Yleistiedot suomen kielillä

Päivitetyt tiedot löytyy täältä:

www.tarjama.fi


المعلومات الحديثة موجودة على هذا الرابط

www.tarjama.fi

Ayman Abu Saleh (Puhelin: +358 44 2909535) Sähköposti: absayman@gmail.comYleistiedot

Palestiinalaishallinto

Asukkaita:

Noin 3,8 miljoonaa.

Pääkaupunki:

Virallista pääkaupunkia ei ole, sillä kyseessä ei ole valtio. Ramallahissa sijaitsee palestiinalaishallinto ja sen takia sitä usein pidetään Palestiinan epävirallisena pääkaupunkina.

Pinta-ala:

5 860 km²

Rajanaapurit:

Egypti, Jordania, (Israel).

Rahayksikkö:

(Israelin) shekeli (ISL) tai Jordanian dinaari (JOD).

1 ILS = 0,181 EUR, 1 EUR = 5,534 ILS,

1 JOD = 1,006 EUR, 1 EUR = 0,994 JOD (26.6.2009).

Bruttokansantuote:

Vaihtelee maankorkeuden mukaan; lämmin tai kuuma kesäisin, kylmä tai leuto talvisin.

Pääkielet:

arabia, heprea, englanti.

Lukutaitoisia aikuisia:

92% (miehet 97%, naiset 88%) (arvio 2004 CIA Factbook).

Uskonnot:

Muslimeja 97 %, Kristittyjä 3 %.

Muuta mielenkiintoista:

Palestiinalaisalueet kattavat Länsirannan alueen sekä Gazan kaistan.

Koulutusjärjestelmä

Uudistuksia ja strategioita

Palestiinalaishallinnon alueilla on toteutettu vuodesta 1998 lähtien koulutusuudistusta, jonka toteuttaminen hidastui toisen intifadan (kansannousun) alkaessa vuonna 2000. Opetussuunnitelmia on standardoitu ja muokattu koulutusjärjestelmän jokaiselle vuosikurssille erikseen UNESCOn avustamana. Myös oppimateriaaleja on pyritty kehittämään.

Tärkeimpänä tavoitteena Palestiinan koulutusstrategioissa on peruskoulutuksen mahdollistaminen kaikille, myös maaseudulla. Lisäksi tavoitteina on muun muassa parantaa koulutuksen laatua uusien opetussuunnitelmien avulla ja kehittää kouluhallintoa.

Ensimmäinen yliopisto Palestiinalaisalueilla perustettiin Hebroniin vuonna 1971. Nykyään alueella on 11 yliopistoa. Vuoden 2003 tietojen mukaan Palestiinassa on yli 136 000 korkeakouluopiskelijaa.

Väkivaltaisuudet alueella ovat vaikuttaneet koulutukseenkin. Henkilövahingoilta ei ole vältytty ja lisäksi pulaa on rahasta: opiskelijoista lähes viidesosa ei ole pystynyt enää viime vuosina maksamaan lukuvuosimaksujaan. Talousvaikeuksissa olevat yliopistot ovat korottaneet lukuvuosimaksujaan ja alentaneet sisäänpääsyvaatimuksiaan. Rajoitettu liikkuminen Palestiinalaisalueilla on myös hankaloittanut opiskelua. Avoimessa yliopistossa opiskeleekin yli 60 000 opiskelijaa.

Yleissivistävä koulutus

Oppivelvollisuus koskee Palestiinalaisalueilla 6-16 -vuotiaita. Peruskoulu kestää 10 vuotta ja toisen asteen oppilaitokset eli lukio (Secondary School) tai ammatillinen koulu (Technical Secondary School) 2 vuotta. Toisen asteen koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen nimeltä Tawjihi.

Korkeakoulutus

Palestiinalaishallinnon alueella korkeakoulutusta tarjoavat 11 yliopistoa, 5 University Collegea ja 26 muuta oppilaitosta (Community College). Opetusministeriö (Ministry of Higher Education) valvoo ja koordinoi korkeakouluja kansallisten toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Yliopisto-opinnot jaetaan kolmelle tasolle. Ensimmäinen taso on kandidaatin tutkinto (Bachelor's Degree), jonka suorittaminen kestää 4-5 vuotta. Toiselle tasolle kuuluvat 2 vuodessa suoritettava maisterin tutkinto (Master's Degree) tai vaihtoehtoisesti joissakin aineissa 1-2 vuotta kestävä koulutusohjelma Postgraduate Diploma, jota varten ei tarvitse tehdä omaa tutkimustyötä. Joissakin aineissa on mahdollista suorittaa myös tohtorin tutkinto (PhD). Tohtorin loppututkinnon suorittamiseen vaaditaan 3 vuoden opiskelu maisterin tutkinnon jälkeen.

Ei-yliopistollista, ylempää ammatillista koulutusta tarjoavat Community College-oppilaitokset, joiden 2 -vuotinen koulutus johtaa ammatilliseen tutkintoon (Diploma).

Peruskoulun ja lukion opettajien tulisi olla yliopistotutkinnon suorittaneita ja opettajanpätevyyden (Teaching Diploma) hankkineita.

Etäopetusta tarjoaa vuonna 1985 perustettu Al-Quds Open University (myös nimellä Jerusalem Open University), jolla on 24 keskusta eri puolilla Länsirantaa ja Gazan aluetta.

Kolmannen asteen koulutukseen osallistuu 25% palestiinalaisista, mikä on enemmän kuin arabialueilla keskimäärin (15%). Naisten osuus kolmannen asteen opiskelijoista on 54 % (UIS 2007).

Akateeminen vuosi kestää syyskuusta toukokuuhun. Lomakausi on 30.6. - 31.8.

Opetuksen kieliä ovat arabia ja englanti.

Opintosuoritusten arvosteluasteikkoja on useita. Käytössä ovat ainakin asteikot A-E (A = paras, D = hyväksytty), 4-0 (4 = paras, 1 = hyväksytty) ja 99-40 (99 = paras, 60 = hyväksytty).

Palestiinalaiset maksavat lukuvuosimaksuja 650 - 1900 Jordanian dinaaria vuodessa (noin 760 - 2 200 euroa). Ulkomaalaisten opiskelijoiden maksut vaihtelevat 1 300 - 2 000 dinaarin välillä (noin 1 500 - 2300 euroa).

Edustustojen yhteystiedot

Palestine General Delegation

Fredrikinkatu 25 A 10

Helsinki 00120

Postiosoite:

P.O.Box 351

Helsinki 00121

Puh:+358 (0)9 278 9771

Fax:+358 (0)9 278 9770

Sähköposti:pgd@palestinegd.fi

Suomen yhteystoimisto, Ramallah

Trust Building

Othman Ben Affan Street 48

Al-Bireh

Ramallah

Postiosoite:

Representative Office of Finland

P.O.Box 2250, Ramallah

West Bank via Israel.

Puh.(972-2) 240 0340, 240 0341, 240 0342

Fax:(972-2) 240 0343

Sähköposti: finrep@finrep.org

Israeli Committee Against House Demolitions

ICAHD on israelilainen ihmisoikeusjärjestö, joka perustettiin 1997 Jerusalemissa. Sen toimintatapoihin kuuluvat suora ja väkivallaton vastarinta sekä jälleenrakennus. ICAHD on pyrkinyt jälleenrakentamaan israelilaisten tuhoamia palestiinalaisten koteja, estämään puskutraktoreiden pääsyn alueille sekä lobbaamaan, jotta diplomaatit ja toimittajat käyttäisivät vaikutusvaltaansa konfliktin lopettamiseksi. ICAHD järjestää tutustumiskäyntejä miehitetyille alueille, tiedottaa alueen tapahtumista ja toimii yhteistyössä palestiinalaisten järjestöjen kanssa. ICAHD Finland on järjestön osasto Suomessa, ja se perustettiin syyskuussa 2009. Sen tavoitteena on Suomen ja Israelin välisen asekaupan lakkauttaminen ja Suomen israelilaisten asekauppakumppanien toiminnan kartoittaminen.

Suomen ja Israelin asekaupasta

Safer Globe Finlandin mukaan vuodesta 1999 lähtien Suomi on ostanut israelilaisia aseita yli 152 000 000 eurolla. Yhdysvaltain jälkeen Suomi on Israelin suurin ohjusteknologian viejä. Suomen puolustusministeriön tilastointi tätä asiaa koskien on hyvin epäselvää ja harhaanjohtavaa. Puolustusministeriön tilastot puhuvat vuonna 2007 alkaneesta aseviennistä, vaikka Suomi vei aseita Israeliin jo 1952. Suomen ohjuksia huolletaan Israelissa, ja suomalaiset aseyhtiöt Patria ja Insta DefSec vievät Israeliin Spike-ohjuksissa tarvittavaa teknologiaa. Rafael Advanced Defence Systems – joka on mukana myös Israelin ydinaseohjelmassa – on Spike-ohjusten valmistaja, ja vaikka se on yksityinen yritys, se on Israelin virallinen aseiden tuottaja.

Israelilainen Elbit Systems tuottaa miehittämättömiä lennokkeja, joiden kameroilla voi nähdä tarkkojakin yksityiskohtia. Niiden ampumat ohjukset ovat myös ohjailtavissa laukaisun jälkeen. Näin ollen, kun eräässä iskussa Gazassa tapettiin 87 siviiliä näillä aseilla vuonna 2008, se tuskin oli vahinko. Tadiran Communications on Elbitin omistama viestintäteknologiaa tuottava yritys, joka toimitti asejärjestelmiä muun muassa Guatemalan armeijalle sisällissodan aikana (kyseisessä “sodassa” armeija varsin systemaattisesti murhasi siviiliväestöä). Norja teki sijoituksia Tadiraniin, mutta veti sijoituksensa pois havaittuaan, että yrityksen toiminta on täysin epäeettistä. Tämä ei häirinnyt Tadirania, sillä se sai uudet sijoitukset Suomesta (17 miljoonan euron sopimus). Elibitin ja Rafaelin kanssa Suomi on käynyt kauppaa yli sadan miljoonan euron arvosta.

Vuonna 1997 kansalaisjärjestöt saivat Costa Rican presidentti ja rauhannobelisti Oscar Aríasin johdolla aikaan YK:n asekauppasopimuksen, jolla kiellettiin aseiden vienti maihin, jotka käyttävät aseita siviiliväestöä vastaan. Vuonna 2000 Yhdysvallat ja Euroopan unioni lupasivat tehdä yhteistyötä asekaupan lopettamiseksi. Suomi pyrki parantamaan kuvaansa ihmisoikeuksien puolustajana ja edisti Euroopan unionin liittymistä mukaan aseidenvientikieltoon. Siitä huolimatta Suomi on aktiivisesti rikkonut tätä sopimusta käymällä Israelin kanssa asekauppaa. Suomi voi viedä aseita, mikäli se ei ole vallitsevan “ulkopoliittisen linjan vastaista”. Lakia tulkitsee Suomen ulkoministeriö, ja Suomen hallitus ainoastaan “ottaa huomioon” aseviennin säännöt. Hallituksen ei kuitenkaan tarvitse sen enempää niistä välittää.

Järjestö: Suomi tukee asekaupoilla Israelin sotarikoksia:

Suomen armeija ja suomalaiset aseyhtiöt käyvät mittavaa kauppaa Israelin suurimpiin kuuluvien aseyhtiöiden kanssa. Israelin toimia arvostelevan ICAHD-järjestön mielestä asekauppa tarkoittaa, että Suomi tukee samalla Israelin tekemiä sotarikoksia.

Suomella on kaksi merkittävää kumppania Israelin aseteollisuudessa: Elbit Systems on maan suurin ja Rafael Advanced Systems kolmanneksi suurin asevalmistaja.

Rafael on Israelin puolustusministeriön omistama yhtiö, ja sillä on hyvin läheiset suhteet maan asevoimiin. Rafael valmistaa muun muassa panssaroituja ajoneuvoja ja Spike-ohjuksia.

Yhtiön arvellaan myös olevan mukana Israelin ydinaseohjelmassa, mutta arviota ei pystytä vahvistamaan, koska Israel ei suostu virallisesti vahvistamaan ydinaseiden olemassaoloa.

Rafaelilla on hyvät suhteet Suomeen. Puolustusministeriö hankki 2000-luvun alussa Rafaelin kehittämiä panssarintorjuntaohjuksia 37 miljoonalla eurolla saksalaiselta Rheinmetall-yhtiöltä. Nykyisin Rheinmetall toimii nimellä EuroSpike, ja Rafael omistaa siitä 20 prosenttia.

Suomi huollattaa ostamiaan ohjuksia Israelissa. Puolustusministeriön mukaan takana ovat kustannussyyt:

– Kotimainen (huolto)kyky on tärkeä, mutta on myös aivan normaalia, että puolustusvoimat voi joutua lähettämään laitteita valmistajateollisuuteen esimerkiksi korjattaviksi, ministeriön erityisasiantuntija Sanna Poutiainen sanoo.

