2. L'origen de la Terra

Com els altres planetes, era una bola de foc que s’anà refredant. Encara conté un nucli incandescent : la lava d’un volcà en erupció n’és una mostra. Gràcies a això l’interior de la terra està en agitació. La massa magmàtica incandescent manté la inestabilitat de les plaques sòlides (plaques tectòniques) de l’escorça terrestre i també és la causa dels terratrèmols i volcans (que faciliten aquests últims l’expulsió del magma incandescent)

Fa molt de temps, quan la superfície de la terra s’anava refredant , es varen formar les roques, producte de la solidificació de minerals que formaven la barreja fosa. Quan veiem el granit, compost de tres minerals: quars, feldespat i mica, o bé observem acuradament el basalt de forma cristal·lina, ens els podem imaginar abans de solidificar com una sopa roent. Aquestes roques tenen doncs el seu origen en la solidificació del magma incandescent. Els geòlegs en diuen roques magmàtiques o ígnies (fetes al foc)

El Sol font d’energia per i de la Terra

L’escalfor del sol dóna lloc a diferències tèrmiques de les masses d’aire (l’aire calent menys dens va cap al fred) i junt amb la rotació de la terra, originen remolins d’aire (ciclons) d’una gran força.

També el Sol és l’origen del cicle de l’aigua: produeix l’evaporació i la formació de núvols que, en refredar-se en les capes altes, causen les precipitacions. Aquestes actuen com una màquina salvatge i s'estableix un cicle continu (núvol- pluja- fonts- riu- mar- núvol), gràcies a l'acció de l'energia solar. Les pluges nodreixen les aigües terrestres i subterrànies. Com segurament ja saps, i explicarem més endavant, l’aigua i l’aire són essencials per als organismes.

Els rius produeixen remolins (interacció corrent d’aigua- pedres ) que fan circular l’aigua i erosionen les roques.

Així que els remolins d’aire i aigua funcionen com motors salvatges, productors d’energia que a vegades s’expressa brutalment (huracans, tornados, tifons, ensorraments). L’energia solar es pot considerar l’origen de totes les energies tant de les que en diem naturals (remolins) com de les artificials (molins). La força dels molins és basa en el corrent d’aigua que fa girar les paletes que, a la vegada, fan girar la mola.

Hi ha vida en altres llocs de l’univers?

Malgrat que en el sistema solar també hi hagi gel i vapor, la Terra és l’únic planeta del sistema que té aigua en estat líquid, gràcies a que la seva distancia del Sol és òptima perquè la temperatura sigui l’adequada.

El planeta més semblant a la terra, és Mart. Però te una temperatura molt baixa : hi ha aigua en forma de gel. No hi ha atmosfera. Hi ha un projecte de preparar Mart per un eventual trasllat de la població humana en cas d’una catàstrofe que fes inhabitable la terra. Fer-hi créixer plantes en hivernacles, que produirien oxigen i una atmosfera que retindria el calor del Sol.

(Torna a ORÍGENS DEL MÓN)