05. Samuel Morse (1791-1872). El telègraf

Tot i ser un pintor notable, Morse quedà fascinat per les possibilitats de l’electricitat.

Fill del pastor protestant Jedidiah Morse estudia, entre d’altres coses, electricitat en al Phillips Academy d’Andover i després al Yale College. Viatja a Anglaterra i estudia pintura a Londres. Esdevé un bon pintor d’escenes històriques i un dels millors retratistes del país. Té quatre fills però mor l’esposa restant força desconsolat. Té problemes econòmics i sembla ser que més d’un dia passa gana.

Invent del telègrafL’antecedent del telègraf elèctric és el telègraf òptic, del que els fars es poden considerar un derivat. La font lluminosa es tapa o destapa mitjançant cortines o tanca ràpida.

El telègraf elèctric utilitzarà un llenguatge com el lluminós basat en contactes i interrupcions del corrent elèctric a intervals rítmics. L’aparell manipulador (emissor) consistia en una palanca que, quan es polsava, establia el contacte. Desconnectava gràcies a una molla que retornava a la seva posició natural a l’altra extrem de la palanca. El corrent circulava per un fil elèctric fins el receptor. Aquest també era una palanca però amb un electroimant. El corrent activa l’electroimant que atrau un extrem de la palanca. Quan això succeeix la punta d’un estilet entintat contacta amb una cinta mòbil on hi deixa uns senyals.

Alfabet Morse

Aquests senyals són punts i ratlles. Morse va saber traduir els senyals lluminosos del telègraf òptic a senyals gràfiques: un contacte llarg era una ratlleta, un contacte instantani, un punt. Les lletres més freqüents del vocabulari anglès tenien els signes més curts (la e, un punt). SOS eren tres punts, tres línies i tres punts:

... _ _ _...

El primer missatge s’envià el 24 de maig de 1844 entre Washington i Baltimore. I era una cita de la Bíblia: El que Déu ha creat. Contribuí al gran èxit del telègraf el fet de servir per donar la noticia de la nominació del president del partit polític Whing. També hi hagué supersticiosos que temien grans mals deguts al telègraf.

BIBLIOGRAFIA

Valeri Ponti Història de les comunicacions Salvat 1966

Wikipedia. Samuel Morse