08. Trasplantament de pell

Ja hem explicat que l’empelt amb pell pròpia es remunta a l’Edat Mitjana. Podem dir doncs que la pell va ser el primer teixit a trasplantar-se. El cirurgià suec Reverdin va fer el primer empelt epitelial el 1869. L’invent del dermatom, que separa capes fines de la pell i els implants primerencs, milloraren el pronòstic.

Aquests empelts es practiquen en una àmplia gamma de persones: des de cremades molt greus a la cirurgia estètica més capriciosa, passant per tumors a la pell, malformacions, etc.

Les grans cremades solen ser per foc, líquids calents, substancies químiques, electricitat, radiació solar i d’altres. La gravetat depèn de la temperatura de l’agent causal, del temps de permanència en contacte amb la pell, del lloc de la lesió, de l’extensió, profunditat. També de l’edat i salut del cremat. Quant a l’extensió cremades de més del 80% de l’extensió de la pell són de gravetat extrema.

Quant a la profunditat es distingeixen tres graus:

Cremades de primer grau: enrogiment de la pell (insolació).

Cremades de segon grau: vesícules o butllofes.

De tercer grau: seques, deprimides, insensibles. No es poden regenerar.

El 1942 l’incendi del Night Club Coconut Grove, de Boston, causà uns 500 morts i molt cremats, i consciencià a la societat de la gravetat de les cremades. A la Segona Guerra Mundial, la de Corea i la del Vietnam, hi hagué molts ferits amb cremades i serví per millorar-ne el tractament.

En les cremades de la pell es produeix una pèrdua important de plasma per la qual cosa la ingestió de líquids és imprescindible. L’empelt, durant els primers dies, disminueix aquesta pèrdua. Un altra perill són les infeccions, per això els antibiòtics en tractament tòpic són també fonamentals.

Ja hem dit que l’autotrasplantament de pell ofereix totes les garanties. En els trasplantaments amb pell aliena intervenen els mateixos factors de rebuig d’altres trasplantaments i s’ha de fer un tipatge. Avui dia, hi ha bancs de pell i substituts biosintètics de la pell.

BIBLIOGRAFIA

Lluís Martínez, L’era de la salut. Separata AVUI nº 46 Lluís Martínez, Aventura sota les bombes

Moisès Broggi. Memòries. Edicions 62

Cirugia estetica. Cirugia de Quemaduras. http://www.publispain.com/cirugia-estetica/cirugia_quemaduras.html (Consultada el 04/10/2012)