07. DESENES: agrupar de deu en deu.

Un rei de l’Índia tenia molts i molts soldats i els volia comptar.

Un conseller li diu com ho pot fer. Posa un seguit de taules una al costat de l’altra, amb un servidor, i dues copes, la de la dreta amb 10 boles la de l’esquerra amb cap.

Els soldats passen pel primer control. Per cada soldat que passa el servidor posa una pedra en la copa buida(són les unitats) i va comptant. Quan arriba a 10 les torna a la primera copa i el servidor de la seva esquerra (segona taula) posa una pedreta en la seva copa buida (una desena).

El primer segueix comptant soldats i cantant les desenes al segon. Aquest fa el mateix: quan arriba a 10 les torna a la primera copa i canta la centena al servidor de la tercera taula (centenes).

El tercer servidor va omplint la copa (centenes) i quan arriba a deu, canta un miler. El servidor de la quarta taula posa una bola a la copa buida. Cada vegada que el de la tercera canta una centena n'hi afegeix una.

Quan tots els soldats han passat cada servidor compta les boles que té. El nombre del primer son les unitats que no poden formar una desena. Les del segon les desenes que no han format centenes. Les del tercer, les centenes que no han format milers...

Al vespre encara no havien passat tots els soldats... Al final n’hi havia 378.456!

[A classe, amb l'alumnat, aquest procediment es pot dramatitzar, dibuixar, per fer-ho més evident]

Aquest sistema de numeració que atorga diferent valor a cada xifra segons la seva posició, agrupant les unitats en desenes, aquestes en centenes, aquestes en milers, etc., l’inventaren també els hindús de l’Índia.