Narracions: justificació

Seguim treballant per la introducció de la narrativa al currículum escolar

Per què narracions?

Sovint, una història, una biografia, ens serveix per introduir una Unitat de Programació o formar-ne el cos. El nostre alumnat té més facilitat per entendre el llenguatge narratiu que les explicacions teòriques, estructurades en raonaments lògics (encara que a l’ESO no poden faltar ambdues).

En una Unitat sobre La Revolució Industrial, per exemple, abans d’entrar en un estudi estructurat de les causes sociològiques, econòmiques, estadístiques de producció, etc., es pot entendre millor a partir de l'explicació sobre l’esperit emprenedor, l’optimisme, la confiança en el progrés, que va impulsar els industrials a buscar noves fonts d’energia, nous mercats i a estructurar les fàbriques com a llocs de producció... Biografies d’industrials i d’inventors; però també relats que expliquin el vessant negatiu: l’explotació obrera, la cobdícia de molts amos... Si es tracta de comprendre significats, sentiments, a més de conceptes per fer-nos una idea de com eren els protagonistes d’aquesta història, les narracions poden ajudar-hi, i molt!

Hem començat una col·lecció de Biografies i Narracions com a exemple del tipus de narració que busquem: que expliqui un ambient, una època, un tipus d’activitat humana, a partir dels seus protagonistes. El professor ha de ser un bon narrador i us convidem a participar proposant i, per què no, enviant narracions o biografies que tinguin aquest enfocament.

En l’índex veureu que de moment hi ha 3 sèries, d’unes quantes més que vindran:

  • HISTÒRIA: es barregen biografies de científics, artistes (de nivell universal), amb narracions sobre els orígens humans, energia, transport, etc. També narracions que intenten apropar a la comprensió d’aspectes de les matemàtiques o del llenguatge.

  • CATALUNYA: biografies, edificis, o de l’àmbit català. Amb una col·lecció de fins a 23 biografies de dones catalanes.

  • TEMES: Narracions sobre altres temàtiques : la guerra i la pau, la justícia i la injustícia, materials, l’origen del món, explicacions sobre materials, i un llarg etc., que recullen esdeveniments històrics o aspectes de la ciència, rellevants a cada temàtica.

  • Finalment, hem incorporat UNITATS DIDÀCTIQUES que mostren l’ estructura i desenvolupament d’algunes unitats seguint l’esquema i el pensament de K. Egan.

Esperem que vos en pugueu servir. Nosaltres, al llarg del 2012, anirem incrementant el bagatge de narracions. El vostre alumnat ho agrairà.

Amb els millors desitjos per al nou any!

Per l’equip de narrativa i pedagogia,

Lluís Busquets i Dalmau

31-12-2011