijn er mensen die werken in de geest van Moeder Teresa. Zo bestaat de Moeder Teresa Stichting in Ulft. West-Europa is bepaald niet arm vergeleken met India. Waarom zouden volgelingen van Moeder Teresa toch ook in Europa zich inzetten? Probeer dit o.a. aan de hand van de website te achterhalen en verwerk je bevindingen in een verslag.

Omslag van het boek van Brian Kolodiejchuk, Moeder Teresa. Kom wees mijn licht,

Omslag van de DVD 'Mother Teresa of Calcutta', geregisseerd door Fabrizio Costa.

Het graf van Moeder Teresa in het moederhuis van de congregatie in Kolkata (India)

Een aubade aan Moeder Teresa. Een lied van Harry Govers en Siegfried Fietz.

Met foto's uit haar veel bewogen leven. Een stem in de woestijn.

Tips voor verdieping en verwerking