John Knox

De kerkhervormer die de Church of Scotland stichtte

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • In het Nederlands zijn geen monografieën over Knox verschenen. Een goed toegankelijk boek in het Engels is van de hand van Rosalind K. Marshall: John Knox, Edinburgh, 2013.

  • Een groots overzicht van de hele Reformatieperiode is geschreven door Diarmaid MacCulloch: Reformatie, het Europese Huis gedeeld 1490 – 1700, Utrecht, 2005.

  • De Engelse Wikipedia biedt een zeer informatief overzicht van het leven en de betekenis van John Knox.

  • De website van Catholic Encyclopedia geeft eveneens gedegen informatie over kerkhervormer John Knox.

Opdrachten

  • Binnen een straal van 500 meter vind je in het oude centrum van Edinburgh het voormalige woonhuis van John Knox, zijn graf, zijn standbeeld in St. Giles’ Kirk en Holyroodhouse. Schrijf voor een toeristische gids over de betekenis van Knox voor Edinburgh een tekst van 700 à 1000 woorden en illustreer deze met passende afbeeldingen.

  • John Knox is zeker voor zestiende eeuwse begrippen een zeer reislustig persoon geweest. Die reizen waren overigens vrijwel altijd door de omstandigheden afgedwongen. Maak een kaart met acht plaatsen waar Knox gewoond heeft en beschrijf daarbij waarom hij daar was, wat hij daar deed en welke betekenis dat in zijn leven had.

In het centrum van Edinburgh bevindt zich dit huis, waar John Knox naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste levensjaar heeft doorgebracht. Het gebouw is thans als museum in gebruik.

Wikimedia Commons

Dit beeld van John Knox bevindt zich in de St. Giles' kathedraal in Edinburgh.

Wikimedia Commons

Tips voor verdieping en verwerking