8. ECOGRAFIA

DONALD EL BOIG

Sons que no se senten (ultrasons)

Els nostres sentits només capten una determinada gamma d’estímuls (freqüències de so). Hi ha sons que la nostra oïda no capta, però que podem detectar amb aparells adequats.

Els ultrasons són sons que l’oïda no pot captar per la seva baixa intensitat. Els rats penats utilitzen ultrasons que ells mateixos emeten i capten, per orientar-se. També els submarins els utilitzen, el sonar (que prové de la sigla anglesa SONAR, sound navigation ranging), i serveix per saber la distància a què estan del fons marí. Els vaixells de pesca també els fan servir per detectar bancs de peixos.

El sonar emet ones sonores (ultrasons) que reboten en l’objecte i tornen. A partir del temps que tarden en anar i tornar, es calcula la distància a que s`està de l’objecte. Es pot veure el relleu submarí o el banc de peixos.

Invenció de l’ecografia

L’ecografia és una aplicació dels ultrasons que ens permet veure diferents plans de parts del cos, per exemple el fetus dins la mare o les artèries i venes, el seu gruix, etc.

Ian Donald, professor escocès d’obstetrícia, va ser metge militar de la Segona Guerra Mundial i coneixia els ultrasons. Boig per la tecnologia se’l coneixia en els ambients mèdics per Donald el Boig.

En l’hospital de Londres on treballava hi havia nadons amb dificultats respiratòries i el Dr. Donald va inventar un aparell que facilitava la respiració.

El 1954 el rector de la Universitat de Glasgow ‒que sabia apreciar el talent‒ el va contractar. Donald va resultar un excel·lent professor que barrejava les narracions bíbliques i Shakespeare amb la ciència mèdica. Ell mateix deia amb molta raó que l’art d'ensenyar és l’art d'entusiasmar.

El 1955 visita la fàbrica Walcoch & Wilcox que compta amb un aparell d’ultrasons que detectava falles internes de les peces metàl·liques. Donald pensa que aquelles ones també poden detectar tumors abdominals. Començava a experimentar, quan es presenta un cas dramàtic: un tumor d’ovaris és diagnosticat com un càncer inoperable. Amb els ultrasons Donald descobreix que es tracta d’un diagnòstic erroni. Posteriorment la ressonància li serveix per diagnosticar anormalitats del cap del fetus.

Al principi, s’ignorava si els ultrasons podien tenir efectes nocius (com els tenien els raigs X) i s’actuava amb molta prudència, procurant reduir el temps d’exposició a les ones. Però aviat es va saber que eren del tot innocus.