1. Fotografia. 1826. Daguerre

El precedent de la fotografia va ser la cambra fosca que utilitzaven els artistes del Renaixement per obtenir imatges d’objectes i edificis. Leonardo da Vinci la descriu i la dibuixa. La imatge es forma sobre una pantalla col·locada a la distància adequada. Es una imatge reduïda i invertida.

Al segle XVIII es buscava una pantalla sensible perquè la imatge quedés fixada. Accidentalment, Johan H. Schulze n’obté una de color porpra sobre una placa de metall amb sals de plata. Però és una imatge molt dèbil i, a més, efímera.

Passà temps. El 1816 el litògraf afeccionat francès Joseph N. Niépce obté la primera imatge amb paper impregnat amb asfalt o Betum de Judea. Aquest es torna més insoluble en dissolvents després d’exposar-se a la llum (1882) La primera foto fou del teulat i el graner que es veien des del taller de Niépce.

Daguerrotips

El 1826 el pintor Louis J. M. Daguerre, confeccionador de diorames (com veurem en la narració d’aquesta sèrie dedicada al Cine) experimentava amb sals de plata de les que se sabia que es descomponien amb la llum.

Utilitzava plaques polides de coure amb un bany platejat exposades a vapors de iode. Amb la cambra fosca aconseguia una imatge tènue. Un dia va col·locar en un armari, amb altres productes químics, unes plaques exposades i amb dèbil imatge, per ser rentades i usades altres vegades. Al cap d’uns dies les imatges s’havien enfortit. Daguerre va pensar que algun producte intensificava la imatge. Així que per saber de quin producte es tractava, cada dia treia un producte. Quan ja havia tret tots els productes comprovà sorprès que encara s’intensificava la imatge. Va examinar l’interior de l’armari i va descobrir unes gotes de mercuri procedents d’un termòmetre trencat. Així que el vapor de mercuri era el causant de que la imatge s’intensifiqués! Malauradament no se sabia que el vapor de mercuri era molt tòxic i no es pogué evitar que els primers fotògrafs contraguessin malalties greus que els portaren a la mort, en alguns casos.

El 1835 es fotografien els primers daguerreotips. Aviat es desencadena una febre a Europa per les primeres fotos. Només a Paris es venen mig milió de plaques.

El científic François J. Arago, de l’Acadèmia Francesa de la Ciència, d’origen català (Catalunya Nord), anuncia l’invent en una reunió de l’Acadèmia a l’agost de 1839 i demana i obté un premi per a Daguerre i Niépce.

Es considera el 1839 l’any de la primera foto espanyola. A Barcelona, es considera la primera la de Ramon Alabern de 1847. Tema: Els Porxos d’en Xifré.

El daguerreotip era una foto directa. La fixació sobre paper és de l’anglès Talbot (1841), que comença a utilitzar el negatiu.

Fins el 1889 no s’introdueix la pel·lícula de cel·luloide.

El 1928 el jove americà Edwin H. Lard inventa la Polaroid: una màquina que obté en 1 minut directament positius revelant el negatiu en la mateixa càmera.