04. ELS BORJA

ELS BORJA, una família poderosa del Renaixement

Renaixement

«No ha deixat mai de meravellar- me com en aquest segle, i més en aquesta Itàlia, són una legió infinita els qui tenen una altíssima estima del propi nom, i per tant busquen deixar-ne fama i memòria entre les generacions futures, no solament papes, poetes o prínceps, sinó canonges, mercaders, pintors d’imatges o simples cavallers, tots volem deixar alguna forma de presència perpètua en aquesta terra...». Aquestes paraules les posa Francesc Mira en boca de Alexandre VI en la novel·la magnifica “Borja, Papa”, en la qual narra la vida d’aquest valencià il·lustre.

La família BorjaÉs una família valenciana destacada, dos membres de la qual arribaren a ser papes, i d’altres membres ocupen un lloc també important en la història. Són un exemple de com els catalans participaven dels interessos europeus i tenien la voluntat que el nom de la seva família passés a la història, idea molt típica també del renaixement, com expressa la cita de Mira.

Una nova mentalitat

La paraula “Re-naixement” reflecteix molt bé el canvi que durant el segle XV es va produir a Europa i d’una manera molt especial a Itàlia. Un nou naixement de l’interès per l’art i la cultura del món antic, és a dir Grècia i Roma, despertat per la difusió a través de la impremta de les obres dels clàssics. Un esclat de creació artística va recórrer totes les arts. En literatura destacaren Dante i Petrarca, en pintura i escultura Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Rafael, en arquitectura el mateix Miquel Àngel i Brunelleschi.

Els temps no eren pacífics. Algunes famílies italianes dominaven les ciutats-estats i els territoris veïns com els Medici a Florència, els Sforza a Milà... Havien guanyat molts diners amb la incipient banca i amb el comerç, però també guerrejant. Els costums eren encara cruels, per exemple, sovint les persones condemnades per heretgia eren cremades (recorda’t del que hem explicat referent a la inquisició), però el nou esperit es posà de moda. Els senyors de les diferents ciutats rivalitzaven no només en les possessions i el predomini, sinó també en tenir els millors artistes al seu servei, les millors obres, les construccions més modernes. Eren els mecenes, els que pagaven els artistes i promocionaven l’art. Els Papes, a més d’ostentar el poder religiós, tenien les seves possessions, com un senyor més i també es disputaven la protecció dels artistes.

Durant el Renaixement triomfà l’humanisme. Si durant l’Edat Mitjana, Déu era el centre de tot, ara es considerava l’home com a centre i mesura de tot allò creat. Aquest canvi de pensament no implicava un oblit de la religió, però els renaixentistes començaren a preocupar-se molt més per tot allò que feia referència al ésser humà, des del cos, fins a les obres dels humans.

Dos papes catalans de la família Borja

El 1455 és coronat papa, Alfons de Borja, que passa a dir-se Calixt III. Aquest valencià estudià lleis a la Universitat de Lleida i fou conseller del rei Alfons el Magnànim. Tenia dots diplomàtiques, com demostrà en intervenir en la solució del Cisma d’Occident, convencent el papa d’Avinyó que dimitís... Fou Bisbe de València i marxà a Roma on serà cardenal i papa durant 3 anys. S’envolta de col·laboradors de la seva família, cosa habitual, però que a més és necessària per protegir-se del bàndol italià que no volia papes no italians... Un d’aquests familiars nebots és Roderic de Borja, també hàbil diplomàtic i administrador, que estudià lleis a Bolonya i als 25 anys ja era cardenal. El 1492 és elegit papa amb el nom d’Alexandre VI i en fou durant 11 anys. Contribueix a l’organització de l’església i és un hàbil polític i diplomàtic, en una època en què els estats i les famílies governants es disputen el domini d’Itàlia. També és un mecenes (visitant el Vaticà es poden veure les habitacions Borja).

Una llegenda negra per a una família ambiciosa

Aquest papa, com d’altres, tenia fills. Cèsar, Joan, Lucrècia... que participaren en les lluites i ambicions de la família. A la mort del papa, els seus enemics propagaren tot tipus de rumors i calúmnies sobre la seva família, que han donat lloc a novel·les i històries d’una “llegenda negra”, sobre enverinaments, assassinats i relacions suposadament incestuoses.

Un besnét d’aquest últim papa, ja en el segle XVI, Francesc de Borja, també ocupà llocs importants en l’exèrcit i en la política, fou virrei de Catalunya, fins que és féu sacerdot jesuïta i arribà a ser president de la Companyia de Jesús. Fou San Francesc de Borja.

Els dos papes Borja estan enterrats a l’Església romana de Montserrat, que fou el col·legi català i actualment és l’espanyol.

Bibliografia:

Francesc Mira. Borja, papa. Proa 1999