Vastakaupoista

hämmennystä

Rafael-ohjusten ostoon liittyi myös sopimus vastakaupoista, joiden yhtenä pontimena oli kehittää ohjusten huolto-osaamista Suomessa. Tamperelainen Insta Defsec -yhtiö toimitti vastakauppana optroniikkaa eli tekniikkaa, jolla parannetaan pimeänäkökykyä.

– Yhtiön optroniikkalaitteet päätyivät Puolaan, Italiaan ja Espanjaan toimitettuihin ohjuksiin, Insta Defsecin toimitusjohtaja Pertti Huusko sanoo.

Israelin toimia miehitetyillä palestiinalaisalueilla vastustavan ICAHD-järjestön Suomen-jaoston edustajat Bruno Jäntti ja Petter Nissinen pitävät vastakauppoja huomattavasti ongelmallisempina kuin Huusko.

Insta Defsecin toimituksiin liittyy nimittäin hämmentävä tilasto: ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Suomi nousi Israelin toiseksi suurimmaksi ohjusteknologian toimittajaksi vastakauppojen seurauksena. Suurin oli Israelin perinteinen kumppani Yhdysvallat.

Puolustusministeriön mukaan Suomen korkean sijoituksen raportissa selittää se, että Suomi on myöntänyt tilapäisiä vientilupia Israeliin.

– Vastakauppavelvoitteiden myötä Suomesta on toimitettu komponentteja Israeliin, jossa ne kootaan osaksi suurempaa kokonaisuutta ja toimitetaan edelleen vastaavan ohjusjärjestelmän ostaneille käyttäjille EU-maihin. Tuotteet eivät jää Israeliin, erityisasiantuntija Poutiainen sanoo.

Mihin suomalaiset

laitteet päätyvät?

Suomen ja Israelin vaiettu asekauppa -selvityksen tehneet Bruno Jäntti ja Petter Nissinen sanovat, että kukaan ei oikeasti tiedä, minne Suomesta viety tekniikka lopulta päätyy. Heidän mukaansa Suomi ei tee tarkistuksia, joissa selviäisi, päätyykö suomalainen tekniikka lopulta Israelin armeijan omaan käyttöön.

Puolustusministeriö ei suostu suoraan sanomaan, tarkistaako Suomi, mihin täältä viedyt laitteet lopulta menevät.

– Vientivalvonnan lähtökohta on, että tuotteiden loppukäyttö ja loppukäyttäjän luotettavuus varmennetaan aina ennen kuin vientilupa myönnetään. Mahdollisuus jälkikäteistarkastuksiin varataan, ja loppukäyttäjät sitoutuvat tähän loppukäyttäjätodistuksen allekirjoittaessaan, Sanna Poutiainen vastaa.

Suomen asevientiä tutkinut Jarmo Pykälä sanoo hiljattain julkaistussa selvityksessään Suomen ja Israelin asekauppa 1950–2009, että Suomi ei tee tarkistuksia valvoakseen, onko loppukäyttäjätodistuksia noudatettu.

– Suomen viranomaiset eivät ole varmoja, ovatko juuri ne suomalaiset panssarintorjuntaohjusten osat asennettu lupien mukaisella tavalla juuri niihin EU-maihin myytyihin ohjuksiin, vai esimerkiksi Israelin Libanonin- tai Gazan-sodissa käyttämiin ohjuksiin, hän kirjoittaa.

Elbitiltä kenttäradioita

17 miljoonalla

Tuoreimman suurkauppansa Suomi teki Israelin aseteollisuuden kanssa ilmeisesti viime elokuussa, kun armeija osti Elbtiltä kenttäradioita 17 miljoonan euron kaupalla. Kauppasopimus oli jatkoa jo vuosina 2000 ja 2002 tehdyille radiohankinnoille.

Elokuinen kauppa hoidettiin Suomessa kaikessa hiljaisuudessa, mutta Israelissa se oli uutinen.

– Me toivomme, että niin Suomi kuin Nato-maatkin tekevät uusia kauppasopimuksia ja vahvistavat edelleen asemaamme innovatiivisten radiojärjestelmien maailmanlaajuisena toimittajana, Elbitin toimitusjohtaja Bezhalel Machlis sanoi yhtiön tiedotteen mukaan.

Machlis sanoi kaupan osoittavan, että Suomi on ollut tyytyväinen aiemmin Elbitiltä tekemiinsä hankintoihin.

ICAHD Finlandin mielestä kauppa kertoo muustakin.

– Elbitin valmistamia aseita ja laitteistoja käytetään jatkuvasti ja harkitusti siviileihin kohdistetuissa iskuissa, Bruno Jäntti ja Petter Nissinen kirjoittavat selvityksessään.

Elbit on muun muassa toimittanut Israelin armeijalle laserohjattavia pommeja. Amnesty International löysi tällaisten pommien osia joka puolelta Gazaa – myös siviilikohteista – Israelin jouluna 2008 aloittaman sotilasoperaation jälkeen.

Elbit on myös valmistanut Israelille miehittämättömiä lentokoneita, joita on käytetty siviileihin kohdistuneissa hyökkäyksissä. Israel käytti siviilejä vastaan myös Rafaelin valmistamia Spike-ohjuksia.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan kuoli Amnestyn mukaan yli 1 300 palestiinalaista. Kuolleiden joukossa oli yli kolmesataa lasta. Palestiinalaisryhmät puolestaan jatkoivat rakettien ampumista Israeliin ja surmasivat kolme siviiliä.

Amnestyn mukaan niin Israelin hyökkäys Gazaan kuin palestiinalaisten ampumat raketitkin täyttivät siviileihin kohdistuneina sotarikoksen tunnusmerkit.

Suomen puolustusministeriössä Elbitin kanssa tehtyä kauppaa ei pidetä ongelmallisena.

Israelin puolustusteollisuudella on korkeatasoista osaamista. Tästä syystä hankintojen kilpailutustilanteessa voidaanpäätyä israelilaista alkuperää oleviin tuotteisiin, ministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela vastaa.

Israeliin ei kohdistu YK:n, EU:n tai muun kansainvälisen organisaation asettamaa pakotetta, joka estäisi hankinnat Israelista, hän lisää.

Norja laittoi

Elbitin sijoitusboikottiin

Norja ilmoitti viime vuonna, että maan valtava öljyrahasto vetää sijoituksensa Elbitistä vastalauseena yhtiön toimille.

Me emme halua rahoittaa yrityksiä, jotka näin suoraan ovat mukana rikkomassa kansainvälisiä humanitaarisia lakeja,valtiovarainministeri Kristin Halvorsen sanoi.

Norjan hermostumisen syynä oli se, että Elbit osallistuu hankkeeseen, jossa Israel rakentaa valtavaa muuria Israelin ja Länsirannan väliin. Haagissa istuva kansainvälinen tuomioistuin on todennut muurin kansainvälisen lain vastaiseksi.

Norja ilmoitti sijoitusboikotistaan samoihin aikoihin, kun Suomi teki radiokaupan Elbitin kanssa. Norjan toimet eivät Suomea hätkäytä.

Puolustusministeriön mukaan Suomen asehankinnoilla ei "nähdä olevan linkkiä Norjan valtiovarainministeriön mahdollisten linjausten kanssa".

ICAHD Finlandin Bruno Jäntti ja Petter Nissinen suosittavat Suomelle Norjan tietä ja liiketoimien lopettamista israelilaisten asevalmistajien kanssa.

– Suomen hallitukset, puolustusvoimat ja yksityisen sektorin aseyhtiöt puolustusministeriön luvalla ovat tietoisesti palkinneet Israelin uusilla asekaupoilla kerta toisensa jälkeen sen tekemistä sotarikoksista, he ihmettelevät. (Lähde: Helsingin Sanomat 01.04.2010).

Palestiina tänään ja Lähi-idän konfliktin lyhyt historia

Miehityksestä vapaaseen Palestiinaan

Uutiset Israelin ja palestiinalaisten konfliktista koostuvat lähes poikkeuksetta väkivallan leimahduksista: sotilasoperaatioista, terrori-iskuista, niiden vastaiskuista, kostosta vastaiskuille ja toistuvasta vastapuolen syyttelystä. Uutisoinnissa mennään harvoin selkkauksen taustoihin. Näin satunnaiselle uutisten seuraajalle jää epäselväksi, miksi verenvuodatus Lähi-idässä ei lopu ja miksi kaksi pienellä alueella rinnakkain elävää kansaa eivät pysty elämään rauhassa keskenään.

Yleisesti luullaan, että Israelin ja palestiinalaisten konflikti on vain jatkoa Lähi-idässä vuosituhansia jatkuneelle kiihkomieliselle uskonsodalle. Tämä on kuitenkin harhakuva, joka on rikottava, jos haluaa ymmärtää Lähi-idän ristiriitojen perimmäistä luonnetta.

Nykyinen konflikti ei ole tuhansia vuosia vanha. Korkeintaan voidaan puhua 100:sta, mieluummin vajaasta 60:sta tai noin 35:sta vuodesta riippuen siitä, miten pitkälle halutaan mennä.

Verisen kiistelyn perussyy ei myöskään ole uskonto, vaikka alueella – erityisesti Jerusalemissa -sijaitsevat kolmen uskonnon, kristinuskon, muslimien ja juutalaisten, pyhät paikat. Kumpikin osapuoli käyttää silti uskontoa vahvasti hyväksi oikeuttaakseen omat tekonsa, ja ruokkiakseen yhteenottoja. Vastakkainasettelun polttoainetta ovat silti enemmän kysymykset maanomistuksesta ja oikeudesta nauttia sen hedelmistä, itsemääräämisoikeudesta, itsenäisyydestä, turvallisuudesta sekä etnisestä taustasta. Israelin ja palestiinalaisten konflikti on perusolemukseltaan poliittinen - ei uskonnollinen.

Kiistan synty voidaan rajata ajallisesti melko tarkkaan. Tärkeitä vuosilukuja ovat erityisesti 1948, 1967, 1982, 1987, 1993 ja 2000.

Vuonna 1948 perustetaan Israelin valtio ja valtaosa palestiinalaisista karkotetaan asuinalueiltaan. Vuoden 1967 kuuden päivän sodassa Israel miehittää nykyisen Länsirannan Jordanialta ja Gazan kaistan Egyptiltä. Myöhemmin Jordania ja Egypti luopuvat maa-alueita koskevista vaatimuksistaan ja lupaavat ne palestiinalaisille, kun itsenäinen Palestiinan valtio perustetaan.

Vuonna 1982 Israel hyökkää Libanoniin ja karkottaa Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n maasta. Vuoden 1987 loppupuolella palestiinalaiset aloittavat ensimmäisen kansannousunsa, intifadan.

Keväällä 1993 salaisten neuvotteluiden jälkeen solmitaan Oslon rauhansopimus, jossa osapuolet tunnustavat toisensa ja jonka nojalla perustetaan palestiinalaishallinto. Jitzhak Rabin, Shimon Peres ja Jasser Arafat saavat Nobelin rauhanpalkinnon ja toivo rauhasta viriää.

Vuonna 2000 neuvottelut Oslossa jäljelle jääneiden kysymysten ratkaisemiseksi epäonnistuvat. Tuolloinen oppositiopoliitikko Ariel Sharon tekee samalla härskin provokaation ja vierailee Jerusalemin Temppelivuorella Haram Esh-Sharifissa, jossa sijaitsevat muslimien pyhät paikat. Tämä johtaa palestiinalaisten räjähdysmäiseen protestiin ja väkivaltaan, johon Israel vastaa väkivallalla. Palestiinalaisten toinen kansannousu intifada käynnistyy.

Nykyisen tilanteen voikin sanoa olevan suoraa seurausta syksyn 2000 surullisista tapahtumista.

Sionismi, (Israelin) perustaminen ja pakolaisongelman synty

Historiallinen fakta on, että juutalaiset ja palestiinalaiset ovat asuneet satoja vuosia rauhassa Välimeren pohjukassa alueella, jossa nykyinen Israel ja palestiinalaisalueet sijaitsevat.

Juutalaisten voimakkaampi muutto alueelle alkoi 1900-luvun alussa sionismina tunnetun liikkeen seurauksena. Juuri sionismi kuuluukin avainkäsitteisiin Lähi-idän riitojen ymmärtämisessä.

Sionismin perustajana pidetään 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa vaikuttanutta unkarinjuutalaista lehtimiestä Theodor Herzliä, jonka ajatus oli, että juutalaisten tuli palata Luvattuun maahansa, josta he olivat vajaat 2000 vuotta aiemmin hajaantuneet ympäri maailmaa.

Vaikka maahanmuutto käynnistyi jo 1900-luvun alkupuolella, varsinaista vauhtia se sai vasta toisen maailmansodan jälkeen, jolloin koko maailma oli saanut tietää juutalaisten joukkotuhosta, holokaustista, Euroopassa. Juutalaisille luvattiinkin Yhdistyneiden kansakuntien toimesta oma valtio, joka lopulta perustettiin keväällä 1948. Näin kylvettiin siemen Israelin ja palestiinalaisten keskinäiseen konfliktiin.

