7. EEG (Electroencefalograma)

EL Dr. Berger, l’il·luminat

L’EEG (Electroencefalograma) recull les ones elèctriques cerebrals i serveix per detectar malalties del cervell, com ara l’epilèpsia.

El 1929 Hans Berger va fer públic que el cervell produïa corrents elèctrics que es podien recollir en un aparell i que canviaven segons l’individu estigués despert, dormint o anestesiat. No se’l prengué seriosament i va ser objecte de burles. Li posaren el renom d’Il·luminat, però ell continuà investigant.

Cinc anys més tard, i amb un aparell electrònicament perfeccionat que ampliava les ones elèctriques, el Dr. Edgard D. Adrian i altres varen reproduir les recerques de Berger i aquest quedà rehabilitat.

El 1936 el britànic Dr. W. Grey Walter, que era també enginyer, va descobrir que els tumors cerebrals alteraven les ones de l’EEG.

Més endavant, recollint les ones en diferents punts del cervell, es pogueren confegir mapes cerebrals. Amb ajuda de un ordinador es digitalitzen les imatges i es poden conservar per a estudis posteriors per observar si han canviat les imatges.

A Catalunya, el primer aparell l’utilitzaren els Drs. Josep-Maria Samsó Dies i Josep Vila Badó, esperonats pel Dr. Adolfo Ley. L’entrada al país no va estar mancada de suspense. L’aparell ja estava al port de Barcelona però des de Madrid es posaven entrebancs a la sortida de la duana. Un dia l’aparell va desaparèixer de la duana mentre el feia entrar un viatger italià com si fos un objecte propi.