07. Blanca d'Anjou

Blanca, que tenia a penes dotze anys, viatjà a Perpinyà acompanyada pel seu pare, el representant del Papa i un gran seguici i Jaume, que en tenia vint-i-vuit, envià l’almirall Bernat de Sarrià a comprovar personalment com era aquesta núvia que no coneixia. L’informe de l’almirall fou del tot favorable: la nena Blanca era bonica, ben educada i de bon caràcter. La comitiva de Blanca s’anà desplaçant a Figueres, Girona i Peralada i la de Jaume II s’encaminà a l’Empordà fins a trobar-se a l’església de Vilabertran on es celebrà el casament amb moltes festes, puntualment explicades pel cronista Ramon Muntaner: «tan bell parell de marit i de muller no s’acostaren nul temps(...) de madona la reina Blanca pot hom dir que fou la pus bella dona, la pus sàvia i la pus graciosa a Déu (...) la millor cristiana».

Sembla que, malgrat que el matrimoni fou fet per un pacte polític, la parella s’avingué prou bé: formaren una família nombrosa d’una gran religiositat, admiradora del pensament i raonament teològics d’Arnau de Vilanova. També es coneguda la seva relació d’admiració amb Ramon Llull, que rebé subvencions i protecció de Jaume II i assistí a l’entrevista del rei de Mallorca i el de Catalunya-Aragó amb el papa Climent V. El 1299 Ramon Llull és a Barcelona i dedica llibres a la família reial i obté permís per a disputar amb jueus i sarraïns.

Fins a deu fills i filles tingué Blanca, que procedia també d’una família de 14 germans; en quinze anys de matrimoni nasqueren Jaume, Maria, Alfons, Constança, Joan, les bessones Isabel i Blanca, Pere, Ramon Berenguer i Violant. La jove reina havia tingut el primer fill el 1296 quan era una noieta de a penes tretze anys; als setze anys ja era mare de tres fills, cosa no infreqüent en aquella època.

Malgrat els constants embarassos i parts, Blanca portava una vida força moguda, amb una cort itinerant que s’estava a Barcelona, Montblanc, Tortosa, Santes Creus i acompanyant sovint el seu marit en molts viatges i, fins i tot, en expedicions militars a Sicília, Almeria, Nàpols, Roma.

Visqué molt sovint a Tortosa perquè la situació d’aquesta ciutat, equidistant de Barcelona, València, Lleida, Tarragona i Saragossa (a través de la navegació fluvial de l’Ebre), la feien especialment adient.

Blanca rebé especials atencions del seu marit: gaudia de cancelleria i casa pròpia amb consellers i administradors al seu servei. Amb les seves rendes engrandí els palaus reials de Montblanc, València, Barcelona; el seu escut, partit amb les quatre barres i les flors de lis, apareix en nombroses obres arquitectòniques, com la capella reial de Santa Àgata a Barcelona i el Monestir de Santes Creus.

També en els aspectes polítics la reina Blanca exercí un paper important; intervingué en l’entrevista de Tarassona (1304) entre els reis de Catalunya-Aragó, de Portugal i de Castella a propòsit de l’ocupació de Múrcia i sempre es mostrà molt activa en la política matrimonial de les famílies reials catalana i napolitana.

BLANCA D’ANJOU, LA PRINCESA ANGEVINA PENYORA DE PAU ENTRE ELS CATALANS I ELS ANJOU.

En el context de les lluites entre el casal dels comtes-reis de Barcelona i la casa d’Anjou pel domini del Regne de Sicília-Nàpols, ens trobem amb aquesta comtessa Blanca, filla de l’enemic del rei catalano-aragonés Carles d’Anjou i de la seva muller Maria d’Hongria. Tenia onze anys quan el seu pare la va oferir en matrimoni com a garantia d’un pacte de pau durador amb l’enemic casal comtal-reial de Barcelona. Blanca havia nascut el 1283 i s’estava a Nàpols amb la seva mare, mentre que tres germans seus eren retinguts com a ostatges al castell de Ciurana, en el lloc del seu pare Carles, príncep de Salern que en va ser alliberat, després d’haver estat fet presoner per l’almirall Roger de Llúria.

Per fer efectiu el matrimoni concertat al conegut com a tractat d’Anagni, el nuvi Jaume II dit el Just va haver d’anul·lar un altre pacte matrimonial concertat amb una altra noble, Isabel de Castella, que també tenia 11 anys i que va ser retornada a casa; per això els llibres diuen que Blanca va ser la segona muller de Jaume.

El 1295 va ser signada la pau d’Anagni entre catalans i angevins i el matrimoni entre Jaume II i Blanca d’Anjou quedà definitivament concertat i pactat un gran dot per a Blanca. El papat, també interessat en aquesta unió, aixecà l’excomunicació que havia imposat al rei català per les seves pretensions sobre el regne de Sicília-Nàpols. Sembla que aquest casament, que era una garantia de pau, agradà a la cort catalana tal com certifica Ramon Muntaner que el qualifica de «fontana de gràcia de totes boneses».

Fonts bibliogràfiques:

Martínez Ferrando, J.F. (1963). Jaume II o el seny català. Alfons el Benigne. Barcelona: Aedos.

Miquel, F.A.(1975). La reina Blanca d’Anjou. Barcelona: Episodis de la Història, n. 197, Dalmau.

Blanca d’Anjou, a càrrec de Montserrat Sanmartí i Roset.

Malgrat la seva joventut, arran del novè embaràs i part del seu fill Ramon Berenguer, la seva salut empitjorà; els metges recomanaren el clima suau de València; la reina feu testament preocupada pel futur dels seus fills: en aquest document alerta dels perills que les dones corrien amb els embarassos i els parts, cosa que ella sabia molt bé.

Un nou embaràs acabà definitivament amb la seva vida en néixer la seva filla Violant, que era la dècima criatura que infantava. La reina Blanca morí de postpart a Barcelona el 14 d’octubre de 1310. Tenia vint -i- set anys. El seu sepulcre és una bella construcció que s’aixeca al seu estimat monestir de Santes Creus.