YK:n alkuperäinen suunnitelma oli muodostaa alueelle valtio sekä juutalaisille että arabeille. Ympäröivät arabimaat Libanon, Syyria, Irak, silloinen Transjordania ja Egypti eivät kuitenkaan hyväksyneet juutalaisvaltiota Lähi-itään ja aloittivat sodan sitä vastaan tarkoituksena työntää juutalaiset mereen.

Arabit hävisivät sodan, jonka seurauksena Israel myös karkotti palestiinalaisia valtaamiltaan mailta. Näin palestiinalaisvaltion perustaminen hautautui sodan myrskyihin. Samalla syntyi ensimmäinen vaihe edelleen ratkaisematta olevassa pakolaisongelmassa.

Kysymys palestiinalaisten oikeuksista unohtui pitkäksi aikaa noustakseen valokeilaan jälleen 1960-luvulla. Vuonna 1964 perustettu Palestiinan vapautusjärjestö PLO (Palestine Liberation Organisation) merkitsi palestiinalaisten uutta aktivoitumista vapaustaistelussa.’

Kuuden päivän sota ja rauha Galileaan

Tärkeä virstanpylväs on myös vuoden 1967 kuuden päivän sota, jolloin Israel iski Syyrian, Jordanian, Egyptin ja Irakin lentotukikohtiin ja tuhosi lopulta käytännössä maiden armeijat toimintakyvyttömiksi. Se pelkäsi ympäröivien arabimaiden jälleen hyökkäävän sen kimppuun. Vajaan viikon aikana Israel valtasi Syyrialta Golanin kukkulat, Jordanialta Jordan-joen Länsirannan sekä Egyptiltä Gazan kaistan ja koko Siinain niemimaan. Näin piirrettiin nykyisen Länsirannalla ja Gazan kaistaleella sijaitsevan Palestiinan rajat.

Egypti ja Jordania luovuttivat alueet myöhemmin palestiinalaisille. Juuri vuoden 1967 sodan rajojen mukaan on palestiinalaisvaltio tarkoitus perustaa. Sodan seurauksena saatiin myös yli puoli miljoonaa uutta palestiinalaispakolaista.

Kuuden päivän sodan jälkeen Israel ryhtyi myös rakentamaan juutalaisten siirtokuntia miehitetyille alueille. Juutalaiset kutsuvat Länsirantaa Juudeaksi ja Samareaksi ja katsovat, että se on osa Eretz Israelia (Suur-Israelia), jonka jumala lupasi Abrahamille vanhassa testamentissa. Siksi juutalaisten kuuluu asuttaa alue. Nykyisin suuri osa siirtokuntalaisista ei kuitenkaan ole uskonnollisia kiihkoilijoita vaan esimerkiksi maahanmuuttajia entisestä Neuvostoliitosta, jotka asuvat siirtokunnissa sieltä saatavien taloudellisten etujen takia.

Miehitettyjen alueiden liittäminen miehittäjävaltioon tai miehittäjän oman väestön siirtäminen vallatuille alueille on kielletty kaikissa kansainvälisissä sopimuksissa. Siksi siirtokunnat ovat kansainvälisen lain vastaisia.

1970-luvulla palestiinalaisten vapaustaistelu jäi pitkälti unohduksiin. Tuolloin eri järjestöt turvautuivat paikoin raakaankin terrorismiin kiinnittääkseen maailman huomion palestiinalaisten sorrettuun asemaan Israelin ikeen alla.

Synkin hetkistä koettiin Münchenin olympialaisissa vuonna 1972, jolloin Musta syyskuu – niminen palestiinalaisten äärijärjestö kaappasi Israelin olympiajoukkueen tavalla, joka kohti lähes 20 urheilijan kuolemaan. Israelin tiedustelupalvelu kosti myöhemmin maanmiestensä kuoleman surmaamalla yhtä lukuunottamatta kaikki Libyaan paenneet kaappaajat.

Palestiinalaiset kokivat kuitenkin myös voittoja, kun YK hyväksyi vuonna 1974 PLO:n Palestiinan kansan ainoaksi viralliseksi edustajaksi. Jasser Arafat oli ensimmäinen sissijohtaja, joka sai luvan puhua YK:n yleiskokoukselle. Vyöllään hänellä oli pistooli ja kädessä oliivinlehvä, sodan ja rauhan symbolit.

PLO kävi myös sissisotaa Israelia vastaan ja teki iskuja runsaasti muun muassa Libanonista käsin, jonne se oli siirtänyt päämajansa Jordaniasta.

Vuoteen 1982 tultaessa Israel päätti tehdä lopun iskuista ja karkottaa PLO:n Libanonista. Se käynnisti ”Rauha Galileaan” – nimisen operaation, jonka tarkoitus oli tuhota palestiinalaisten vastarinta ja työntää sen sotilaallinen voima pois Israelin lähialueilta. Operaatiota johti silloinen puolustusministeri Ariel Sharon, jonka kädet tahriutuivat pahasti syyttömien siviilien, pääasiassa naisten ja lasten vereen tällä sotaretkellä.

Sharon päästi joukon kristittyjä puolisotilaallisia joukkoja kahteen palestiinalaisleiriin Sabraan ja Shatilaan, jossa nämä surmasivat yli 5000 palestiinalaispakolaista.

Ensimmäinen intifada ja Oslon rauhansopimus

1980-luvun lopulle tultaessa palestiinalaiset ymmärsivät, että taistelua oman valtion puolesta ei voinut käydä ulkomailta käsin vaan kamppailu oli vietävä Israelin miehittämään Palestiinaan. Kamppailu ei ollut myöskään voitettavissa aseellisesti Israelin ehdottoman sotilaallisen ylivoiman takia.

Israel on edelleen ainoa valtio Lähi-idässä, jolla todistettavasti on joukkotuhoaseita. Vuoteen 1986 tultaessa israelilainen ydinfyysikko Mordechai Vanunu löi pöytään todisteet siitä, mikä tiedettiin jo aiemmin. Juutalaisvaltiolla oli oma ydinase.

Vuoden 1987 loppupuolella käynnistyi palestiinalaisten ensimmäinen kansannousu, intifada. Se alkoi ja jatkui mielenosoituksina, rauhanomaisena vastarintana, lakkoina ja kansalaistottelemattomuutena Israelin miehitystä vastaan. Intifadan symboliksi nousi kiviä israelilaistankkeja päin kiviä heittänyt pikkulapsi. Juuri tämä oli vastarinnan kaikkein näkyvin, myös länsimaisessa mediassa esiin tullut muoto.

Kansannousun kestäessä vuonna 1988 PLO antoi julistuksen Palestiinan valtiosta. YK:n päätöksiin nojaten se katsoi, että Palestiinan valtion olemassaolo on hyväksytty ja palestiinalaisilla on oikeus palata kotimaahansa. Samaan aikaan Israelin kaukokatseisimmat poliitikot, pääministeri Jitzhak Rabin etunenässä näkivät, että maa ei voi saavuttaa turvallisuutta niin kauan kuin se epäoikeudenmukaisesti ja perusteetta miehittää toista kansaa ja synnyttää sen keskuuteen vihaa ja katkeruutta.

1980- ja 90-lukujen taitteessa aloitettiinkin osapuolten salaiset rauhanneuvottelut Espanjassa. Ne jatkuivat Norjassa, jossa lopulta päädyttiin vuonna 1993 solmittuun Oslon rauhansopimukseen. Siinä PLO tunnusti Israelin valtion oikeutuksen olemassaoloon ja Israel vastavuoroisesti tunnusti PLO:n palestiinalaisten edustajaksi.

Oslon rauhansopimuksen nojalla perustettiin palestiinalaishallinto ja jaettiin Gaza ja Länsiranta ns. A-, B- ja C-vyöhykkeisiin. A-vyöhykkeillä valta siirtyi kokonaan palestiinalaisille, B-alueilla palestiinalaiset saivat siviilihallinnon, mutta Israel vastasi turvallisuudesta ja C-vyöhykkeillä Israel vastasi myös siviilihallinnosta.

Sopimuksen neuvotelleet Israelin pääministeri Jitzhak Rabin ja ulkoministeri Shimon Peres sekä PLO:n puheenjohtaja Jasser Arafat saivat tunnustukseksi Nobelin rauhanpalkinnon. Toivo rauhasta virisi ensi kertaa vuosikymmeniin.

Pettymys rauhaan ja Sharonin provokaatio

Oslon sopimuksen ongelma oli, että se siirsi myöhemmin ratkaistavaksi joukon keskeisiä kysymyksiä. Niihin kuuluivat palestiinalaispakolaisten paluu, juutalaisten siirtokuntien kohtalo, lopulliset rajat sekä Jerusalemin asema kahden valtion yhteisenä pääkaupunkina.

Merkittävä takaisku oli myös rauhanmiehenä tunnetun Jitzhak Rabinin murha vuonna 1995. Ensimmäistä kertaa juutalainen murhasi oman kansansa johtajan. Rabinia pidettiin petturina, koska hän oli myöntynyt rauhaan verivihollisina pidettyjen palestiinalaisten kanssa.

Silti Oslon rauhansopimuksessa avoimeksi jääneistä kysymyksistä ryhdyttiin neuvottelemaan 1990-luvun loppupuolella Israelin pääministerin Ehud Barakin ja Jasser Arafatin välillä. Sopimuksen kummina toimi Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, joka sulki Barakin ja Arafatin sekä näiden valtuuskunnat viikkokausiksi presidentin loma-asunnolle Camp Davidiin kunnes nämä saavuttaisivat yhteisymmärryksen.

Lähentymistä tapahtuikin, mutta lopullista sopimusta ei saatu aikaan. Johtajat eivät myöskään saaneet myytyä neuvottelutulosta omilleen. Kummallakin puolella kotiyleisö katsoi, että myönnytyksi oli tehty liikaa. Tilanne muuttui tulehtuneeksi ja räjähdysherkäksi.

Samoihin aikoihin, syyskuussa 2000 silloinen oppositiopoliitikko Ariel Sharon tarvitsi mediahuomiota. Hän suoritti röyhkeän ja onnistuneen provokaation vierailemalla muslimien pyhällä Temppelivuorella Jerusalemissa noin tuhannen poliisin ja sotilaan saattamana. Vuorella sijaitsi aikanaan roomalaisten hävittämä juutalaisten ns. toinen temppeli, josta on jäljellä vain ns. Itkumuuri eli Länsimuuri. Se on juutalaisten pyhin paikka.

Nykyisin Temppelivuorella sijaitsee kuitenkin Al-Aqsan moskeija sekä Kalliomoskeija, josta profeetta Muhammedin sanotaan astuneen taivaaseen. Paikka on muslimeille kolmanneksi pyhin Mekan ja Medinan jälkeen. Sanaton sopimus on ollut, että juutalaiset eivät tule moskeijoiden alueelle. Sharon rikkoi tämän sopimuksen mahdollisimman härskillä ja räikeällä tavalla.

Tämä johti palestiinalaisten väkivaltaisiin protesteihin, jotka puolestaan aiheuttivat väkivaltaisen vastauksen Israelin puolelta. Israelilaisia sotilaita surmattiin ja heidän ruumiitaan häpäistiin. Israelilaiset puolestaan surmasivat palestiinalaisen pikkupojan isänsä käsivarsille.

Kuvia kummastakin tapauksesta pyöritettiin tauotta tiedotusvälineissä. Väkivallan, vihan, koston ja keskinäisen syyttelyn kierre oli valmis. Palestiinalaisten toinen kansannousu, ns. Al-Aqsan intifada käynnistyi.

Nyt meneillään oleva väkivallan aalto onkin suoraa seurausta syksyn 2000 tapahtumista, Sharonin provokaatiosta sekä pettymyksestä rauhanneuvotteluiden epäonnistumiseen.

Turvamuuri, väkivallan kierre ja tulevaisuus

Helmikuun 2001 vaaleissa Sharon oli ehdolla pääministeriksi ja lupasi maahan turvallisuutta sekä murskata kovin ottein palestiinalaisten kansannousun. Hän voitti vaalit, mutta israelilaisten turvallisuus vain heikkeni palestiinalaisten kiihtyvän vastarinnan ja terrori-iskujen seurauksena.

Itsemurhaiskuihin kyllästynyt Israel ryhtyi rakentamaan kesäkuussa 2002 erityistä turvamuuria palestiinalaisalueiden ympärille. Julkilausuttuna tarkoituksena oli estää palestiinalaisterroristien pääsy Israeliin. Käytännössä muuri on vedetty kulkemaan palestiinalaisten maiden halki erottaen ihmisiä toisistaan, viljelijöitä viljelyksistään sekä eristämällä esimerkiksi alueen vähäisiä vesivaroja Israelin puolelle muuria.

