Islamilainen kalenteri
"Katso, kuukausien luku Jumalan luona on kaksitoista, niinkuin Jumala määräsi sinä päivänä, jolloin Hän loi taivaat ja maan. Neljä niistä on pyhitetty: tämä on oikea uskonto. Siksi älkää turmelko itseänne niiden aikana, ja taistelkaa pakanoita vastaan, kuten he taistelevat teitä kaikkia vastaan. Ja tietäkää, että Jumala on niiden kanssa, jotka hartautta harjoittavat."
(Koraani 9:36)
Islamilaisessa vuodessa on kaksitoista kuukautta:
Muharram
Safar
Rabi Al-Awwal
Rabi Al-Thani
Jumada Al-ula
Jumada Al-Thani
Rajab
Shában
Ramadan
Shawwal
Dhu Al-Qáda
Dhu Al-Hijjah
Eroavaisuutena gregoriaaniseen kalenteriin (Kristuksen jälkeen) nähden on, että se on kuuvuosi, jolloin jokainen uusi kuukausi alkaa uudenkuun myötä. Kuukausi vastaa siis kuun kierrosta. Koska uusikuu tulee näkyviin eri ajankohtina eri puolilla maapalloa, ei sama kuukausi ala kaikkialla samana päivänä.
Kuukausissa on joko 29 tai 30 päivää. Saman kuukauden päivien määrä saattaa vaihdella vuodesta toiseen. Yhdeksäs kuukausi on nimeltään Ramadan ja se on paastokuukausi. Kahdestoista kuukausi, Dhu-l-hijja, on pyhiinvaelluksen kuukausi. Kuuvuodessa on 354 päivää ja se on siten auringon kierrosta hieman lyhyempi. 33 aurinkovuotta vastaa suunnilleen 34 kuuvuotta. Siksi kuukaudet siirtyvät vuodenaikojen suhteen. Islamilaisissa maissa sovelletaan hijra-kalenteria, joka perustuu kuuvuoteen, gregoriaanisen kalenterin sijasta tai sen kanssa rinnakkain. Islamilainen ajanlasku alkaa siitä päivästä - 16. heinäkuuta vuonna 622 j.Kr. - jolloin profeetta Muhammed (rauha hänelle) muutti Mekasta Medinaan. Arabian kielen maastapakoa tarkoittava sana on hijra. Annettaessa jokin päivämäärä hijra-kalenterin mukaan on tapana kirjoittaa H vuosiluvun jälkeen, ja Kristuksen syntymän mukaan annettu päivämäärä merkitään kirjaimella M. Hijra-vuosi (H) voidaan muuntaa gregoriaaniseksi vuodeksi (M) seuraavan kaavan avulla::
M=(H x 33/34)+622
Perjantai on muslimien pyhäpäivä ja päivät lauantaista torstaihin ovat työpäiviä. Ensimmäisessä, Muharram-kuussa, on uudenvuodenpäivä eli 1. Muharram. 12. Rabi-al-awwal (kolmas kuukausi) on Muhammedin (rauha hänelle) syntymäpäivä (Mawlid-an-Nabi). Seitsemännen eli Rajab-kuun 27. päivänä on Isra ja al-miraj-päivä Muhammedin (rauha hänelle) taivasmatkan muistoksi.
Id-al-fitr-juhla paaston päätyttyä Ramadan-kuussa on Shawwal-kuun 1. päivä ja sitä seuraavat päivät. Pyhiinvaelluskuun 10:nnestä päivästä aina 12-14:nteen (päivien luku vaihtelee) vietetään uhrijuhlaa Id-al-adha sen muistoksi, kun Ibrahim (Aabraham) aikoi uhrata poikansa Ismaelin. Se sattuu samaan aikaan Mekan pyhiinvaellusmatkan kanssa.
Ayman Abu Saleh
أيمن أبو صالح – معسكر دير البلح
قطاع غزة - فلسطين
Phone: +358 44 290 9535
E-Mail: absayman (at) gmail.com
Skype: absayman
Google Talk: absayman