Manevre

de Alexandru O. Teodoreanu

Domnișoara Zozo Caramlău

către

Plutonierul Jenică Dezghețatu

Bacău, 15 august 1922

Mult stimate domnule Jenică,

Cu toate că mămica nu-mi dă voie să conversez prin poștă cu cavaleri, ca răspuns la ilustrata matale din 12 august cor. a cărei primire vă confirm prin aceasta, aflați că agreez propunerea matale de a coresponda cu mata poșt ristant. O revoar.

Zozo

plutonierul Jenică Dezghețatu

către

domnișora Zozo Caramlău

Roman, 15 august 1922

Din clipan care te-am văzut,

Eu mam sîmțît un om perdut.

Decît în van să mai iubesc

Mai bine mor și iscălesc

Jenică Dezghețatu

Domnișoara Zozo Caramlău

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Bacău, 21 august 1922

Simpatice domnule Jenică,

Desigur că numai o întîmplare incandiscentă și bizară pe care un mare scriitor francez pot zice genial lea numit fatalism a făcut pe mămica să mă ducă la iarmaroc la Roman unde am avut plăcerea să te cunosc și reciproc. Te rog a mă escuza că răspund deabea acum la ambele matale două epistole dar nu mam putut mișca din casă deoarece ma rănit o ghiată și nu mam putut duce în papuci poșta fiind departe și care deabea acum am luat cunoștință. Cu toate că o fată educată nu trebuie să răspundă așa iute la amor îți fac cunoscut că răspund la sentimentul matale idem. Măcar că în precedenta te juri pe ai mai scump nu cred ca eu să fiu o ființă care să inspir poizii cu toate că am mai primit și nam răspuns. Pe a matale o știu toată merci. Am văzut de la început că ești un om cult.

Zozo

plutonierul Jenică Dezghețatu

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roman, 22 august 1922

Gentilă și amabelă dudue,

Primind stimata d-voastră de eri credeam că sînt în rai. Am sărutat stimata d-voastră și pe față și pe dos și o lacrimă dacă pot zice astfel de fericire a căzut ca o stea pe frumosul plic roz ce aț binevoit ami expedia. Numi găseam locul în manej. Pluteam... Am lăsat ricruții pe sama sergentului Trifăilă și încălecînd pe eapa mea cea murgă mam dus întrun galop pînă la capătul tîrgului la Moscu spre Sofrocești. Acolo puteam visa în lebertate. Mi se părea grațioasă dudue Zozo că eram departe întro grădină numai cu flori și păsări și noi doi îmbrățișați ședeam singuri întrun scrînciob care se învîrtește singur fără să se mai oprească. O!!! Dar visul nu se potrivește cu viața reală. Realitatea crudă și nemiloasă ne lovește tocmai cînd ne simțim nu pot zice mai bine dar sper. Dacă este un Dumnezeu pe lume cum de rabdă el atîta chin? Oh! Oh! Domnișoară Zozo ai o inemă nobelă cum nici în Pariz nu cred să mai existeze.

Al matale prea supus și prea plecat admirator care și-ar depune toată viața la picioarele inimii matale dacă iai face onoarea ai acorda o singură sărutare asigurîndute totodată că sînt serioz și stabel.

Jenică Dezghețatu

Domnișoara Zozo Caramlău

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Bacău, 24 august 1922

Iubite domnule Jenică,

Scrisoarea matale de ieri este cea mai ferice zi din viața me șiț pot spune că în acelaș timp miai pus în inemă ca o floare care nu se va usca niciodată și care numai de mata depandă să no ud cu lacrimele mele drept care nemai putînd ține sicret iam spus mamichii și nu sa supărat după cum credeam care acuma știe tot. Îmi pare foarte rău iubite domnule Jenică că nu vei putea pentru ca să stai în Bacău mai mult de două zile cu ocaziunea manevrelor de la Roznov în trecere. Îți mulțumesc pentru cărțile pe care mi le-ai trimis. „Rocambole” mi-a plăcut foarte mult. E mai frumos ca „Subteranele Parisului”. Telegrafiazăm cînd vii. Te va aștepta aceia ce nu așteaptă de cît ați fi credincioasă și iubitoare socie și semnez

Zozo

Plutonierul Jenică Dezghețatu

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roznov, 1 septembrie 1922

Scumpa mea logodnică,

Scrisorile cem scri în fiecare zi cotidian e pentru mine ca o lumină în noaptea unei vieți. Suvenirul primei noastre îmbrățișări, cînd am schimbat inelele este în bivuac singura alifie ce poate am alina puțin rana inimii nemaiputîndute vedea prezent totdeauna cînd mă culc, iar poza matale o țin în carnet. După terminarea tragerilor sper a obține permis în care caz facem nuntă chiar toamna asta la Bacău unde am pus stăruință la domnul Colonel Nae Brașoveanu să fiu trecut în regimentul 4 obuziere ce comadă, poate chiar plotoner major la bateria II.

