Porcul

de Nagy Lajos

Porcul este un animal domestic. Numele său, se mai scrie „porcină”, dar se citește întotdeauna „porc”. E un lucru ciudat, dar mai sînt și alte lucruri ciudate pe lume, mai ales în zilele noastre.

Porcul este folosit de oameni ca hrană, după următoarea rețetă: întîi îi dă omul de mîncare porcului și numai după aceea îl mănîncă.

Porcul are patru picioare, iar ca dimensiune e cît un vițeluș, firește cît un vițeluș care să nu depășească mărimea unui porc.

Vara, porcul e dus să pască de către un păstor de porci special desemnat pentru această muncă. Păstorul mînă o mulțime de porci pe cîmp și se uită invidios cu cîtă poftă mănîncă ei cît e ziua de lungă bunătate de iarbă proaspătă, pe cînd el n-are nici pîine, și mai ales nici slănină.

Porcul este un animal tare leneș, nu știe nimic altceva decît să doarmă și să mănînce. Cel mult se apucă să rîme puțin cu rîtul prin țărînă, operație pe care o însoțește cu grohăituri de adîncă satisfacție. În afară de asta însă nu face chiar nimic. Pînă și acele așa zise porcării nu le comite el; ci oamenii. De notat că această situație este similară și pentru măgării, găinării și alte apucături.

Durata de viața a porcilor este necunoscută pentru oamenii de știință. Aceștia au putut observa că un corb trăiește două sute de ani, o broască țestoasă cinci sute, un cal treizeci, și au stabilit astfel longevitatea tuturor animalelor, despre porc însă n-au reușit să afle decît că trăiește pînă cînd e tăiat. Probabil nu s-a ivit pînă acuma cazul nici unui porc care să-și trăiască întreaga viață și să decedeze de moarte bună. Din punctul de vedere al porcilor această stare poate fi liniștit calificată drept porcărie. Dar, în general, din punctul de vedere al animalelor e o măgărie să te naști tocmai porc, ba cred că nu exagerez de loc afirmînd că un animal care devine porc, acceptînd asemenea condiții, e un bou. Aș vrea să fie ferm convinși toți cititorii că nu merită să te naști ca să duci o viață de porc.

Hrănirea cu de-a sila a porcului se numește îngrășare. Negustorul de porci cumpără o groază de purcei de lapte, îi duce acasă și începe să se îngrașe o dată cu ei. Cînd porcii ajung mult prea grași, îi taie. Pe negustor însă nu-l taie nimeni, astfel că oamenii slabi sînt obligați să-i suporte mai departe burta și gușa.

Ruda apropiată a porcului de casă este porcul sălbatic. În legătură cu acesta circulă încă multe legende neverosimile, menite doar să inducă în eroare liceenele.

mai multă Proză satirică de Nagy Lajos