Israel on yrittänyt murskata palestiinalaisten vastarintaa valikoivilla palestiinalaisjohtajien murhilla sekä kollektiivisilla kostoilla ja rangaistuksilla, jotka ovat kohdistuneet itsemurhaiskujen tekijöiden perheisiin ja asuma-alueisiin. Tämä yhdessä muurin kanssa on vain lisänneet palestiinalaisten katkeruutta ja valmiutta uusiin terroritekoihin.

Viimeisimmän konfliktin ympärillä on nähty useita virallisia ja epävirallisia yrityksiä avata umpisolmu. Painavin niistä on ollut ns. tiekartta, jonka piirtämisessä on ollut mukana YK:n, EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän muodostama ns. kvartetti. Tavoitteena on luottamusta herättävillä toimilla katkaista väkivallan kierre, taata Israelille turvallisuus ja lopulta palestiinalaisille oma valtio. Käytännössä tiekarttaa on luettu koko ajan nurinpäin ja sen voikin sanoa olevan käytännössä rikki revitty pala paperia. Silti se on toistaiseksi ainoa olemassa oleva ratkaisumalli rauhan aikaansaamiseksi.

Israel haluaa turvallisuutta ja palestiinalaiset elinkelpoisen oman valtion vuoden 1967 rajoilla. Ongelma on, että toista ei voi saavuttaa ilman toista.

Ainoa ratkaisu onkin palata neuvottelupöytään koko kansainvälisen yhteisön tuella ja painostuksella. Nykyisen tilanteen jatkuminen ei ole kummankaan osapuolen etu.

Palestiinalaisten on saatava oma valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti Gazaan ja Länsirannalle. Kansainvälisen oikeuden vastaiset siirtokunnat ja Israelin turvamuuri on purettava ja Jerusalemista on tehtävä kummankin maan pääkaupunki.

Tämä on tavoitteena myös Vasemmistonuorten solidaarisuusprojektilla Palestiinaan.

Palestiina tänään - kurjuutta ja kansalaisaktivismia

Ennen Persianlahden sotaa 1991 oli tavallista, että miehitettyjen alueiden palestiinalaiset kävivät töissä Israelin puolella. Sodan alla Jasser Arafat teki yhden pitkän uransa suurimmista virhearvioista, ilmaisi tukensa Saddam Husseinille. Seurauksena oli liikkumisen rajoituksia palestiinalaisalueilla, siis nykyisen sulkupolitiikan alku.

Oslon rauhanprosessin suuria paradokseja oli, että tavalliset palestiinalaiset kokivat 1990-luvulla elinolosuhteidensa jatkuvasti huononevan. Samaan aikaan kun poliittiset johtajat kokoustivat median parrasvaloissa, Israelin armeija IDF rakensi tarkastuspisteiden verkostoa. Tarkastuspisteet ovat tehneet matka-ajoista reilusti Uuttamaata pienemmällä Länsirannalla useiden tuntien mittaisia.

Kun islamilaisten äärijärjestöjen itsemurhaiskut vuonna 1994 alkoivat, tarkastuspisteiden rakentaminen kiihtyi. Terroristeja ne eivät pysäyttäneet. Sen sijaan pahamaineiset "checkpointit" tekivät palestiinalaisten työssäkäynnin Israelin puolella vaikeaksi ja lopulta mahdottomaksi.

Heidän tilalleen on rahdattu halpatyövoimaa lähinnä Itä-Euroopasta ja Aasiasta. Työnantajien usein räikeästi riistämiä siirtotyöläisiä on Israelissa tällä hetkellä noin 250000. Israelin nationalistisella oikeistolla onkin nyt "palestiinalaisongelman" lisäksi "siirtotyöläisongelma".

Rasistinen "tiehallinto"

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B´Tselem pitää miehitettyjen alueiden pahimpana ihmisoikeusloukkauksena juuri liikkumisen rajoituksia. Tarkastuspisteet eivät pelkästään pysäytä palestiinalaisten kulkua Israelin puolelle. Ne kontrolloivat liikennettä palestiinalaiskaupunkien välillä ja estävät tai hidastavat ihmisten pääsyä kouluihinsa, yliopistoihinsa, pelloilleen ja työpaikoilleen.

Toisen intifadan oloissa sotilaiden tarkastuspisteillä harjoittama mielivalta on korostunut. Palestiinalaisilta takavarikoidaan henkilöpapereita ja ajoneuvoja, heitä nöyryytetään, pahoinpidellään sekä joskus tapetaankin. Punaisen puolikuun ambulanssien seisottaminen tarkastuspisteillä tai käännyttäminen takaisin on johtanut kymmeniin turhiin kuolemiin.

Sulkupolitiikan uusin muoto, Sharonin pikavauhtia rakennuttama muuri kärjistää tilannetta entisestään. Haagin kansainvälisen rikosoikeuden tuomio ei ole rakennustöitä hidastanut.

Paikoin on kyse kahdeksanmetrisestä betonimuurista, paikoin sähköistetyn aidan, piikkilangan, vartiotornien ja sotilasteiden verkostosta. Sharonin hankkeen puolustajat puhuvat "turva-aidasta", vastustajat taas "apartheidi-muurista" tai "maananastusmuurista".

Kriittisten kommentaattorien mukaan Sharonin perimmäisenä tarkoituksena on, paitsi lohkoa parhaat viljelysmaat ja vesivarat Israelin puolelle, jakaa 2.4 miljoonan palestiinalaisasukkaan Länsiranta kolmeen kantoniin. 1.4 miljoonan palestiinalaisen Gazan kaistale muodostaisi neljännen kantonin.

Mahdollinen palestiinalaisvaltio tehtäisiin siis jo valmiiksi elinkelvottomaksi. Israel kontrolloisi kantonien välistä liikennettä ja kauppaa sekä niiden yhteyksiä ulkomaailmaan.

Siirtokuntalaiset sotajalalla

On sentään yksi ryhmä, jonka liikkuminen Länsirannalla sujuu joutuisasti: juutalaissiirtokuntien asukkaat. Heille on omat ohitustiensä, jonne palestiinalaiskilvillä varustetuilla autoilla ei ole asiaa.

Siirtokunnat ovat 1970-luvulla Israelin asunto- ja infrastruktuuriministerinä toimineen Sharonin lempilapsia. Palestiinalaisten kansalaisjärjestöjen yhteinen tietokanava The Palestine Monitorin mukaan syyskuussa 2003 vakiintuneiden siirtokuntien määrä oli 198. Niiden lisäksi siirtokuntalaisilla oli noin 130 "etuvartioasemaa" Länsirannalla ja Gazassa.

Vakiintuneet siirtokunnat ovat usein modernin asumalähiön ja sotilasleirin yhdistelmiä ostoskeskuksineen ja elokuvateattereineen. Niiden asukkaat polskuttelevat uima-altaissa, kun ympäröivät palestiinalaiskylät kuihtuvat juoma- ja kasteluveden puutteessa.

Etuvartioasemat saattavat olla vain muutaman kymmenen hengen teltta- tai asuntovaunukyliä. Ne ovat Israelin hallituksenkin silmissä laittomia, mutta pakkoevakuointeihin harvoin ryhdytään.

Siirtokuntalaisista on tullut huomattava poliittinen voimatekijä nyky-Israelissa. Heitä on The Palestine Monitorin mukaan noin 390000.

Siirtokuntalaisliike Gush Emunim on uhannut väkivallalla ja jopa sisällissodalla, mikäli Sharon toteuttaa suunnittelemansa Gazan kaistaleen siirtokuntien pakkoevakuoinnin.

Uskonkiihkoa ja verohelpotuksia

Länsirannan Hebron on kenties räikein esimerkki siirtokuntapolitiikan mielettömyydestä ja siirtokuntalaisten uskonkiihkosta. 4000 israelilaissotilasta "suojelee" Hebronin vanhan kaupungin 400 juutalaissiirtolaista ympäröivien kaupunginosien 30000 palestiinalaisasukkaalta.

Kokonainen sotilassaattue saattaa turvata yhden panssarilaseilla varustetussa bussissa istuvan juutalaistytön koulumatkaa. Hebronissa sijaitsevat Vanhan Testamentin patriarkkojen haudat. Kaupungin juutalaisasukkaita pidetään yleisesti kaikkein kiihkomielisimpänä.

Vasemmistosionistit muuttivat aikanaan kibbutzeihin. Siirtokunnista on tavallaan tullut oikeistolainen vastine kibbutz-liikkeelle: ne houkuttelevat puoleensa kansallismielisiä ja uskonnollisia militantteja, puolisotilaallisia Pyhän Maan vartijoita. Tavalliset israelilaiset usein kavahtavat näiden ääriainesten toimia.

Toisaalta siirtokuntiin on houkuteltu myös epäpoliittisia juutalaisia työpaikoilla, halvoilla asunnoilla ja verohelpotuksilla. 1990-luvulla nähtiin maltillisten siirtokuntalaisten miehenosoituksia, joissa vaadittiin siirtokuntiensa purkua ja mahdollisuutta muuttaa vihamielisestä ympäristöstä "green line" -Israeliin. Jitzhak Rabinin hallituksen vastaus oli "ei vielä": siirtokuntia tarvittiin pelimerkkeinä epävakaassa vaiheessa olevissa rauhanneuvotteluissa.

Demokratian vientiyrityksiä

Israelissa ollaan uudessa tilanteessa: siirtokuntalaiset ja oikeisto pitävät Sharonia "petturina", maltillinen rauhanliike tukee pääministerin Gaza-vetäytymissuunnitelmaa.

Toisaalta Gush Shalomin kaltaiset radikaalit rauhanjärjestöt ovat esittäneet vakavia epäilyjä poliittisen kehäketun Sharonin todellisista aikeista. Niiden mukaan Gazan siirtokuntien purkamisen varjolla kiristetään otetta Länsirannasta ja tehdään kiistanalaisesta muurista pysyvä osa rikkirevittyä maisemaa.

Arafatin seuraajaksi valittiin tammikuun 2005 vaaleissa selvällä enemmistöllä maltillinen Mahmoud Abbas, Yhdysvaltain ja Israelin kannalta mieluisin ehdokas. Toisaalta vaalit olivat kiistanalaiset: Israelin viranomaiset vaikeuttivat toiseksi tulleen sekulaarin vasemmistolaisen itsenäisyysmiehen Mustafa Barghoutin kampanjointia sekä itä-jerusalemilaisten äänestämistä monin tavoin.

Abbasin uskottavuus palestiinalaisten johtajana riippuu pitkälti siitä, onnistuuko hän neuvottelupöydässä tuomaan kansalleen toivoa miehityksen loppumisesta sekä parantamaan heidän elinolojaan.

Tällä hetkellä palestiinalaisten työttömyysluvut ovat 60-70 prosentin paikkeilla, köyhyysrajan alapuolella elää liki yhtä moni. Näköalattomuus ja taloudellinen kurjistuminen lisäävät Hamasin ja Islamilaisen Jihadin vetovoimaa. Israelin armeijan voimatoimet, kotien ja omaisten menettäminen saavat palestiinalaisnuoria värväytymään itsemurhapommittajiksi.

Toisaalta on lukuisia kertoja nähty, että sulkupolitiikan helpottaminen sekä pienikin toivo miehityksen loppumisesta vähentävät terroritekoja.

Tuhon lisäksi Palestiinassa onkin näkyvillä myös toivon merkkejä. Palestiinalaishallinnon vanhan kaartin itsevaltaisista otteista ja korruptiosta sekä militantin islamin noususta huolimatta Palestiina on edelleen kansalaisjärjestöjen ja vahvojen naisten maa. Naisten oikeuksien ja sananvapauden puolesta monella sen arabinaapureilla olisi palestiinalaisilta opittavaa.

Ihmisoikeusjärjestö al-Haqin Randa Sinioran mukaan itsenäinen Palestiina voisikin edistää demokratiaa Lähi-idässä paljon tehokkaammin kuin Yhdysvaltain aseelliset demokratian vientiyritykset. Jälkimmäiset kun vain pahentavat sorron ja väkivallan kierrettä.

