05. Eusebi Güell

EUSEBI GÜELL I BACIGALUPI, comte de Güell (1847-1919)

Fill de Joan Güell i Ferrer, paladí del proteccionisme econòmic.En casar-se amb Isabel López Bru, filla del primer marqués de Comillas, uneix dues de les famílies amb més poder econòmic de Catalunya.

Estudia a Barcelona, França i Anglaterra. Adquireix coneixements prou sòlids en dret, economia, ciències aplicades, política. Així que és un empresari culte i format.

Empresari pioner

El seu pare li confia la direcció d’una fàbrica de teixits quan encara és molt jove. Així es formarà en la pràctica. El pare veu amb satisfacció com no només se’n surt sinó que és innovador i lluitador.

Eusebi, sempre atent a les novetats, s’assabenta que l’enginyer Ferran Alsina, de Roda de Ter, ha inventat nous mètodes per fabricar pana de cotó, la roba dels obrers i pagesos. Güell s’hi associa i creen una gran fàbrica i la Colònia Güell. Aquells anys havia començat la modalitat de fabricació en forma de colònia on, a més de la fàbrica, en el seu entorn es construïen els habitatges de les famílies obreres que els amos tractaven de manera paternalista. Entre altres idees entorn al sistema de colònies industrials, els empresaris creien erròniament que s’evitarien les vagues i les lluites per les millores laborals. Güell va tenir l’encert d’encarregar les obres de la coneguda Colònia Güell a l’arquitecte Antoni Gaudí, que construí una colònia modèlica, que es conserva en perfecte estat, amb una església molt original.

Una altra empresa pionera de Güell fou Ciments Asland, que encara existeix com una de les principals empreses relacionades amb materials per a la construcció.

Eusebi Güell treballa en molts sectors: tèxtil, ferroviari, marítim, bancari, materials de construcció.

Posa l’interès de país per sobre de l’estrictament particular

Polític

Entra com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona el 1875 i com a diputat a les Corts Espanyoles el 1878.

Participa en el retorn del Sometent com a força de vigilància. També en la celebració dels Jocs Florals: és a dir, que actua en aspectes i amb interessos molt diversos.

Políticament presideix el Centre Català i crea la Lliga de Catalunya, catalanista i conservadora, el 1887.

El 1918 Alfons XIII li atorga el títol de primer comte de Güell, en reconeixement als seus mèrits com a creador d’empreses, llocs de treball i riquesa.

Mecenes

Té una sincera devoció per les arts i les lletres. Compra escultures i pintures. Protegeix els poetes. Encarrega a Antoni Gaudí el Parc Güell i el Palau Güell del carrer Nou de la Rambla a Barcelona. El Parc Güell havia de ser una urbanització de luxe però va quedar com un gran jardí públic amb construccions tan reeixides i originals com les voltes de columnes inclinades i la plaça sostinguda per columnes amb els famosos seients ondulats recoberts de bocins de ceràmica de diferents colors, amb l’anomenada tècnica del trencadís.Quant al Palau Güell, una de les joies del modernisme, conté espais majestuosos i únics per la seva fantasia desbordant.

Bibliografia

Carles Soldevila. Figures de Catalunya. AEDOS, Barcelona, 1962.