Godfried Bomans

Een veelzijdig katholiek in een roerige eeuw

Tips voor verdieping en verwerking

Bronnen

  • Geschiedenis van het christendom in Nederland. Zwolle, 2010.

  • Michel v.d. Plas, Godfried. Het leven van de jonge Bomans 1913-1945. Bussum, 1982.

  • De wereld van Godfried Bomans. Vrij Nederland, 5 december 1981.

  • Herinneringen aan Godfried Bomans. Red. M.v.d.Plas. Amsterdam, 1972.

  • Godfried Bomans, Beminde gelovigen. Bilthoven, 1970.

  • Godfried Bomans en Michel v.d. Plas, In de kou. Over hun roomse jeugd en hoe het hun verder verging. Bilthoven, 1969.


Bomans in triplo - 23 november 1970

Godfried Bomans spreekt met zijn oudere zus Wally en zijn jongere broer Arnold, die in een klooster verblijven.

YouTube

Opdrachten

  • De waardering voor (het werk van) Godfried Bomans is zeer divers. Zijn populariteit was weliswaar enorm in Nederland en onder Nederlanders in den vreemde, maar een literaire prijs heeft hij nooit mogen ontvangen.

- Lees enkele van zijn Sprookjes en eventueel nog wat ander werk van hem

- Lees vervolgens de bijdrage van collega-schrijver Simon Carmiggelt in Herinneringen aan Godfried Bomans en bepaal voor jezelf of Bomans literair gezien onderschat is of niet.

  • Van 1966 tot 1968 publiceerde Bomans de serie Pim, Frits en Ida. Dat is een serie leesboekjes voor de basisschool in acht deeltjes. Probeer er een deeltje van te pakken te krijgen, lees het en probeer na te gaan

- Waarom Bomans zich aan zo’n serie leesboekjes heeft gewaagd;

- Waarom juist toen;

- Waarom de reeks redelijk succesvol is geweest.

  • Bomans in triplo, op t.v. uitgezonden op 23 november 1970, is te vinden op YouTube (zie link op deze pagina). Drie miljoen Nederlanders keken er destijds naar en het boek ervan beleefde 9 drukken. Bomans spreekt erin met zijn oudere zus Wally en zijn jongere broer Arnold in hun respectievelijke kloosters te Maastricht en Zundert.

Bomans wil in deze uitzending stem geven aan twee mensen “die het nog helemaal geloven” en in hen aan al die naamloze religieuzen van wie je nooit hoort.

- Bekijk deze uitzending (bij voorkeur met een paar medeleerlingen) en probeer na te gaan waarom het maken van deze uitzending voor Bomans zo belangrijk moet zijn geweest en waarom er destijds zo’n grote belangstelling voor was.

Beeld van de schrijver Godfried Bomans, door Wim Jonker. Te vinden in de Wijngaardtuin aan de Jansstraat in Haarlem. Het beeld dateert uit 1982 en is gemaakt van brons.

Wikimedia Commons

Pim, Frits en Ida, geschreven door Godfried Bomans. Hier deel 2 van een serie van acht leesboekjes voor de lagere school. Illustraties van Rien Poortvliet (1932-1995).

Tips voor verdieping en verwerking