(Israelin) synty (1948) uudessa tutkimuksessa:

(Israelin) valtion syntyyn vuonna 1948 liittyy kaksi kilpailevaa kansallista myyttiä tai narratiivia, sionistinen sekä palestiinalainen tai laajemmin arabinarratiivi. Perinteinen sionistinen tulkinta korostaa juutalaisten ikiaikaista historiaa Palestiinassa tai Israelin maassa (Erets Yisrael). Tämän narratiivin mukaan Palestiina oli sionistien tullessa käytännössä tyhjä ja hylätty kurja maa, yksinkertaisesti "kansaton maa maattomalle kansalle". Sionistit toivat mukanaan hyvää maan takapajuiselle väestölle, johon he suhtautuivat positiivisesti ja rauhantahtoisesti. Maan arabiväestö ei kuitenkaan hyväksynyt sionistien oikeutta palata Palestiinaan eikä maan jakoa. Kun YK marraskuussa 1947 ehdotti silloisen Britannian mandaattialueen jakoa juutalaisvaltioon ja arabivaltioon, arabiväestö ryhtyi hyökkäykseen juutalaisia kohtaan; ja kun Israel julistautui itsenäiseksi toukokuussa 1948, ympäröivät arabimaat yhtyivät hyökkäykseen Palestiinan arabien rinnalla tarkoituksenaan ajaa juutalaiset mereen. Urhoollisesti taistellen ja suurin uhrauksin pieni juutalainen David pystyi kuitenkin ihmeenomaisesti lyömään arabi-Goljatin. Satojen tuhansien Palestiinan arabien pako kodeistaan johtui arabijohtajien kehotuksista ja suoranaisista määräyksistä, joiden tarkoituksena oli oikeuttaa arabivaltioiden hyökkäys ja tehdä sille tilaa. Arabit lähtivät, vaikka juutalaiset pyysivät heitä jäämään. Sodan jälkeen Israel osoitti jatkuvasti halua sovintoon, mutta arabijohtajat torjuivat ja edelleenkin torjuvat Israelin rauhantahdon.

Arabimyytti on oikeastaan puhdas peilikuva tästä sionistisesta myytistä. Siinä sionismi yhdistetään imperialismiin ja kolonialismiin ja sionistit esitetään verenhimoisina roistoina, jotka ajoivat viattomat arabit kodeistaan alkuperäissuunnitelmansa mukaisesti käyttäen hyväksi Holokaustin aiheuttamaa kansainvälistä sympatiaa. Kummankin myytin tarkoitus on antaa oikeutus harjoitetulle politiikalle ja luoda kansallista yhtenäisyyttä, ja – kuten kansalliset myytit aina, ne edustavat vähintäänkin yksinkertaistettua ja valikoivaa tulkintaa historiasta.

Israelin synnyn jälkeisinä vuosikymmeninä israelilainen historiankirjoitus on hämmästyttävän hyvin heijastanut edellä lyhyesti kuvaamaani sionistista myyttiä. Taustalla on luonnollisesti se, että monet nuoren maan historioitsijoista olivat itse mukana osallisina valtion synnyssä, sekä se, että historiankirjoitus on pitkälti perustunut prosessissa mukana olleiden poliitikkojen ja sotilaiden muistelmiin. Arabipuolella kriittinen, länsimaistyyppinen historiankirjoitus on yleisemminkin puuttunut, eikä tutkijoilla ole juuri ollut mahdollista esittää vallitsevasta kansallisesta historiasta poikkeavia näkemyksiä. Länsimaiset tutkijat puolestaan ovat usein seuranneet joko israelilaista myyttiä tai arabimyyttiä.

1980-luvun lopulta alkaen Israelissa on noussut uusi polvi historioitsijoita, jotka ovat monin tavoin kritisoineet maansa aiempaa historiantutkimusta. Näitä historioitsijoita on alettu kutsua Israelin uushistorioitsijoiksi tai revisionistisiksi historioitsijoiksi. Uushistorioitsijat ovat syyttäneet vanhempaa historiantutkimusta kritiikittömyydestä ja kansallisen myytin rakentamisesta. Kuvaavaa esitetyn kritiikin ankaruudelle on populaarihistorioitsija Tom Segevin kommentti, jonka mukaan on väärin kutsua kriittistä ryhmää nimellä "uushistorioitsijat"; todellisuudessa heitä pitäisi kutsua ensimmäisiksi historioitsijoiksi, sillä "Israelissa ei ole ollut historiankirjoitusta; Israelissa on ollut vain mytologiaa, ideologiaa ja paljon indoktirinaatiota."

Historiantutkimuksen vanha kaarti ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan on ryhtynyt vastahyökkäykseen, jossa uushistorioitsijoita syytetään Israelin historian tietoisesta vääristelystä ja arabipropagandan esittämisestä. Käyty keskustelu on ollut äärimmäisen kiivasta, henkilökohtaisuuksiin menevää ja poliittisesti latautunutta. Uushistorioitsijat edustavat tyypillisesti sionismin vasenta laitaa, kun perinteisen koulukunnan jäsenistä monet kuuluvat joko ben-gurionilaiseen keskitien vasemmistoon tai edustavat Israelin oikeistoa. Tieteellisten julkaisujen lisäksi keskustelua on käyty laajemmassa julkisuudessa, ja Israelin lisäksi väittely on levinnyt amerikanjuutalaisiin julkaisuihin; uusi polvi on esittänyt kantojaan esimerkiksi liberaalissa Tikkun-lehdessä ja perinteinen koulukunta konservatiivisessa Commentary-julkaisussa.

Samanaikaisesti on myös noussut joko länsimaissa tai Israelissa koulutettuja arabihistorioitsijoita, jotka käyttävät modernin historiantutkimuksen metodeja ja jotka ovat osallistuneet keskusteluun. Vaikka uushistorioitsijat tyypillisesti torjuvat perinteisen israelilaisen tulkinnan, ero arabitulkintoihin on usein todellisuudessa ilmeinen. Myös länsimaissa on enemmän ja enemmän tutkijoita, jotka pystyvät osallistumaan merkittävällä tavalla tutkimukseen. Aiemmin pelkästään jo kielitaidon puute teki tämän vaikeaksi. Kaiken kaikkiaan – huolimatta tutkimuskentän vahvasta politisoitumisesta – Israelin synnyn ympärillä käydään parhaillaan myös tieteellisessä mielessä mielenkiintoista keskustelua.

Israelin historian uuden arvioinnin taustalla on useita tekijöitä. Ensinnäkin Libanonin sota 1980-luvun alussa rikkoi ensimmäisen kerran kansallisen yhtenäisyyden sodan välttämättömyydestä. Silloinen pääministeri Menachem Begin puolusti hallituksensa politiikkaa vertaamalla sitä Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben-Gurionin politiikkaan. Tästä sai alkunsa laaja keskustelu, jossa myös aiempien sotien ja ylipäänsä Israelin harjoittaman politiikan oikeutusta alettiin pohtia. Palestiinalaisten vuonna 1987 alkanut kansannousu intifada vaikutti samaan suuntaan. Välttämätön edellytys uudelle tutkimukselle on ollut se, että 1970-luvun lopulta alkaen monet aiemmin salaiset israelilaiset viralliset dokumentit alkoivat tulla tutkijoiden käyttöön. Israelissa on omaksuttu brittiläinen 30 vuoden sääntö monien dokumenttien salassapitoon liittyen. Merkittävä ongelma tutkimuksessa on kuitenkin edelleenkin se, että monet arkistot ovat yhä suljettuja. Erityisesti tämä koskee luonnollisesti arabimaiden arkistoja.

Tässä esitelmässä esittelen lyhyesti eräitä uushistorioitsijoiden väitteitä ja niiden ympärillä käytyä keskustelua. Tilan rajallisuudesta johtuen joudun luonnollisesti olemaan hyvin valikoiva sekä yksinkertaistamaan tulkintoja. Monet väitteistä eivät itse asiassa ole uusia; merkittävää on se, että nyt niiden todentaminen arkistomateriaalin perusteella on tullut mahdolliseksi.

Palestiinalaisten exodus

Yksi keskeisimmistä Israelin valtion syntyyn liittyvistä kysymyksistä on mandaatti-Palestiinan arabiväestön kohtalo. Arviolta 700000 tai 750000 Palestiinan arabia pakeni tai karkotettiin kodeistaan vuosina 1947–1949, eli Israelin itsenäistymissodan yhteydessä. Vain kymmenisen prosenttia israelilaisten valtaaman alueen arabiasukkaista jäi paikoilleen. Sisällissota Palestiinan arabiväestön ja nopeasti kasvaneen juutalaisväestön välillä alkoi heti YK:n jakoehdotuksen jälkeen vuoden 1947 lopulla. Israelin julistauduttua itsenäiseksi toukokuun 14. päivä 1948 sota muuttui Israelin ja sinne hyökkäävien arabimaiden (Transjordania, Egypti, Syyria, Libanon, Irak) väliseksi sodaksi, joka jatkui aina kevään 1949 aseleposopimuksiin saakka. Israel selvisi voittajana sekä sisällissodasta että sitä seuranneesta valtioiden välisestä sodasta.

Kuten sanottu, pakolaisongelman synnystä on kaksi vastakkaista kansallista tulkintaa. Vuonna 1987 Benny Morris julkaisi teoksen The Birth of the Palestinian Refugee Problem 1947–49, jossa ensimmäistä kertaa käytettiin hyväksi vastikään tutkijoille avattuja dokumentteja. Morrisin mukaan ei ole näyttöä siitä, että Palestiinan arabijohto tai arabijohtajat muualla olisivat yleisesti kehottaneet arabeja lähtemään kodeistaan esimerkiksi radiolähetyksin. Päinvastoin myös hepreankielisissä radiolähetyksissä mainittiin arabijohtajien pyrkimykseksi estää pako. Tosin paon alkuvaiheessa arabijohtajat eivät toimineet aktiivisesti paon estämiseksi. Morris esittää Palestiinan arabiväestön paon takana olleen monisyisen kokonaisuuden. Pako johtui ennen kaikkea juutalaisten joukkojen hyökkäyksistä arabikohteisiin (arabit lähtivät juutalaisten hyökättyä kuhunkin kohteeseen tai välittömästi sen jälkeen), tähän liittyvästä pelosta, hyökkäyksiin toisinaan liittyneistä raakuuksista, karkotusmääräyksistä ja huhuista, jotka liioittelivat juutalaisten raakuuksia. Mutta pako johtui myös Palestiinan arabien poliittisen johdon kyvyttömyydestä: poliittinen johto oli se, joka poistui maasta ensimmäisenä. Myös taloudellisilla tekijöillä oli merkitystä. Palestiinan arabien talous oli kehittymätöntä ja monet olivat Britannian vähitellen romahtaneen mandaattihallinnon palveluksessa. Israelin konkreettisten toimien merkitys kasvoi prosessin myötä. Palestiinalaisten exoduksen alku tuli sen sijaan yllätyksenä, toki mieluisena, myös sionistijohdolle.

Morris ja myöhemmin muut ovat esittäneet runsaasti esimerkkejä siitä, kuinka monissa tapauksissa israelilaiset joukot pakottivat arabiväestön lähtemään. Valtioiden välisen sodan alku kovensi juutalaisten asenteita. Sen sijaan Morris ei löytänyt mitään todisteita siitä, että sionistien johdolla olisi ollut jonkinlainen yleinen suunnitelma karkottaa arabit tai tällainen yleinen määräys olisi joukoille annettu. Morris asettuu siis tavallaan puoleen väliin perinteisen sionistisen narratiivin ja arabinarratiivin suhteen. Pakolaisuus ei johtunut arabijohtajien yleisestä määräyksestä tehdä tilaa hyökkäykselle, mutta pakolaisuus ei myöskään johtunut sionistien etukäteissuunnitelmasta karkottaa arabit, kuten traditionaalinen arabitulkinta esittää. Pakolaisuus oli ensisijaisesti sodan sivutuote. Näin siis Morris 1980-luvun lopulla.

Morrisin kirjan aihe on kenties kaikkein arin kaikista keskustelun kohteeksi tulleista kysymyksistä, ja se onkin saanut aikaan suunnattoman kiihkeän ja poliittisesti latautuneen väittelyn. Samalla aiheesta on kirjoitettu paljon uusia artikkeleita ja kirjoja sekä hepreaksi että kansainvälisillä kielillä. Historiallisen keskustelun sijaan keskustelu on usein todellisuudessa koskenut sionismin ja Israelin valtion oikeutusta. Kuvaavaa on se, että uushistorioitsijoiden on väitetty syyttävän Israelin syntyneen synnin seurauksena. Arabitutkijat – ennen muuta Nur Masalha – ja jotkut israelilaiset ja länsimaiset tutkijat ovat puolestaan väittäneet, ettei Morris uskaltanut mennä johtopäätöksissään niin pitkälle, kuin hänen aineistonsa antaisi aihetta. Ennen muuta Morrisia syytetään siitä, että hän on vähätellyt arabien siirtoa (joko vapaaehtoista tai pakollista) suunnittelevan ajattelun merkitystä sionismissa, erityisesti Israelin itsenäistymistä edeltävällä vuosikymmenellä.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana lisää arkistomateriaalia on avattu tutkijoiden käyttöön. Yleisesti ottaen Morrisin alkuperäisen julkaisun jälkeen esiin tullut materiaali vahvistaa Palestiinan juutalaisyhteisön (yishuv) ja Israelin valtion osuutta palestiinalaispakolaisuuden synnyssä, kuten Morris itsekin on myöntänyt. Suoranaisten karkotusmääräysten ja raakuuksien merkitys oli ilmeisesti selvästi suurempi kuin Morris esitti 1980-luvulla. Esimerkiksi Pohjois-Galilean osalta meillä on nyt käytössä konkreettinen tyhjennysmääräys, jonka pohjoisen rintaman komentaja Moshe Karmel antoi (lokakuu 1948). Raakuuksien kohdalla ongelmana on edelleen se, että Israelin armeija ja puolustusministeriö eivät ole yleensä avanneet tutkimukselle niitä dokumentteja, jotka sisältävät konkreettisten karkotusten kuvauksia ja niihin mahdollisesti liittyviä raakuuksia.

