02. Unes plantes molt antigues, les falgueres

Fàbriques de carbó

Fa molts anys, el paisatge era molt diferent al d’ara. Hi havia unes plantes tan grans com els arbres actuals però amb una forma diferent, més com branques que s’anessin ramificant, tenien un tronc relativament prim i d’ell en sortia com un plomall de fulles (semblant a la palmera).

Hi havia falgueres gegants d’uns 30 metres, en zones pantanoses i caloroses, que convivien i alimentaven als grans rèptils, els dinosaures. Així que pots imaginar-te aquell paisatge prehistòric amb grans palmeres i grans animals. L’home encara no existia. En l’ambient pantanós, grans quantitats de plantes es descomponien i, fossilitzades en sediments pantanosos, amb el pas del temps és converteixen en carbó.

Era el Període Carbonífer, fa 300 milions d’anys. Molt del carbó mineral actual té aquest origen.

Localització actual

Actualment encara es troben falgueres gegants en els llocs més calorosos i humits de la terra, a la selva tropical. En el nostre clima és troben falgueres molt més petites en llocs humits i amb ombra. També se’n veuen en jardins com a plantes ornamentals.

Les falgueres avui

Tenen una tija subterrània grossa i allargada (s’en diu rizoma). Aquesta tija té una gemma (o nervi principal) a la punta que la fa créixer en longitud.

Dels costats de la tija surten fulles cap a l’exterior.

Les arrels s’enfonsen al sòl. Surten nous brots de noves fulles, mentre moren les velles.

Les fulles són llargues, formant entrants molt profunds de manera que els seus trossos semblen fulles més petites.

Reproducció molt simple

A la cara inferior de les fulles hi ha unes taques o grans de color marró que va esdevenint grogues, la qual cosa vol dir que estan madures. Aquestes bossetes contenen les espores, desenes de grans molt fins, que contenen les cèl·lules reproductores. Les falgueres no tenen flors i per tant no es reprodueixen com les plantes que en tenen (aquestes uneixen una cèl·lula masculina amb una de femenina, de diferents maneres, i en diem reproducció sexual). A les falgueres n’hi ha prou amb què caiguin les espores a terra perquè comenci una nova planta. És doncs un sistema de reproducció molt senzill. Hi ha altres plantes amb reproducció semblant no sexual: els bolets, la molsa.