4. Santes Creus

A la comarca tarragonina de l’Alt Camp i a prop de la seva capital, Valls, en el terme municipal d’Aiguamúrcia, s’alça el Monestir de Santes Creus. Com Poblet, és un paratge boscós al costat d’un riu, el Gayà, que desemboca directament al mar. Respecte a Poblet està a la mateixa altitud geogràfica, més a prop del mar.

Aquest gran monestir neix i es desenvolupa en paral·lel amb Poblet en les mateixes èpoques. Encara que més petit, històricament té una importància similar. Els seus abats eren personatges importants no només religiosament sinó també políticament i culturalment . Eren diputats i alguns varen ser presidents de la Generalitat. Gaudiren també de la protecció i amistat dels reis i nobles que contribuïren a la seva construcció i també té tombes reials. La proximitat i la similitud també propiciaren la rivalitat entre els dos grans monestirs i els seus abats.

Fundació: història i llegenda

És va fundar l’any 1158, un any abans que Poblet. Es diu que per això en un plet sobre la precedència en actes en què participaven els dos abats, guanyà el de Santes Creus. Guillem de Montcada cedeix uns terrenys a Valldaura (Cerdanyola del Vallès) a la Abadia de la Gran Selva ( Llenguedoc) per fer-hi una filial. Després es busca un terreny més cultivable i apartat i es troba al paratge de les Santes Creus.

La llegenda explica l’origen del nom. Els pastors que guarden uns ramats de nit veuen com de tant en tant cauen estels. Al matí assenyalen amb creus de canya el lloc on els sembla que han caigut. Se’n comença a dir Camp de les santes creus.

Una altra llegenda ens explica els conflictes entre Guillem de Montcada i la família Castellvell. El comte de Castellvell no acudeix a la cita de Ramon Berenguer per conquerir Tortosa. Aquest s’enfada i Moncada per defensar el noble Castellvell s’inventa la història que té la cara desfigurada. A Castellvell no li agrada i pren Montcada com a presoner. Un oncle de Castellvell- arquebisbe de Tarragona- a més es burla del presoner. Quan Montcada queda lliure es venja matant el Castellvell que s’ha burlat d’ell. Ha de complir una penitència imposada pel Papa que finalment el perdona si funda un monestir...

Construcció

La primera etapa entre el s XII i XIII dura un centenar d’anys i es construeix l’abadia i l’església amb el claustre.

L’abat Bernat Calvó (1226-1233), que esdevingué sant, és una peça clau. Amic de Jaume I, obté la protecció i ajut reial i de les cases nobles i dóna una gran empenta a la construcció. L’Abat Gener (1265-1293) obté la protecció de Pere el Gran, que decideix tenir-hi la tomba, trencant la tradició de Poblet. També el seu fill Jaume II i la seva muller Blanca d’Anjou ( amb l’escut amb flors de lis) segueixen protegint Santes Creus , que visiten sovint i hi són enterrats. Pere II construeix el Palau Reial amb parts conservades bellíssimes com el pati i escala.

També hi ha les tombes dels Montcada i la dels Pinós al claustre. Galceran de Pinós és famós per la llegenda de les 100 donzelles que encara es representa a Bagà (Bergadà). Presoner del rei d’Almeria el 1147 aquest demana per alliberar-lo 100 donzelles cristianes. Amb molt sentiment es prepara una expedició amb les noies que s’han d’empresonar, però el rei moro deixa anar a Galzeran en veure fins a quin punt era apreciat pels seus súbdits que estessin disposats a un sacrifici tan gran....

Els edificis. S’accedeix al segon recinte pel barroc Portal Reial (s XVIII): la gran plaça allargada de Sant Bernat dedicada a l’abat Sant Bernat Calbó . Les dependències amb façanes esgrafiades entre les quals el Palau de l’Abat que ocupa el lloc de l’antic Hospital de Sant Pere dels Pobres.

Església . Façana de ponent amb porta romànica amb un gran finestral gòtic. Capçalera amb una gran rosassa. Nau central amb volta de creueria. Altar amb un bonic retaule barroc. Els mausoleus reials de Pere II i Jaume II i Blanca d’Anjou sota esvelts templets gòtics. El vas de Pere II és de pòrfir. Torre de les hores renaixentista.

Claustre. Un gòtic de filigrana degut a un escultor anglès. Les tombes dels Moncada, Cervelló...es poden reconèixer pels escuts de les seves cases:

Com a Poblet, a sobre de la magnífica Sala Capitular hi ha el dormitori dels monjos, amb els típics arcs diafragmàtics..

L’orde militar de Montesa

El 1319 Santes Creus participa en la creació d’aquest orde militar que substitueix en la corona catalano- aragonesa a la del Temple.

Decadència i actualitat

Amb la guerra del Francès s’inicia la decadència. L’exclaustració es produí el 1835. Després fou saquejat i destruït. El 1931 es crea el Patronat de les Santes Creus i actualment és propietat de la Generalitat que l’està restaurant.

BIBLIOGRAFIA

Ribes Mateu, Domènec, Legendarium. Guia per les llegendes de la Ruta del Císter. Llibres de l’Índex, Barcelona, 2005

Carbonell, Eduard, Cirici, Alexandre, Gumí, Jordi .Grans monuments romànics i gòtics. La Caixa 1987