Edelleen esimerkiksi kesällä 1948 kirjoitettu armeijan tiedustelupalvelun raportti vahvistaa sitä kuvaa (johon jo Morris päätyi), ettei arabijohtajien määräyksillä ollut merkittävää osaa arabiväestön paossa. Tämä joitakin vuosia sitten esiin tullut raportti tosin mainitsee, että jossain tapauksissa arabijohto on kehottanut siviiliväestöä – erityisesti naisia ja lapsia – väistymään väliaikaisesti taistelujen tieltä.

Arabien siirtoa koskevat ajatukset olivat yleisiä sionistijohtajien keskuudessa, vaikka julkisissa puheissa luonnollisesti esitettiinkin muuta. Tältä osalta tutkimuksella on vielä valtavasti tehtävää. Eri puolueiden, niiden johtajien ja karkotuksia konkreettisesti suorittaneiden sotilaiden jättämän kirjallisen aineiston huolellinen tutkiminen on ensiarvoisen tärkeää. On vaikea osoittaa, onko arabiväestön karkottamista tai siirtoa pohtineilla puheilla suora yhteys siihen, mitä konkreettisesti tapahtui. Toistaiseksi tutkijoiden käytössä ei mielestäni ole mitään sellaista, joka osoittaisi sionisteilla olleen valmis suunnitelma, jonka perusteella Palestiinan arabit olisi järjestelmällisesti karkotettu tai siviiliväestöön kohdistuneet väkivaltaisuudet oikeutettu. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi Ben-Gurion oli aina hyvin varovainen siinä, mitä hän kirjallisesti ilmaisi. Vaikkei yleistä suunnitelmaa olisikaan ollut, on selvää, että syntynyttä tilaisuutta ja mahdollisuutta käytettiin hyväksi ja yleinen karkotusmyönteinen ilmapiiri epäilemättä vallitsi sionistien keskuudessa. Tätä osoittaa myös hallituksen päätös kesällä 1948 estää pakolaisten paluu sekä tyhjentyneiden arabikylien ja viljelysten järjestelmällinen tuhoaminen. Samaten armeijan komentaja Yigal Yadin ilmoitti elokuussa 1948, ettei Israel ollut kiinnostunut arabeista Israelissa ja että näiden paluu tulisi estää kaikin käytettävissä olevin keinoin. Eri alueilla ja eri komentajien alaisuudessa tilanne ilmeisesti kuitenkin käytännössä vaihteli huomattavasti. Usein eri väestöryhmiä kohdeltiin myös eri tavoin, tosin ei johdonmukaisesti. Druuseihin suhtauduttiin muita selvästi positiivisemmin.

Arabimaiden tavoitteet

Toinen keskeinen kysymys Israelin syntyä koskevassa tutkimuksessa on koskenut arabimaiden toimintaa ja tavoitteita vuoden 1948 sodassa. Traditionaalisen israelilaisen tulkinnan mukaanhan arabimaat (40 miljoonaa asukasta tuolloin) kävivät yhtenä joukkona heikon Israelin kimppuun tarkoituksenaan tuhota se. Uudessa tutkimuksessa tämä perinteinen käsitys on asetettu monin tavoin kyseenalaiseksi. Siitä ei ole epäilystä, etteikö taistelu olisi ollut Israelille raskas – noin yksi prosentti väestöstä (6000) sai surmansa – ja etteikö yhteisö olisi kokenut taistelevansa henkensä edestä.

Kuitenkin Israelilla todellisuudessa oli sodan joka vaiheessa miesylivoima taistelukentällä. Virallisen sodan alkuvaiheessa arabeilla oli korkeintaan 25000 miestä Palestiinan alueella, Israelin armeijalla noin 35000. Sodan loppupuolella Israelilla oli jo melkein kaksinkertainen määrä miehiä suhteessa arabijoukkoihin. Sodan alkuvaiheessa arabit olivat selvästi paremmin aseistettuja, mutta jo kesän 1948 aikana tilanne muuttui Israelin eduksi. Israelin armeija oli selvästi paremmin koulutettu ja johdettu kuin epäyhtenäiset arabijoukot, joiden sodankäyntiä rasittivat lisäksi hankalat huoltoyhteydet.

Olennainen kysymys uudessa tutkimuksessa on koskenut arabijoukkojen ja -hallitusten tavoitteita. Uushistorioitsijoista erityisesti Avi Shlaim ja Ilan Pappé ovat tutkimuksissaan korostaneet sionistijohdon ja Transjordanian emiirin ja sittemmin Jordanian kuninkaan Abdullah ibn Husainin läheisiä suhteita, jotka juonsivat 1920-luvun alkuun. Shlaimin mukaan marraskuussa 1947 saavutettiin epävirallinen sopimus tai strateginen yhteisymmärrys Abdullahin ja sionistijohdon salaisissa neuvotteluissa Palestiinan jakamisesta. Vastineeksi maasta Abdullahin tuli välttää juutalaisille kaavaillulle alueelle hyökkäämistä. Teorian mukaan tämä sopimus ja itse asiassa pitkäaikainen yhteistyö vaikutti molemminpuoliseen pidättyväisyyteen sodan aikana sekä myöhempään salaiseen yhteistyöhön Israelin ja Jordanian välillä. Sopimus oli selvästi suunnattu kolmatta osapuolta – Palestiinan arabeja – vastaan. Palestiinalainen nationalismi oli kummankin osapuolen vihollinen. Vanhan koulukunnan tutkijat ovat joko jyrkästi ja kategorisesti kieltäneet sionistijohdon sekaantumisen salaiseen sopimuksee,n, tai jos he ovat sopimuksen olemassaolon periaatteessa hyväksyneet, he ovat korostaneet sitä, että sopimus menetti käytännössä merkityksensä olosuhteiden muuttuessa sodan aikana. Sekä sionisti- että jordanialaisosapuoli koki ainakin jossain vaiheessa tulleensa petetyksi. Ilmeisesti vähintäänkin Abdullahin toimintaan yhteisymmärrys näyttää kuitenkin vaikuttaneen.

Vaikka arabimaat julistivat propagandassaan aikomusta tuhota juutalaisvaltio ja vaikka arabiliitolla oli suunnitelma koko Palestiinan valloittamiseksi, Abdullah, jolle arabijoukkojen muodollinen johto suotiin, muutti suunnitelmaa ja pyrki oman armeijansa (arabilegioona) osalta saamaan haltuunsa arabiosan Palestiinaa ja siten laajentamaan hallitsemaansa aluetta, muttei valloittamaan Israelille ehdotettua osaa eikä tuhoamaan juutalaisvaltiota. Käytännössä tarkoitus oli estää YK:n ehdottoman Palestiinan arabivaltion synty. Kuten tunnettua, Abdullah liittikin sodan jälkeen (1950) valtaamansa alueet osaksi johtamaansa valtiota. Myöskään Ben-Gurion ei pyrkinyt sodan loppuvaiheessa valloittamaan nykyistä Länsirantaa, vaikka se tuossa vaiheessa olisi ollut sotilaallisesti mahdollista. On mahdollista, että erityissuhde Jordaniaan oli yksi – vaikkei ainoa – päätökseen vaikuttaneista syistä. Israelin ja Abdullahin yhteistyö – mikä sen todellinen merkitys sitten olikin – kuvaa laajemminkin arabipuolen tavoitteellista hajaannusta ja sisäisiä ristiriitoja, joita Israel osasi hyvin käyttää hyväkseen. Esimerkiksi kun Israel kävi vastahyökkäykseen Egyptiä vastaan ensin lokakuussa 1948 ja uudelleen joulukuussa, se saattoi luottaa siihen, ettei Egyptiä kilpailijanaan pitävä Transjordania tulisi avuksi. Todellisuudessa arabimaiden tavoitteet olivat ensi sijassa itsekkäitä kansallisia intressejä. Pyhä sota juutalaisvaltiota vastaan Palestiinan arabiveljien auttamiseksi oli todellisuudessa alueen vastaitsenäistyneiden valtioiden kilpailua lisämaasta ja vallasta. Jos arabimaat olisivat voittaneet, ei ole juurikaan epäselvyyttä siitä, että ne olisivat jakaneet Palestiinan alueen keskenään. Arabiliiton johto paljasti briteille, että tarkoituksena oli syrjäyttää Jerusalemin mufti Hajj Amin al-Husaini palestiinalaisten johtajana.

Rauhantahto

Otan vielä esille yhden tärkeän kiistanalaisen kysymyksen. Sodan jälkeen Israel julisti julkisesti halukkuuttaan sovitteluun. Perustuen Israelin ulkoministeriön tutkijoille avattuihin dokumentteihin uusi tutkimus on kuitenkin esittänyt, että todellisuudessa Israel torjui useita arabien sovintoehdotuksia syksystä 1948 eteenpäin. Kuten tänäänkin, neuvottelujen ongelmakohtia olivat kysymykset rajoista ja pakolaisista. (Trans)Jordania, Syyria ja Egypti esittivät kaikki eri vaiheissa sopimuksia, jotka olisivat vähintäänkin käytännössä merkinneet Israelin hyväksymistä. Ben-Gurion ei kuitenkaan ehdotuksia hyväksynyt, sillä hän katsoi, että kaikki sopimukset joissa Israelin täytyisi luovuttaa merkittävä määrä maata olivat huonompia kuin status quon säilyttäminen. Näin siitä huolimatta, että status quo sisälsi sotatilan jatkumisen. Sotapäiväkirjassaan Ben-Gurion myöntää, että aseleposopimukset vastasivat olennaiselta osaltaan Israelin turvallisuustavoitteita. Israelilla ei ollut pakkoa mennä pidemmälle, huolimatta virallisesta rauhantahdosta.

Vaikka uusien tulkintojen vastustus on vielä voimakasta, uusi tutkimus on hiljalleen muuttamassa kuvaa Israelin syntyyn liittyvistä tapahtumista. On selvää, että kuva tulee vielä täydentymään erityisesti siinä vaiheessa, kun arabimaiden arkistot lopulta avataan. Uusi tutkimus ei esitä Israelin syntyyn liittyvää historiaa perinteiseksi hyvän ja pahan taisteluksi. Vaikka se on monin tavoin kriittistä Israelille, on se sitä myös arabiosapuolelle. Olennaisinta muutoksessa on kenties se, että Israelin syntyhistoria alkaa enemmän ja enemmän menettää kummankin puolen siihen liittämiä, elämää suurempia attribuutteja. Israelin syntyyn liittyneiden osapuolten toimet olivat todellisuudessa usein pikemminkin alhaisia ja surkeita kuin yleviä ja periaatteellisia. Aivan kuten historiassa missä tahansa, milloin tahansa.

Suomen hallituksen julkilausuttuna tavoitteena on ”itsenäisen, elinkelpoisen ja demokraattisen Palestiinan valtion perustaminen (Israelin) valtion rinnalle”

Ei ole tietä rauhaan, rauha on tie.(Mahatma Gandhi)

Palestiina on (Wikipedia-tietojen mukaan) maantieteellinen alue Lähi-idässä, joka käsittää Välimeren ja Jordanjoen välisen alueen sekä tähän liittyvät alueet pohjoisessa ja etelässä. Siihen kuuluu Israelin valtio, palestiinalaishallinnon alueet ja osia Jordaniasta, Libanonista sekä Syyriasta. Alueen tarkempi määritelmä riippuu lähteestä. Joskus Palestiinalla viitataan pelkkään Palestiinalaishallinnon alueeseen.

- Varhaisimmat todisteet pysyvästä asutuksesta Palestiinan alueella ovat vuoden 8000 eaa tienoilta. Palestiinasta on kirjoituslöytöjä jo 2100-luvulta eaa. Seemiläinen väestö, kanaanilaiset, asutti seudun 3. vuosituhannella eaa. Egyptiläiset valloittivat alueen 1500-luvulla eaa. Indoeurooppalainen heimo, filistealaiset (peleset), asettui alueelle 1200-luvun tienoilla eaa. Juutalaisen perimätiedon mukaan noin 1000-luvulla eaa. heprealaiset perustivat alueelle Israelin kuningaskunnan. Raamatun mukaan kuningas Daavid valloitti filistealaisten maan. Israel hajosi n. 931 eaa. Israeliksi ja Juudeaksi. Israel liitettiin 721 eaa. Assyrian valtakuntaan. Babylonia valloitti alueen 586 eaa. tehden lopun Juudean itsenäisyydestä, ja Persia liitti Babylonian itseensä. Aleksanteri Suuri valloitti Gazan tienoon 330-luvulla eaa., jonka jälkeen se jaettiin diadokkien kesken. 160-luvun eaa. puolesta välistä lähtien suurta osaa Palestiinasta hallitsi juutalainen kuningasdynastia, hasmonit, kunnes Rooma valloitti rannikon 63 eaa. Alueesta tehtiin Rooman maakunta vuonna 6. Suuri juutalaiskapina ja Jerusalemin temppelin tuho tapahtui 70. Vuoden 132 Simon bar Kochban kapinan jälkeen keisari Hadrianus nimesi maan Palestiinaksi kukistettuaan kapinan äärimmäisen verisesti (noin 580 000 juutalaista menetti henkensä).

