03. La pila de Alessandro Volta (1745-1827)

El metge Luigi Galvani el 1786 va realitzar la primera demostració de corrent elèctric. Una pota de granota disseccionada es contreia quan es col·locava prop d’un generador electrostàtic. Galvani creia que era la pota que generava l’electricitat i en digué electricitat animal.

El 1779, el físic Alessandro Volta fou nomenat catedràtic de física experimental a la Universitat de Pavia (Itàlia). El 1794, estudiant l'experiment del seu amic Galvani, va descobrir que no es tractava de cap electricitat animal: una pota de la granota estava penjada d’un ganxo de llautó i l’altra pota d’una barana de ferro i els metalls tenen diferents potencials elèctrics. La diferència de potencial entre el llautó i el ferro desencadenava un corrent elèctric que feia contraure la pota. Experimentà amb diferents metalls de dos en dos per veure quins tenien més diferència de potencial. Feu una pila de discos de plata i zenc separats per discos de cartró humit i connectats en sèrie. D’aquí ve el nom de pila. A cada extrem de la pila hi posà un cable o elèctrode. L’electricitat passava d’un metall a l’altra en forma de corrent elèctric. Connectant moltes piles aconseguia un voltatge més alt.

Anteriorment, Volta havia estat també professor de l’Escola Reial de Como, del 1774 al 77. El 1801, Napoleó Bonaparte el nomena comte i senador del Regne de La Llombardia.

La unitat de mesura de la tensió elèctrica rebé el nom de volt en honor a Volta.

BIBLIOGRAFIA

Serendipia. Royston M. Roberts. Alianza Ed.1992