04 SEMMELWEIS (1818-65)

L’ANTISÈPSIA COMENÇA A LES MATERNITATS

Sensibilitat pel patiment aliè

Quan Ignaz Phillip Semmelweis, un jove metge hongarès, descobrí la importància de la higiene per evitar les nombroses morts de parteres en les maternitats, encara no es coneixia l’acció dels microbis com a causa de les infeccions. Pasteur encara tardaria 30 anys en descobrir-ho.

Aquest jove metge, als 22 anys acaba la carrera i es nomenat assistent a la sala d’obstetrícia, o de parts, de l’Hospital General de Viena (Àustria).

L’impressiona la quantitat de dones que moren dies després del part. La causa és la febre puerperal. Les malaltes assoleixen una febre alta. A la maternitat hi van les dones pobres, les que tenen mitjans tenen els fills a casa i no tenen tantes baixes

Observar i preguntar-se el per què de les diferències

Li crida l’atenció la diferència entre les dues seccions de la Maternitat. La que està atesa per llevadores té una mortalitat del 3,9 % notablement més baixa que la seva, que està atesa per ell mateix i estudiants, i que arriba del 10 al 17%. Quines atencions diferents reben de les llevadores? Les pacients d’aquestes acostumen a estar ajagudes al llit de costat. Serà això? Ho prova però no assoleix cap millora. Examina detingudament les autòpsies: totes tenen pus abundant a moltes vísceres: úter, pericardi, pleura, meninges...

La causa és la manca de netedat i higiene dels metges

Semmelweis té un caràcter massa sensible i la preocupació li afecta la salut. Un altre metge amic, Oscar Kolletchka li recomana unes vacances a Venècia.

Quan torna li comuniquen la mort del seu amic Oscar. Un alumne distret l’havia punxat amb un bisturí brut i havia emmalaltit amb forta febre i havia mort. Semmelweis demana els resultats de la autòpsia: els òrgans estan plens de pus. Com els de les parteres, que moren de febre puerperal! Així descobreix que la brutícia en contacte amb la ferida és la causa de la mort de les dones. La diferència tan buscada és que a la seva sala els estudiants i metges que han fet autòpsies atenen a les pacients amb les mans no prou netes, mentre que a l’altra sala, les llevadores no realitzen autòpsies i no és contaminen.

Estem tant acostumats a les mesures d’higiene que no concebem que uns metges o estudiants podessin ser tant descurats, però és que s’ignorava totalment l’existència de microbis i del contagi.

Troba un desinfectant però els metges i estudiants no l’entenen

Immediatament dicta unes normes de neteja. Tothom, abans d’entrar a la sala de maternitat, s’ha de rentar les mans a fons. Prova diferents substàncies i troba que la millor és el clorur de calci diluït.

«A partir d’avui, 15 de maig de 1847, tot metge o estudiant que surti de la sala d’autòpsies i vagi a la de parts té l’obligació, abans d’entrar-hi, de rentar-se amb molta cura les mans amb una palangana d’aigua clorada disposada a la porta d’entrada. Aquesta disposició regeix per a tothom. Sense excepció. I.P.Semmelweis».

Molts estudiants no en fan cas i tampoc altres metges. El cap de Semmelweis, un dia es nega a rentar-se les mans. Semmelweis el renya però a partir de llavors, el cap li te jurada. És converteix en una persona odiada.

Èxit i desesperació

Malgrat tot, 12 mesos després, la mortalitat ha baixat al 3% i un any més tard a l’1,27 %.

Però, aprofitant la repressió contra la Revolució de 1848 dels hongaresos contra el domini austríac, és expulsat de l’hospital vienès.

Marxa a Budapest. És fractura un braç i una cama en una caiguda accidental. No troba feina i arriba a passar gana. Entra sense cobrar a la maternitat d’un hospital i, davant el mateix panorama de mortalitat per febre puerperal, torna a començar amb les mesures higièniques: aïlla la maternitat de la sala d’autòpsies, obliga a la neteja i al cap d’uns anys torna a reduir la mortalitat a l’1%. Malgrat que obté la càtedra d’obstetrícia, entre les depressions i els atacs d’ira contra els que no li fan cas, el prenen per boig. Novament, es troba sense feina. Un dia entra a la sala d’autòpsies i davant l’estupor dels alumnes i professors, és clava el bisturí infectat i –com el seu amic Kolletchka- contrau una greu infecció. L’internen en un manicomi i mor el 14 d’agost de 1865.

És reivindicat per Pasteur

Deu anys més tard, Pasteur el reivindica en una reunió mèdica. Quan el conferenciant es permet riure’s de les manies de Semmelweis, Pasteur li respon: «La causa d’aquesta malaltia són els metges que porten el germen d’un pacient malalt a un de sa». Quan l’altre va replicar que aquest microbi no s’havia vist mai, el savi francès va pujar a la tarima i, dibuixant uns petits cercles, digué: «Aquí els teniu. Aquest es el seu aspecte».