09. ISAAC NEWTON, les forces que expliquen el moviment orbital, la gravetat

Explica les forces que governen els moviments dels planetes: la força centrífuga dels cossos llançats a l’espai i la de la gravetat o d’atracció mútua del Sol i cada un dels planetes.

Newton neix el 1642, el mateix any que mor Galileu, a Woolsthorpe, Anglaterra. El pare era un granger que mor abans de néixer Isaac. Estudia a Cambridge, d’on n’esdevindrà professor.

El 1668 inventa el telescopi sense lents per evitar els defectes dels telescopis de lents (les figures tenien petits halos de colors). Les lents són substituïdes per miralls parabòlics. Els millors telescopis d’avui són de miralls.

Per què cauen les coses? Per què no cau la Lluna?

Uns anys abans, el 1666, als 23 anys la llegenda diu que Newton descansava sota una pomera i, quan va veure caure una poma, se li va ocórrer que les coses queien per la força d’atracció de la Terra a la que va denominar gravetat. En realitat, que les coses queien era tan evident que ningú s’ho qüestionava. Newton es preguntava per què la Lluna, amb la seva gran velocitat, no sortia disparada en línia recta en comptes de donar voltes a la Terra (com en surt una pedra llançada per la fona). I ho va relacionar amb la caiguda dels cossos: perquè hi ha una força d’atracció de la Terra (que en va dir gravetat) que actua sobre la poma, sobre la Lluna i sobre tots els cossos. En el cas de la Lluna aquesta força que l’atrau verticalment cap a la superfície de la Terra contraresta la de la seva fugida i l’obliga a donar voltes.

Avui sabem que la gravetat es un cas d’una llei molt més amplia: la de que les masses s’atrauen. La demostració experimental va venir molt més tard amb Cavendish (1731-1810)1.

Error de càlcul

Newton va fer càlculs per demostrar que les dues forces (la gravetat i la centrífuga) s’equilibraven, però aquests no varen sortir com esperava i va aparcar la idea.

Varen passar quasi vint anys. Robert Hooke i Edmund Halley treballaven en el mateix tema. Hooke, no podia veure Newton. Halley, en canvi, sí. Halley consulta a Newton uns dubtes, que el fan reflexionar, i aquest torna als vells càlculs i aquest cop l’hi surten.

El 1692, Newton té 50 anys i està a dalt de tot de prestigi i fama. Però té una crisi i es retira dos anys. Després torna a l’activitat. El 1705 rep de la Reina Anna el títol de Cavaller. Mor el 20 de març de 1727.

1 Aquest va penjar 2 sacs de sorra d’una gran volta a una coneguda petita distancia l’un de l’altre i va amidar la disminució conseqüent d’aquesta distancia.