- 500-luvulla eaa. kreikkalainen historioitsija Herodotos ja myöhemmin Ptolemaios ja Plinius vanhempi käyttävät alueesta nimeä Syria Palaestina. Roomalaisten kukistettua Juudean juutalaiskapinan 135 maakunta nimettiin Palestiinaksi ja alueen pääkaupunki Jerusalem Aelia Capitolinaksi. Juutalaisia kiellettiin asumassa maassa kuolemanrangaistuksen uhalla. Suurin osa juutalaisista karkotettiin diasporaan Palestiinasta juutalaiskapinan jälkeen.

- Vuonna 638 ensimmäinen kalifaatti valloitti Palestiinan Bysantin valtakunnalta. Fatimidien kalifaatin aikana 900-luvulla juutalaisista tuli alueella vähemmistö. 1000-luvulla seldžukkiturkkilaiset valloittivat Anatolian ja Palestiinan.

- Ristiretkien aikana Palestiinaan, Pyhään maahan, hyökkäsivät ristiretkeläiset, jotka pyrkivät valloittamaan kristinuskon pyhät paikat muslimeilta. Ristiretkeläisvaltiot, Jerusalemin kuningaskunta ja Antiokian ruhtinaskunta, pitivät Palestiinaa hallussaan liki 200 vuoden ajan. Jerusalem kuitenkin menetettiin ensimmäisen kerran Hattinin taistelun 1187 jälkeen ja lopullisesti 1244. Mamelukit valloittivat Egyptin aijubidien sulttaanilta 1250, ja sulttaani Baibarsin ja hänen seuraajiensa aikana he tuhosivat Jerusalemin kuningaskunnan. Frankkien viimeinen tukikohta, Acre, kukistui 1291. Mamelukkisulttaanikunta puolestaan tuhoutui Salamiyetin taistelussa 1517 ja uudeksi isännäksi tuli Osmanien valtakunta. Palestiina kuului pääosin turkkilaisten osmanien alaisuuteen ennen brittien tuloa. Osmanivaltaa kesti tasan 400 vuotta, vuoteen 1917, jolloin kenraali Sir Edmund Allenbyn joukot valloittivat Jerusalemin.

- Osmanien valtakunta hajosi ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Nykyinen Palestiinan alue on osa brittien ensimmäisen maailmansodan jälkeen Kansainliiton tuella haltuunsa saamasta Ison-Britannian Palestiinan mandaattialueesta, josta lohkaistiin irti Transjordanian kuningaskunta (nyk. Jordania). Palestiinan juutalaisasutus oli säilynyt Raamatun ajoista saakka harvalukuisena. Alueella eli jonkin verran juutalaisia 1800-luvulla, mutta heitä alkoi tulla lisää, kun siionistit alkoivat 1897 suunnitella Israelin uudelleenperustamista. Britit lupasivat juutalaisvaltion 1917 Balfourin julistuksessa. 1920-luvulla Palestiinaan muutti 10 000 juutalaista. Alueelle asetettiin maahantulokiintiöt, mutta jännitys johti useita kertoja väkivaltaan.

- Sekä juutalaiset että arabit hylkäsivät vuoden 1936 jakosuunnitelman. Vuosina 1936–1939 arabinationalismi alkoi nousta ja molemmat osapuolet perustivat omia terroriryhmiään brittien kykenemättä pitämään turvallisuutta yllä. Toisen maailmansodan aikana britit kielsivät Euroopan juutalaispakolaisilta maahanmuuton kokonaan.

- Vuosina 1946–1947, toisen maailmansodan ja holokaustin jälkeen, Palestiinaan saapui laittomasti 70 000 juutalaista. Tilanteen ollessa riistäytymässä käsistä britit ilmoittivat halunsa luopua mandaatistaan. Marraskuussa 1947 YK äänesti Brittiläisen Palestiinan mandaatin jakamisesta juutalaisten ja arabien valtioon, jonka arabit hylkäsivät.

- Väkivallan ja terrorismin aallon jälkeen brittiarmeija vetäytyi alueelta ja juutalaiset julistivat 14. toukokuuta 1948 alueelle perustetuksi Israelin valtion. Alueella jo edellisestä vuodesta lähtien velloneet väkivaltaisuudet kärjistyivät seuraavana päivänä täysmittaiseksi sodaksi, kun arabimaat hyökkäsivät itsenäisyysjulistuksen jälkeisenä päivänä estääkseen juutalaisvaltion synnyn. Israelin puolustusvoimat kukistivat arabiliiton ja valtasivat lisäalueita. Samassa yhteydessä alueelta pakeni suuri määrä arabipakolaisia. Seuraus oli se, että Israelin alue laajeni.

- Kartoissa esiintyvät rajat perustuvat suurimmalta osalta vuoden 1949 aselevon rintamalinjoihin, joita nimitetään vihreäksi linjaksi (Green Line). Näiden alueiden katsotaan yleisesti kuuluvan Israelin valtioon. Nämä vuoden 1949 rajat ovat Israel ilman Gazan kaistaa, Golania ja Länsirantaa. Jordania otti haltuunsa 1948 Länsirannan ja Egypti Gazan, mutta Israel valloitti nämä alueet 1967. Monet arabit pitävät Israelin valtiota laittomana ja katsovat koko alueen kuuluvan palestiinalaisille eli Palestiinan arabeille. Osa Israelin naapurimaista on kuitenkin tunnustanut sen. Kiistaa on erityisesti Gazan ja Länsirannan asemasta. Erimielisyyksiä on myös pakolaisten paluun sallimisessa ja jälkeenjääneen omaisuuden korvaamisessa.

- Lukuisten sotien jälkeen Palestiinan mandaatista on jäljellä kaksi aluetta, jotka eivät kuulu Israelin valtioon eivätkä muihinkaan yleisesti tunnustettuihin valtioihin. Nämä ovat Gazan kaista Egyptin vastaisella rajalla ja Länsiranta Jordanian vastaisella rajalla. Alueet ovat osittain palestiinalaishallinnon ja osittain Israelin valvonnassa.

- Israel valloitti vuoden 1967 kuuden päivän sodassa Golanin kukkulat Syyrialta, Siinain ja Gazan kaistan Egyptiltä ja Länsirannan Jordanialta. Se ei ole kuitenkaan näitä alueita suoraan liittänyt itseensä (maita ei voida liittää Israeliin jo pelkästään siksi, koska tällöin juutalaiset olisivat vaarassa tulla vähemmistöksi omassa maassaan). Egypti luopui vaatimuksistaan Gazaan 1979 osana rauhansopimusta, jossa Israel perääntyi Siinailta, ja Jordania luovutti 1988 vaatimuksensa Länsirantaan. YK:n turvallisuusneuvoston päätökset #242 (1967) ja #338 (1973) vaativat Israelia vetäytymään näiltä alueilta ja neuvottelemaan niiden asemasta.

- Israel valloitti myös Jerusalemin kaupungin itäosan, joka on liitetty Israeliin ja se on julistettu Israelin pääkaupungiksi. Useat maat eivät hyväksy Israelin vaatimusta kaupungista eivätkä siten Israelin julistusta, jonka mukaan koko Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Jerusalem on kolmen uskonnon pyhä kaupunki, ja tärkeä myös kristityille ja muslimeille. Yksikään toinen valtio ei kuitenkaan tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, eikä pidä lähetystöään siellä. Juutalaisille kaupunki oli Israelin kuninkaiden Daavidin ja Salomon aikainen pääkaupunki. Kaupunki on jakautunut osiltaan juutalaisten ja arabien asuttamiin osiin. Palestiinan hallinto on vaatinut itselleen kaupungin itäosaa oman valtionsa pääkaupungiksi.

- Israel on rakentanut turva-aidan, jonka tarkoituksena on torjua palestiinalaisterroristien iskut juutalaissiirtokuntia ja kaupunkeja vastaan. Turva-aita erottaa palestiinalaisten alueet ja israelilaisten siirtokuntien alueet toisistaan ja erottaa suuren osan Länsirannasta erilleen. Se ei noudata vuoden 1949 aselepolinjaa vaan menee Länsirannan puolelle. Palestiinalaisten mukaan Israelin turva-aidalla siirtokunnilleen erottamat alueet ovat Länsirannan kaikkien hedelmällisimmät, ja niillä on muun muassa suurin osa alueen vesivaroista. Turva-aitahanke on tuomittu laajasti. YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin antoi vuonna 2004 ei-sitovan määräyksen, jonka mukaan turva-aidan rakentaminen palestiinalaispuolella oli kansainvälisen lain vastaista. Israel ei hyväksynyt päätöstä.

- Israel on lisäksi asuttanut kansalaisiaan miehittämilleen alueille Länsirannalla. Nämä asutukset ovat Israelin armeijan suojaamia ja täysin Israelin lainkäyttövallassa. Kansainvälisesti näitä ns. juutalaissiirtokuntia ei ole tunnustettu. Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön 8. artiklan toisen momentin b-kohdan VIII alakohta määrittelee tämäntapaisen toiminnan sotarikokseksi. Israel ei ole allekirjoittanut sopimusta eikä tunnusta Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaa.

- Vuonna 1993 perustettiin Oslon sopimuksella palestiinalaishallintoPalestinian National Authority; PNA tai PA). Palestiinalaishallintoa pidetään palestiinalaisten edustajana kansainvälisissä yhteyksissä. Se on paljolti PLO:n seuraaja — se luotiin neuvotteluissa Israelin ja PLO:n välillä, ja sen presidentiksi valittiin vaaleilla Jasser Arafat, PLO:n silloinen johtaja. Arafatin kotiarestin aikana 2003 palestiinalaishallinnon johdossa oli Mahmud Abbas ja hänen jälkeensä Ahmed Qurei. Abbasista tuli vaaleilla valittu palestiinalaisten presidentti Arafatin jälkeen.

- Palestiinalaishallinto pitää yllä 40 000–80 000 miehen vahvuisia poliisijoukkoja, jotka on aseistettu automaattiasein ja panssariautoin. Oslon sopimukset rajoittavat poliisivoimat 30 000 mieheen ilman puolisotilaallisia joukkoja tai armeijaa. Poliisijoukoilla ei kuitenkaan ole raskasta aseistusta.

- Maantieteellisesti palestiinalaishallinnossa on kaksi aluetta: Välimeren rannalla olevaan Gazan alue ja Jerusalemin itäpuolelle levittäytyvä Länsirannan alue. Alueet ovat joko kokonaan palestiinalaishallinnon kontrollissa (noin 20 %), osittain palestiinalaisen hallinnossa ja Israelin armeijan kontrolloimana tai täysin Israelin hallussa.

- Palestiinalaishallinto järjesti presidentinvaalit 1996, jolloin presidentiksi valittiin Jasser Arafat. Vuodeksi 2001 suunnitellut vaalit viivästyivät vuoteen 2006 al-Aksan kansannousun vuoksi (vuonna 2000). Tammikuussa 2005 järjestetyssä presidentinvaalissa palestiinalaisten presidentiksi valittiin fatah-puolueen Mahmud Abbas. Vuoden 2006 parlamenttivaalit voitti presidentin puolueen kanssa kilpaileva hamas-puolue, mikä on ollut lähellä johtaa sisällissotaan useita kertoja vaalin jälkeen. - YK:ssa palestiinalaishallinnolla on tarkkailijan asema, joka on määritelty seuraavasti: Entities and Intergovernmental Organizations having received a standing invitation to participate as observers in the sessions and the work of the General Assembly and maintaining permanent offices at Headquarters. Palestiinalaishallinto on myös edustettuna Arabiliitossa ja Kansainvälisessä olympiakomiteassa.

- Palestiinan kansallisneuvosto, maanpaossa oleva palestiinalaisten parlamentti, julisti 15.11.1988 Palestiinan valtion perustetuksi kokoontuessaan Algerissa, Algeriassa. Palestiinan itsenäisyyden on tunnustanut 114 valtiota. Muun muassa Israel, USA ja Suomieivät ole Palestiinan valtiota tunnustaneet. Palestiinan valtio sijaitsee kahdella erillisellä alueella, Jordan-joen Länsirannalla ja Gazan alueella.

