07. Alexander Graham Bell (1847-1922). El telèfon

El telèfon transforma les ones acústiques en elèctriques (transmissor) i aquestes altra vegada en acústiques (quan arriben al receptor a través del cable elèctric). El seu inventor coneixia les ones acústiques ja que era professor de sords.

Va néixer a Edimburg (Escòcia), fill d’un professor de llenguatge i de sords, així que des de petit es familiaritza amb la parla i amb els problemes del so. A l’escola s’estudiaven més llengües mortes (llatí, grec) que vives i a Aleck (així li deien) això no l’interessava gaire. L’avi de Londres, també professor de llenguatge, l’invita a passar un any amb ell: el tracta com una persona gran i l’inicia en els problemes del llenguatge. Torna a Edimburg i, als 16 anys, es converteix en mestre d’alumnes, que a vegades són més grans que ell. Moren dos dels seus germans i el pare ho atribueix al clima. Emigren al Canadà on, efectivament, al seva salut millora. A Ontario exerceix com a mestre d’un col·legi de sords i, més endavant, com a professor de Fisiologia vocal, a la Universitat de Boston. Als 26 anys obre una escola pròpia.

Boston es ciutat d’inventors, entre altres hi viu, i hi té el taller, el gran Edison.

Des de fa temps està interessat en una màquina parlant i investiga quasi en secret. Es fixa en el fenomen de la vibració o ressonància: un diapasó (o un crit) poden trencar una copa de vidre que ressoni en la mateixa freqüència aguda. Una nota cantada també fa vibrar la corda de la nota corresponent d’un piano. Investiga com una sèrie de diapasons ressonen mitjançant vibracions elèctriques transmeses per cable. Més endavant canvia els diapasons per làmines d’acer prèviament magnetitzades.

Mentrestant, el pare de la seva nòvia, un potentat bostonià, s’animà a finançar el que intueix que serà un bon negoci, la qual cosa permet a Aleck contractar un ajudant que es diu Watson.

Un dia, quan Aleck produeix un soroll en intentar arreglar una de les làmines, Watson sent el mateix soroll a l’altre extrem del fil elèctric, malgrat estar desconnectat. Era la ressonància. Al posar l’orella sobre: sent el so i a més el sent en tota la gamma de freqüències. Ja tenia el Receptor telefònic! Si podia fer que la veu també fes ressonar elèctricament quelcom ja tindria el Transmissor.En el primer telèfon dissenyat, Bell cridava a la boca d’un recipient que contenia una membrana metàl·lica amb una agulla en el centre mig submergida en un àcid (que es conductor de l’electricitat). La vibració de la membrana i l’agulla –més o menys intensa segons el so– arriben a l’electroimant i la llengüeta metàl·lica del Receptor.

Funda la Companyia Bell que arribà a operar més de 100 milions de telèfons a través de centraletes.

El 1922 mor Alexander Bell. El dia de la seva mort tots els telèfons emmudeixen durant un minut en honor del seu inventor.

BIBLIOGRAFIA

Los inventores i sus brillantes ideas. Mike Golsmith. El Relàmpago. Madrid, 2006.