Proverbe de Anul Nou

de Andy Rooney

În preajma Anului Nou am tendința să filosofez puțin. Cînd filosofez, o fac, de obicei, într-o manieră simplistă. Nu mă apuc să-i citesc pe Spinoza, Platon sau Aristotel. Îmi exersez gîndirea în proverbe și banalități, filosofia celor needucați.

În acest an mi-a dat prin minte că multe dintre aceste expresii încetățenite nu sînt adevărate.

Uite, spre exemplu, proverbul «Frumusețea este în ochii privitorului».

Eu nu cred deloc că e așa. Unele lucruri sînt frumoase iar altele nu. Dacă nu poți face diferența între ele, ăsta e neajunsul tău, sau al meu, dar însușirea lucrului în sine nu se schimbă. Noi toți trăim diverse experiențe care ne influențează atitudinea asupra lucrurilor, dar adevărul este că cei mai reputați specialiști în artă din întreaga lume nu se vor contrazice prea mult în a decide care sînt cele mai reușite picturi. Poți spune, pe de-o parte, «Frumusețea este în ochii privitorului» după cum la fel de bine poți spune «Asta-i părerea ta», dar pe de cealaltă parte, cînd doi oameni știu totul despre ceva anume, aproape întotdeauna ei cad de acord. Noi ne contrazicem cînd, de obicei, unul știe mai mult decît celălalt.

«Un ban economisit este un ban cîștigat». Asta e o altă banalitate care nu mai e adevărată. Un ban economisit nu va mai valora la anul cît valorează în prezent. Ăsta e și unul dintre motivele pentru care guvernul lasă băncile de economii să stabilească rate mai ridicate ale dobînzilor.

«Nu poți judeca o carte după coperți». Serios? Cam cît timp ai petrecut în ultima vreme într-o librărie? Dacă vezi supracoperta unei cărți cu titlul "Întîlnire la sfîrșitul săptămînii" și pe ea imaginea unei tinere zglobie îmbrăcată într-o rochiță al cărei decolteu se termină la buric, cu siguranță nu o vei confunda cu un manual de instrucțiuni pentru rezolvarea cubului lui Rubik.

Bineînțeles că știi ce conține cartea uitîndu-te la copertă.

«Graba strică treaba». Prostii. Graba, de obicei, economisește timpul. Mulți dintre noi ne mișcăm prea încet. Cei mai rapizi muncitori sînt acei oameni care știu cel mai bine cum să facă treaba respectivă. Eu mă pot lungi cu o treabă obișnuită de tîmplărie cîteva zile, dar cînd vine vorba ca un tîmplar experimentat să facă cîteva dulapuri în sufragerie, le va termina înainte ca eu să mă pot hotărî care unde să le așez. Graba strică treaba doar cînd habar n-ai cum se face acea treabă.

«Învingătorii culeg laurii». Bănuiesc că putea fi adevărat în timpurile antice cînd invadatorii unei țări luau de acolo tot ce-și doreau, dar în prezent lucrurile nu par să mai stea chiar așa. Nemții și japonezii au pierdut ultimul mare război, dar ei o duc mai bine decît învingătorii. «Învingătorii se aleg cu durerile de cap» pare mai adevărat.

«Nu poți învăța un cîine bătrîn trucuri noi». Poate părea o aroganță dar, în ce mă privește, cred că am învățat cîteva lucruri noi despre scris pe care acum zece ani, spre exemplu, nu le știam. Și acum zece ani nu eram chiar un puști. Noi toți ne oprim la o metodă, iar unele dintre metodele la care ne oprim sînt chiar cele potrivite. Refuzăm să învățăm lucruri noi pentru că, uneori, lucrurile vechi pe care le știm ne sînt suficiente. Dar dacă vrei neapărat POȚI să înveți un cîine bătrîn și trucuri noi. Uite, de exemplu, un cîine bătrîn care mai învață încă noi feluri de a se rostogoli.

«Caută și vei găsi». Nu, nu vei găsi, cel puțin, nu în sertarul de jos al dulapului meu. Am căutat cu insistență și nu e acolo.

«Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș». Ar putea fi un sfat foarte bun dar eu n-am putut niciodată să-l urmez. Nu prea îmi place să-mi risipesc, nici timpul, nici banii, nici ceea ce mă interesează. Îmi place să știu unde sînt TOATE ouăle. Doar că voi încerca din răsputeri să nu scap coșul.

«Criminalitatea nu aduce venituri». Sperăm cu toții ca asta să fie adevărat, dar, de cele mai multe ori, este discutabil.

«Unde merge unul merge și al doilea» (Doi pot trăi la fel de ieftin ca unul) În prezent? Chiar și dacă doi ar putea trăi cu aceeași sumă de bani cît pentru unul, cu siguranță nu poate fi ieftin. Doi NU POT trăi la fel de ieftin ca unul singur. Doi pot trăi, de obicei, cu o sumă dublă decît îi trebuie doar unuia. Poate chiar mai mult.

Nu vreau să vă instig împotriva proverbelor. Mai sînt încă o groază dintre ele care sînt adevărate. Trebuie doar să știm exact care nu sînt și să încetăm să le mai folosim.

mai multă Proză satirică de Andy Rooney