Martinus van Tours

Een Romeins militair die zijn mantel in tweeën sneed

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Op Wikipedia is informatie te vinden onder zowel Martinus van Tours als Sint-Maarten.

  • Ook op Heiligennet is over Martinus van Tours het een en ander te vinden. Ook in boekvorm: Dries van den Akker SJ, Je naam je dag je heilige. Naam-, feest- en heiligenkalender, Tegelen 2007. Op pagina 247 staat onder 11 november: Martinus van Tours.

  • Een ander boek dat geraadpleegd kan worden is Paul Spapens en Kees van Kemenade, 366 Heiligendagen, Zaltbommel 2005, p. 460-463 11 november - Maarten.

  • Sint Maarten – een levende legende is in 2011 uitgegeven door Stichting Matrijs. Drie Utrechtse striptekenaars, met ieder een compleet eigen stijl, vertellen daarin over het leven, legende en erfgoed van Sint-Maarten. Ook ganzen spelen in hun verhalen een rol.

  • Op de cd-rom Feestdagen en vieringen, ten behoeve van het primair onderwijs uitgegeven door de vier denominatieve afdelingen van de Algemene Onderwijsbond is onder de kop ‘Christendom’ en vervolgens ‘Sint-Maarten’ informatie te vinden over het verhaal en achtergronden. Tevens zijn er tips onder het kopje ‘Doen’ te vinden.

  • Op de Wereld Feesten Almanak bevinden zich tal van verhalen om voor te lezen of te vertellen op Sint-Maarten.

Opdrachten

  • In Nederland zijn er verschillende plaatsen die op een of andere manier een band met Sint-Maarten hebben. Wij zagen al hoe in Utrecht het stadwapen op Sint-Maarten is terug te voeren. Zoek naar andere plaatsen, waarbij je een band met Sint-Maarten kunt vinden. Licht je onderzoek met voorbeelden zoals in Utrecht toe.

  • (voor het primair onderwijs) Zoek op de cd-rom ‘Feestdagen en vieringen’ naar ‘Christendom’ en dan naar ‘Sint Maarten’. Ga daar door naar ‘Doen’. Op deze bladzijden staan verschillende opdrachten, zoals het maken van een Sint-Maartenlantaarn.

  • Rond de persoon van Martinus of Sint-Maarten zijn vele legenden ontstaan. Verschillende legenden vormden inspiratiebronnen voor kunstenaars in hun kunstwerken. Zoek op verschillende sites naar enkele legenden en zoek naar en beschrijf een aantal voorbeelden die je hebt gevonden. Je kunt op YouTube de Legende van Sint-Maarten als startpunt van je zoektocht gebruiken.

  • Bekijk op YouTube de video Het voetspoor van Sint-Maarten. Sinds juni 2011 bevindt zich aan de muur van de Domkerk in Utrecht een plaquette met een voetspoor van Sint-Maarten. Het is een teken van verbondenheid van Utrecht met andere Sint-Maartenssteden in Europa. Er bestaat zelfs een (globale) wandelroute tussen Utrecht en Tours. Opdracht: stel een reisgids op, waarin je zoveel mogelijk informatie over de route met illustraties en kaarten opneemt. Presenteer het uiteindelijke product in de klas.

  • Op de website Open Beelden (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) staat een fragment uit het Polygoonjournaal van 11 november 1961, dat laat zien hoe het Sint-Maartensfeest in Koog aan de Zaan wordt gevierd.

Een boek over Sint-Maarten, getekend door drie Utrechtse striptekenaars.

Burgemeester Wolfson en predikante Netty de Jong-Dorland onthullen op 2 juni 2011 het voetspoor van Sint Maarten op de muur van de Domkerk (Bron: DNU.nu De Nieuwe Utrechter). Zie ook de YouTube-video.

Een schilderij van het verhaal van Martinus door de Vlaamse zeventiende eeuwse schilder Anthony van Dyck.

Het verhaal van Martinus op een fresco door Simone Martini.

Sint-Martinus te paard en met de bedelaar. Het beeld uit 1531 is afkomstig uit het Loiredal in Frankrijk. Het bevindt zich in het Museum Calouste Gulbenkian in Lissabon.

Wikimedia Commons

Martinus met de bedelaar. Schilderij door Egbert Modderman in de Martinikerk in Groningen.

Wikimedia Commons

Tips voor verdieping en verwerking