Nutriție

Anterior | Următor

Terapiile prin dietă sau recomandările nutriționale sunt cele mai comune abordări integrative pentru astm. Modificările de dietă și/sau suplimentarea sunt menite a modifica răspunsul imun şi prin urmare reactivitatea căilor respiratorii. Date epidemiologice solide demonstrează o asociere între deficiențele de dietă (omega-3, vitamina C, magneziu, seleniu, vitamina E) şi astm. În schimb, populațiile cu un aport ridicat de acizi grași polinesaturați pro-inflamatori (acizi grași omega-6 ) au o mai mare prevalență pentru astm, eczeme, şi rinită alergică.

Se presupune că eliminând anumite tipuri de alimente "alergene" și reducând expunerea la produse precum cele lactate (considerate a fi asociate cu producția crescută de mucus), va contribui la ameliorarea simptomelor astmului cronic şi a gravității sale. Datele ce sprijină aceste abordări sunt împărțite.

Considerentele nutriționale includ (pe această pagină):

  • Epidemiologia

  • Strategia Generală

  • Dieta Vegană

  • Eliminarea din Dietă

  • Scăderea în Greutate

  • Alăptarea la Sân

Epidemiologie

Terapiile prin dietă sau recomandările nutriționale sunt cele mai comune abordări integrative pentru astm. Modificările de dietă și/sau suplimentarea sunt menite a modifica răspunsul imun şi prin urmare reactivitatea căilor respiratorii. Date epidemiologice solide demonstrează o asociere între deficiențele de dietă (omega-3, vitamina C, magneziu, seleniu, vitamina E) şi astm. În schimb, populațiile cu un aport ridicat de acizi grași polinesaturați pro-inflamatori (acizi grași omega-6 ) au o mai mare prevalență pentru astm, eczeme, şi rinită alergică.

Se presupune că eliminând anumite tipuri de alimente "alergene" și reducând expunerea la produse precum cele lactate (considerate a fi asociate cu producția crescută de mucus), va contribui la ameliorarea simptomelor astmului cronic şi a gravității sale. Datele ce sprijină aceste abordări sunt împărțite. Considerentele nutriționale includ:

Strategia Generală

Este utilă gestionarea dietei pentru pacientul cu astm. De multe ori, declanșatorii alimentari ascunși, obezitatea şi deficiențele nutritive joacă un rol important în gravitatea simptomelor. Următoarele indicații generale vă vor fi utile:

1) Eliminați potențialii alergeni

  • Sulfiții (în special în fructe uscate).

  • Aditivii alimentari (aspartam, benzoați, şi colorantul galben #5).

  • Grâul şi produsele lactate (pentru o perioadă de probă, după cum s-a menționat anterior).

2) Creșteți aportul de fructe şi legume proaspete, deoarece acestea sunt bogate în antioxidanți

3) Creșteți aportul de acizi grași omega-3, din consumul de pește provenit din ape reci (ex. sardine, hering și somon)

4) Reduceți aportul de acizi grași omega-6 prin eliminarea uleiurilor vegetale şi folosind în loc, uleiul de măsline

5) Stabiliți obiective IMC-Indicele de Masă Corporală adecvate, dacă aveți un exces de greutate

6) Încurajați alimentația la sân atunci când este cazul, mai ales la pacienții cu un puternic istoric familial de atopie

Dieta Vegană

Câteva studii au fost efectuate pe toate intervențiile pe bază de dietă. Un studiu pozitiv pe termen lung despre dieta vegană a fost publicat în 1985 de Lindahl. Dietele Vegane sunt diete vegetariene ce elimină și ouăle, peștele și alimentele tipic procesate și bogate în zaharuri rafinate, conservanții și alte substanțe chimice. Studiul Lindahl s-a caracterizat prin:

  • 1-an de studiu prospectiv, 25 subiecți

  • Dieta a exclus carnea, pestele, ouăle, produsele lactate, cafeaua, ceaiul, ciocolata, zahărul şi sarea

  • Costul redus şi utilizarea medicamentelor

  • 92% îmbunătățire în markerii biochimici şi clinici

Unii pacienți sunt reticenți în a elimina alimentele mai sus-menționate, din dieta lor. Totuși, dacă un pacient este dispus, s-a constatat de către autor că simptomele se pot îmbunătăți în șase până la opt săptămâni după eliminarea agentului(ților) tulburători. Pentru acei pacienți ce decid să aleagă acest stil de viață, ar trebui ca simptomele lor de astm, să se amelioreze.

Eliminarea din Dietă

Eliminarea regimurilor alimentare sunt proiectate pentru a identifica şi elimina alimentele declanșatoare pentru ameliorarea simptomelor. În timp ce eliminarea dietei nu a fost bine studiată în astm, a prezentat câteva utilități clinice în alte boli cum ar fi artrita reumatoidă.

Pentru a supune un pacient unei eliminări din dietă, trebuie să aleagă aliment la care pare a fi sensibil și să îl elimine din dietă timp de două săptămâni. La sfârșitul celor două săptămâni, se reintroduce alimentul în dietă.

Dacă există o schimbare semnificativă, cum ar fi intensificarea respirației șuierătoare sau a tusei, pacientul poate fi într-adevăr sensibil la respectivul aliment. Dacă nu apare nici o schimbare în simptomatologie, selectați un alt aliment, şi repetați procedeul.

Declanșatorii alimentari generali, din care se poate selecta, sunt:

  • Grâul

  • Produsele lactate

  • Porumbul

  • Zahărul

  • Alunele şi Fructele cu coajă tare

  • Ouăle

  • Aditivii alimentari și conservanții

Scăderea în Greutate

Celulele grase sunt pro-inflamatorii. Ele secreta citokine şi proteine ale sistemului imunitar care pot contribui la o stare inflamatorie precum astmul. S-a demonstrat că atunci când astmaticii pierd în greutate, simptomele lor se ameliorează.

De exemplu, Stenius-Aaniala (2000) a demonstrat că pierderea în greutate la subiecții obezi cu astm:

  • 14,5 % din greutatea pierdută îmbunătățește FEV1 şi FVC

  • A redus utilizarea medicației, exacerbările, şi dispneea

  • Îmbunătățirea a persistat timp de peste un an

Pentru acei pacienți care sunt supraponderali, este important să se ofere consiliere generală pentru un IMC sănătos şi să se încurajeze scăderea în greutate, atunci când este indicat.

Alăptarea la Sân

S-a demonstrat că alăptarea la sân reduce dezvoltarea bolilor atopice. Imunoglobulinele din laptele matern determină favorabil echilibrul reacțiilor TH1/Th2 de-lungul mucoasei intestinale şi, de asemenea, ajută la maturarea florei intestinale.

Într-o meta-analiză a 800 de subiecți (Gdalevich 2001), s-a demonstrat că alimentația la sân în primele trei luni de viața, a redus probabilitatea de dezvoltare a astmului cu 30-50%. Efectele benefice au fost cele mai pronunțate în cazul copiilor cu un istoric familial atopic.

În timp ce administrarea probioticelor a fost studiată la copiii cu alergii, cu rezultate potențial favorabile, nu există astfel de studii pentru populația cu astm. În pofida acestui lucru, este o practică comună pentru practicienii integrativi, să recomande probiotice de la începutul anului de viață în încercarea de a influența popularea bacteriană din tractul digestiv, pentru a modifica funcția imună la copiii cu un istoric familial de boală atopică

Anterior | Următor