- Gazan kaistaksi kutsutaan Palestiinaan kuuluvaa aluetta Egyptin ja Israelin rajalla Välimeren rannikolla kooltaan 363 neliökilometriä. Alue on ollut 1949–1956 Egyptin hallinnassa sekä vuosina 1956–1957 että 1967–2005 Israelin hallinnassa. Alue kuuluu Länsirannan kanssa nimellisesti palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Alueella asuu 1 225 911 palestiinalaista (2002). Alue on jaettu viiteen kuvernoraattiin.

- Länsirannaksi kutsutaan Palestiinan aluetta Jordan-joen länsirannalla. Jordania hallinnoi aluetta vuodesta 1949 ja Israel miehitti sen vuonna 1967 käydyssä Kuuden päivän sodassa. Länsirannan pinta-ala on 5 607 km². Arabit katsovat, että Itä-Jerusalem kuuluu Länsirannan alueeseen, mutta Israel on liittänyt sen Jerusalemin kuntaan ja talousalueeseen. Alueella asuu 1 873 476 ihmistä, joista valtaosa on palestiinalaisia arabimuslimeja, joista monet asuvat suurissa ja köyhissä pakolaisleireissä. Näiden lisäksi alueella asuu 240 000 juutalaissiirtokuntalaista Israelin valtion taloudellisesti tukemissa siirtokunnissa.

Suomen yhteystoimisto, Ramallah [*]:

Representative Office of Finland

Trust Building, Othman Ben Affan Street 48, Al-Bireh, Ramallah

Puh. (972-2) 242 0340, 242 0341, 242 0341

S-posti: sanomat.ram@formin.fi

”Suomen Yhteystoimisto palestiinalaisalueilla edistää toiminnallaan Suomen ja Palestiinalaishallinnon kahdenvälisiä suhteita.

Edustuston keskeinen tehtävä on poliittinen seuranta ja raportointi palestiinalais-israelilaissuhteiden kehittymisestä ja vaikuttaminen Lähi-idän rauhanprosessin etenemiseen.

Tavoitteena on itsenäisen, elinkelpoisen ja demokraattisen Palestiinan valtion perustaminen (Israelin) valtion rinnalle.

Tavoitteeseen pyritään kahdenvälisellä politiikalla, tukemalla aktiivisesti Euroopan Unionin ja muun kansainvälisen yhteisön tähän tähtääviä ponnisteluja.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi oikea-aikaisen tiedon välittäminen niin suomalaispäättäjille kuin myös Suomen hallituksen kantojen tunnetuksi tekeminen palestiinalaisille on tärkeätä. Tämä edellyttää laajaa kontaktiverkostoa koko palestiinalaisessa yhteiskunnassa sekä muiden relevanttien kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Edustuston toinen keskeinen toimiala on kehitysyhteistyössä. Edustuston velvollisuutena on Suomen myöntämien kehitysyhteistyövarojen ja humanitaarisen avun (ml. YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA) hallinnointi palestiinalaisalueilla niin, että rahoituksella toteutetaan Suomen hallituksen kehityspolitiikkaa parhaalla mahdollisella tavalla. Edustuston tavoitteena on Pariisin deklaraation ja EU-linjausten mukaisesti pyrkimys yleiseen avun tehokkuuteen ja apukoordinaatioon paikalliset olosuhteet huomioonottaen. Tämän lisäksi edustusto hoitaa kaupallisia ja kulttuuritehtäviä.

[*] Ramallah on palestiinalainen kaupunki Länsirannan keskiosissa. Kaupungin pinta-ala on 16,3 km² ja väkiluku vuonna 2006 oli 23.347 asukasta. Se sijaitsee kymmenen kilometriä Jerusalemista pohjoiseen. Kaupungissa sijaitsee palestiinalaishallinto. Sen vuoksi Ramallahia pidetään Palestiinan epävirallisena pääkaupunkina.

(Israelin) rauhanliikkeestä:

- Gush Shalom Israelilainen rauhanjärjestö, joka vaatii miehityksen lopettamista, pakolaisten paluuoikeutta ja Jerusalemia molempien valtioiden pääkaupungiksi.

- The Association for Civil Rights in Israel Israelin vanhin ja suurin kansalaisoikeusjärjestö, joka käsittelee kaikkia ihmis- ja kansalaisoikeuskysymyksiä Israelissa ja miehitetyillä alueilla.

- Gisha: Center for the Legal Protection of Freedom of Movement Vapaaehtoisjärjestö, joka suojelee miehitettyjen alueiden palestiinalaisten oikeuksia Israelin miehitysjoukkojen toimintaa vastaan.

- Hamoked: Center fot the Defence of the Individual Israelilainen ihmisoikeusjärjestö, jonka päätarkoituksena on avustaa miehitetyjen alueiden palestiinalaisia, joiden oikeuksia Israelin toimet rikkovat.

- Breaking the Silence Miehitetyilla palestiinalaisalueilla palvelleiden israelilaissotilaiden kertomuksia.

- Coalition against Siege of Gaza Gazan piirityksen lopettamista vaativa israelilaisten kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä.

- The Israeli Committee against House Demolitions Palestiinalaisten talojen tuhoamista miehitetyillä alueilla vastustava ryhmä.

- Public Committee against Torture in Israel Järjestö, joka pyrkii suojelemaan kaikkia ihmisiä kidutukselta Israelin viranomaisten taholta.

- TA’AYUSH Arab Jewish Partnership Israelin arabien ja juutalaisten välinen rasismin ja rotuerottelun vastainen yhteistyöjärjestö.

- Coalition of Women for Peace Israelin palestiinalaisten ja juutalaisten naisten rauhanjärjestö.

- Yesh Gvul Palestiinalaisalueille menosta kieltäytyvien israelilaissotilaiden järjestö.

- Machsom Watch Naisten perustama ryhmä, joka seuraa palestiinalaisiin kohdistuvia ihmisoikeusrikkomuksia tiesuluilla.

- Rabbis for Human Rights Ihmisoikeuksia ja vapautta puolustavien rabbien ryhmä.

- Peace now Siionistisiin arvoihin perustuva rauhanliike itsenäisen Palestiinan puolesta, perustettu 1978.

- Brit Shalom Vanha israelilainen järjestö, joka pyrkii juutalaisten ja palestiinalalaisten rinnakkaiseloon ja juutalais-palestiinalaiseen yhteisvaltioon.

- European Jews for a Just Peace, EJJP eurooppalainen juutalaisryhmien yhteenliittymä, joka vaatii miehityksen lopettamista ja kahden valtion ratkaisua.

- Parents Circle - Families Forum Väkivaltaisuuksissa jäseniään menettäneiden isralilaisten ja palestiinalaisten perheiden rauhanryhmä.

- Jewish Alliance for Justice and Peace Kahden valtion ratkaisua ajava amerikanjuutalaisten rauhanjärjestö.

Boikottikampanjasta:

- Global BDS Movement: Boycott, Divestment and Sanctions for Palestine Israeliin kohdistuva boikotteja, investoinneista pidättäymista ja sanktioita ajavien aktivistien ja tukijoiden tukikeskus, joka on kasvanut palestiinalaisen boikottikomitean aloitteesta kansainväliseksi foorumiksi.

Palestiinan kysymyksen tutkimusta:

- The Institute for Palestinian Studies Beirutissa toimiva riippumaton arabialainen Palestiinan tutkimuskeskus.

- The Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (PASSIA) Jerusalemissa toimiva palestiinalainen akateeminen kansainvälisten asioiden tutkimusryhmä.

- Israel/Palestine Center for Research and Information ”Maailman ainoa israelilais-palestiinalainen aivoriihi”; tutkimusyhteisö, joka tutkii Israelin ja arabimaailman konfliktia ja yrittää löytää siihen ratkaisuja.

- The Palestinian Return Centre Maanpaossa eläviin palestiinalaisiin ja heidän paluuoikeuksiinsa keskittyvä tutkimuskeskus.

- Palestinian Refugee ResearchNet Kanadalaisten yliopistojen tutkimusprojektin ylläpitämä Palestiinan pakolaisongelman tutkimukseen keskittyvä sivusto.

- Oxford research Group: The Arab-Israeli Conflict Englantilaisen kansalaisjärjestön arabien ja Israelin konfliktia koskevia analyysejä.

- Palestiinan itsehallinnosta, Palestine General Delegation Helsinki, Palestiinan Suomen edustusto.

- The Official Website of the Palestinian National Authority Palestiinan itsehallinnon viralliset web-sivut.

- Palestinian Central Bureau of Statistics, Palestiinan itsehallinnon tilastokeskus.

- YK ja Palestiina OCHA United Nations Office for the Coordination of the Humanitarian Affairs: Occupied Palestinian Territory YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston raportteja miehitetyiltä palestiinalaisalueilta.

- United Nations Office for the Coodrination of the Humanitarian Affairs (OCHA) YK:n toimisto, joka työskentelee humanitäärisen kriisin lopettamiseksi Palestiinan miehitetyillä alueilla; tilannetietoja, tilastoja, karttoja ja raportteja UNISPAL

- United Nations Information System on the Question of Palestine.

- Kokoelma YK:n Palestiinaa koskevista dokumenteista vuodesta 1946.

- Division for Palestinian Rights YK:n Palestiinalaisten oikeuksia ajava osasto.

- UNRWA - United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees YK:n Palestiinan pakolaisten avustus- ja työttömyystyötoimisto.

- UNDPA - United Nations Development Programme for Palestinian People YK:n Palestiinan kehitysohjelma.

- UNSCO - Office of the United Nations Special Coordinator in the Occupied Territories YK:n miehitettyjen alueiden avustus- ja kehitysohjelmien koordinaattorin toimisto.

- Permanent Observer Mission of Palestine to United Nations YK:n Palestiinan tarkkailuvaltuuskunnan informaatiokokoelma; YK:n dokumentteja, Palestiinan historiaa ym.

- Ihmisoikeus- ja yhteisvastuukampanjoita ICAHD Finland ICAHD (Israeli Committee Against House Demolitions) -järjestön Suomen jaosto, jonka tärkein tavoite on levittää tietoa Suomen kytköksistä Israel/Palestiinan alueella ja tiedottaa konfliktin historiasta ja nykytilanteesta.

- Free Gaza Ihmisoikeustarkkailijoiden, avustustyöntekijöiden ja journalistien liike Gazan piirityksen lopettamiseksi.

- The international solidarity movement Kansainvälinen Palestiina-solidaarisuusliike.

- Adalah Israelin arabivähemmistön oikeuksia ajava oikeusapukeskus.

- Palestine Red Cross Society Palestiinan Punainen risti Public Committee.

- Against Torture in Israel Ihmisoikeusjärjestö, joka kamppailee kidutuksen käyttöä vastaan Israelissa ja palestiinalaisten itsehallintoalueilla.

- Palestine Children’s Welfare Fund Palestiinalaisten lasten elintason parantamiseen pyrkivä järjestö.

- ADDAMEER Prisoners Support and Human Rights Association Palestiinalainen poliittisten vankien oikeuksia ajava ihmisoikeusjärjestö.

- The Arab Association for Human Rights Israelissa toimiva Israelin arabivähemmistön oikeuksia ajava järjestö The Palestinian Society for the Protection of the Human Rights & Environment.

- Palestiinalaisten lakimiesten perustama järjestö ihmisoikeuksien ja laillisuuden edistämiseksi.

- Israel/Occupied territories Amnesty Internationalin sivut Israelin miehitetyiltä alueilta.

- End the Illegal Ocupation of Palestine, Kirkkojen maailmanneuvoston kampanja miehityksen lopettamiseksi För en rättvis fred i Mellanöstern - häv ockupation av Palestina.

- Ruotsin kirkon kampanja oikeudenmukaisen rauhan ja miehityksen lopettamisen puolesta.

- Palestine Human Rights Campaign.

- Amerikkalainen ihmisoikeuskampanja.

- Campagne Civile Internationale pour la Protection du Peuple Palestinien.

- Kansainvälinen kampanja Palestiinan kansan suojelemiseksi.

- Friends of Al-Aqsa Englantilainen järjestö palestiinalaisten ihmisoikeuksien ja Al-Aqsa-moskeijan puolustamisen puolesta.

- Faculty for Israeli-Palestinian Peace Yhdysvalloissa toimiva tiedekuntien välinen liike oikeudenmukaisen rauhan luomiseksi Israelin ja Palestiinan välille.

- B’Tselem, The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories Israelilainen miehitettyjen alueiden ihmisoikeusrikkomuksia seuraava tiedotuskeskus.

- Deutsch-Palästinsischer Frauenverein Saksalainen palestiinalaisnaisten ja -lasten avustusyhdistys.

- Remember these children, Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa kuolleille lapsille omistettu sivusto.

Ayman Abu Saleh

أيمن أبو صالح – معسكر دير البلح

قطاع غزة - فلسطين

Phone: +358 44 290 9535

E-Mail: absayman (at) gmail.com

Skype: absayman

Google Talk: absayman