09. Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

La farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu

Les medicines d’abans no estaven empaquetades com ara en els països desenvolupats ni hi havia laboratoris farmacèutics. Eren preparats, generalment pólvores que es posaven en sobres o líquids en ampolles, que preparaven els farmacèutics o apotecaris. Per tant, cada farmàcia era un laboratori amb pots de ceràmica i ampolles que contenien els productes. El farmacèutic havia de pesar amb balances precises la quantitat (en grams, milígrams) que els llibres de receptes indicaven.

La majoria de medicines eren productes naturals especialment vegetals i minerals. Entre els líquids, l’esperit de vi o alcohol, els xarops, etc.

Els apotecaris es formaven en la pràctica, treballant amb un mestre apotecari i havien de pertànyer al Col·legi d’Apotecaris.

L’Apotecari Major passava el dia i la nit a la farmàcia, i fins i tot era costum enterrar-los allí.

A l’Hospital les medicines es lliuraven a través d’una obertura en una gran reixa (1696) que donava a l’exterior. Així s’evitava que els que venien a recollir-les entressin dins de la farmàcia i podessin destorbar.

Entre l’utillatge hi havia alambins, retortes, premses, aparells de destil·lació, balances, grans calderes, morters que evolucionen amb el temps fins a morters amb les mans de morter amb mecanismes de politges que permetien la producció en sèrie. També recipients per conservar les preparacions (xarops, conserves, oleomedicinals...)

El formulari de l’Hospital ( 1677) el llibre on hi havia les formules amb la composició de cada medicament fou el primer de Catalunya i segon del món.

Visita a La Acadèmia de Farmàcia.

L’any 1955 l’Ajuntament va cedir el local a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Barcelona.

A l’exterior hi ha la gran reixa renaixentista que hem esmentat.

El despatx del farmacèutic, amb el gran finestral i la gran reixa. Una prestatgeria amb armaris ( 1800) amb 162 pots d’apotecari, caixes de fusta policromada on s’hi guardaven drogues vegetals. Hi ha un armari de Domènech i Montaner amb 9 caixes: flor de borrego, melissa, sabina, papaver rubrum, violarum, lavanda... gomes i resines de pi.

A l’esquerra del finestral hi ha un armari amb caselles on els metges deixaven les receptes que volien. Encara hi ha el nom de grans metges: Pi i Sunyer, Barraquer, Robert, Esquerdo...

A més de medicaments la farmàcies elaboraven confitures, preparats de sucre, torrons , espelmes...

La Sala d’Actes, biblioteca i secretaria ocupen avui el lloc on es preparaven els medicaments.

BIBLIOGRAFIA

Riu, Manuel i altres. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Lunwerg, Barcelona, 2001.

Fulletons de la Reial Acadèmia de Farmàcia

Internet. Reial Acadèmia de Farmàcia.