5. ELS RAIGS X

Veure l’interior del cos

Els raigs X, descoberts per Wilhelm Röntgen, permeten veure els ossos gràcies a que aquests raigs travessen les parts toves (pell, músculs) i il·luminen una pantalla o impressionen un clixé. No només serveixen per veure els contorns des ossos (fractures) sinó també el de cavitats com l’estómac, intestins, si abans es pren un líquid de contrast que, com els ossos, no deixa passar els raigs X. També es poden observar les artèries, si s’injecta el líquid.

Descobriment dels raig X

Wilhelm Röntgen era un físic alemany. L’any 1895, cinc anys abans del segle XX, investigava una làmpada especial (després se’n digué de raigs catòdics). Un dia, accidentalment, observà que malgrat estar tancada en una capsa, havia velat unes plaques fotogràfiques.

Röntgen deduí que els raigs d’aquesta làmpada podien travessar objectes opacs. Sabem que els objectes opacs no deixen passar la llum, però no es tractava de raigs de llum sinó d’uns raigs molt especials del que se’n va dir raigs X. Més endavant el mateix Röntgen aplicà el descobriment a la medicina, a l’estudi del cos humà, els ossos especialment. A més de servir per diagnosticar fractures i luxacions, també s’utilitza per a diagnosticar qualsevol malaltia que deformi els ossos (el càncer, per exemple)

Els raigs X però no són innocus. Els primers radiòlegs exposats freqüentment a aquests raigs, desenvoluparen càncer de pell a les mans i a altres parts del cos sotmeses a la radiació.