10. REPRODUCCIÓ SEXUAL, CAUSA DE LA DIVERSITAT DELS ORGANISMES

Les cèl·lules es reprodueixen. Les cèl·lules normals o especialitzades (teixits) formen altres cèl·lules exactament iguals a al primera, duplicant-se o clonant-se. Només les cèl·lules reproductores (espermatozou i òvul) s’uneixen per produir-ne una de nova denominada cèl·lula- ou que és una barreja de les dues parentals.

Quan una cèl·lula normal s’ha de reproduir els cromosomes es dupliquen i es reparteixen en dos nuclis que després formen dues cèl·lules.

Quan es forma la cèl·lula-ou (en la reproducció de molts organismes) primer es redueixen a la meitat els cromosomes i els gens de les cèl·lules reproductores masculines i femenines. Així al unir-se una amb l’altra resulten el nombre de cromosomes i gens normals d’aquella espècie. Després aquesta cèl·lula es divideix en dos , després en 4, 8, etc.

La dotació genètica de la cèl·lula -ou no és la del pare o la de la mare sinó una barreja entre les dues que a més és desigual en cada reproducció. Per això els germans no són exactament iguals . Reproducció sexual vol dir que hi intervenen 2 cèl·lules diferents: l’espermatozou del mascle i l’òvul de la femella.

Gràcies a la reproducció sexual els fills no són iguals, la qual cosa contribueix a la diversitat dins les espècies (unes més aptes que les altres).