08. Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Catalunya

La institució

La Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia començà el 1770 com a Acadèmia Medico Pràctica. Quinze anys més tard rebé el títol de Reial. És òrgan consultiu de les administracions sanitària i de justícia i realitza estudis sobre història de la medicina catalana de la què organitza congressos. Compta amb 120 membres nacionals per elecció i acadèmics corresponents estrangers. La majoria són metges però també hi ha farmacèutics, veterinaris i biòlegs.

Entre els seus socis hi ha hagut el bo i millor de la medicina catalana: el Dr. Salvà, que cultivà també altres camps de la ciència; el Dr. Robert, molt estimat pel poble com a metge i com alcalde; August Pi i Sunyer, creador de l’Institut de Fisiologia a Barcelona i a Caracas on s’exilià després de la guerra. Agustí Pedro i Pons, etc

L’Edifici

El 1760 el nou Reial Col·legi de Cirurgia creat per Pere Virgili, sota jurisdicció militar, el va construir en un terreny proper a l’Hospital de la Santa Creu que incloïa l’amfiteatre anatòmic de l’Hospital. L’Hospital va perdre el dret d’anomenar els seus cirurgians que adquirien categoria universitària i depenien de Madrid.

Durant la guerra del Rosselló l’Hospital de la Santa Creu esdevingué hospital de campanya i s’emplenà de ferits de l’exercit espanyol i francès. Durant la invasió napoleònica encara fou pitjor. Finalment l’Hospital denuncià el conveni amb l’exèrcit i va tornar a nomenar els seus cirurgians i l’Acadèmia només formava els cirurgians civils.

La Reial Acadèmia de Medicina es traslladà a l’edifici actual el 1929. Abans hi havia hagut la Facultat de Medicina (1843-1906) que es traslladà al seu lloc actual al carrer Casanova (Hospital Clínic). És un important edifici neoclàssic que es va fer per formar cirurgians per a l’exèrcit (els sobrers atenien la població civil) . Estava previst per 50 alumnes però s’arribà a més de mil. Les pràctiques dels estudiants de medicina es feien a l’Hospital de Sant Pau.

Dintre hi ha el magnífic amfiteatre anatòmic (sala Gimbernat) on quest gran cirurgià realitzava les seves autòpsies amb els alumnes asseguts en bancs en forma de cercle.

Visita

Entrant a mà esquerra hi ha la sala d’actes amb nombrosos quadres d’il·lustres membres de l’Acadèmia.

La peça més important és el ja descrit amfiteatre anatòmic.

Al pis de sobre, Santiago Ramon i Cajal, que va ser catedràtic de la Facultat, va realitzar els experiments microscòpics sobre el sistema nerviós que li valgueren el Premi Nobel de Medicina. ( Bàsicament demostrà que les neurones no estaven físicament connectades sinó que hi havia una distància entre unes i altres).

A la part del darrera de l’edifici , que dona a una plaça, hi ha un bust recordant la visita del descobridor de la penicil·lina Dr.Fleming a Barcelona.

BIBLIOGRAFIA

Riu, Manuel i altres. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Lunwerg, Barcelona 2001

Fulletons de la reial acadèmia de Medicina i Cirurgia