În așteptarea fericirii noastre, am onoarea a te îmbrățișa de milioane de ori și rămîn al tău logodnic

Jenică

Doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Roman, 3 septembrie 1922

Dragă Jenică,

Doresc ca mica mea epistolă să te găsească în cele mai fericite momente ale vieții matale. Află despre mine că sînt bine. Tot astfel as vrea sa aflu și despre mata. Ce mai faci? Aici toate merg cum știi. Fata Popovicioaei care nui dă voe măsa să vie la noi findcă nu eram cu cununie a fugit ieri cun craidon de la școala de meserii. Aș vrea să văd ce mai zice Popovicioaia. Eu dacă sînt o femeie văduvă nam să mă călugăresc de cheful ei și la toamnă voi fi a ta soție pe cînd odorul ei de fată Dumnezeu știe cea mai ajunge cînd o lăsao handrălăul ei. Sau poate sau cununat la Nicotescu unde au băut toată noaptea șau spart și geamuri. Eu știu că la Nicotescu popă na adus. De ce numi scri? Știu drăguțul meu că toată ziua ai treabă dar vin a te ruga foarte mult pentru a nu mă uita șam scrie cînd ai timp cîte o ilustrată. Am cumpărat de la Iași un macat nou pentru crivatul nostru. Cînd mîntuiți manevrele? Am pus murături la putină șam mai cumpărat cinci părechi de răți. Te sărut Jenică și te aștept. A ta

Aglăița M. Pestol

Sublocotenentul Bubi Postelnicu

către

Domnișoara Zozo Caramlău

Roznov, 4 septembrie 1922

Dragă Zozo,

Am aflat aseară de la căpitanul Costake Poppescu că te-ai logodit c-un plutonier din 24 artilerie.

Felicitările mele.

Bubi

Domnișoara Zozo Caramlău

către

sublocotenentul Bubi Postelnicu

Bacău, 5 septembrie 1922

Micule mic,

Scrisoarea ta ma pus în toate halurile scumpul meu văd că ești supărat. De ce? Să se fi stins oare atît de repede amorul ce pretindeai a avea pentru mine tocmai în momentul în care mă pregăteam săț dau cea mai mare dovadă de iubire tu mă ocărăști. Nu mă așteptam săm scrii în bătaie di gioc! Știi prea bine micule că numai pentru ca sa te am mai mult alături de mine mă jertfesc ca o martiră luînd de bărbat un grad inferior și scăpînd de sub paza mămichii și stînd la bărbatul meu vom putea ca să ne iubim în voe și fără frică în timp ce el va fi la instrucție dar văd că tu nu teai gîndit la asta. Te credeam mai deștept parol îți sărut botișorul a ta pe totdeauna

Zozo

Căpitanul Costake Popescu

către

doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

Roznov, 5 septembrie 1922

Stimată doamnă moașă,

Am onoarea a vă anunța că plutonierul Jenică Dezghețatu care după cîte știu vă interesează, s-a logodit cu domnișoara Zozo Caramlău din Bacău, unde insistă să fie permutat.

Un binevoitor

Căpitanul Costake Popescu

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Roznov, 5 septembrie 1922

Stimabile,

Află că domnișoara Zozo Caramlău, care după cîte știu te interesează, continuă corespondența amoroasă cu sublocotenentul Bubi Postelnicu cu care dealtfel trăește în concubinaj de mai bine de șase luni de cînd l-a părăsit pe locotenentul Budiș care la rîndul lui i-a suflat-o locotenentului Păunescu, care a luat-o în primire de la inginerul Niculescu etc. Mă mir că nu știi încă, fericitule logodnic, că tot Bacăul o cunoaște. Dacă o știi, te felicit pentru curajul de care dai dovadă luînd-o de soție. La urma urmei, poate că-ți vei fi spunînd și dumneata ca eroul din anecdotă: „Da ce-i Bacăul?... Roma... Paris?... Berlin?... O mînă de oameni!”

Dacă nu reușești să fii mutat în 4 Obuziere, ai face bine s-o iei cu dumneata, la Roman. Garnizoana e mare și este și cavalerie. Numai de n-ar afla coana moașă.

Un binevoitor

Căpitanul Costake Poppescu

către

colonelul Nae Brașoveanu

Roznov, 5 septembrie 1922

Mult stimate domnule colonel,

Gîndindu-mă numai la viitorul nepotului dumneavoastră, sublocotenentul Bubi Postelnicu, care după cîte știu vă interesează, îmi permit a vă atrage atenție asupra unei mari primejdii ce-l amenință, acoperind în același timp de rușine onor. dumneavoastră familie.

Nepotul dumneavoastră s-a încurcat cu una Zozo Caramlău, celebră în toată garnizoana prin purtările ei lejere și trăiește cu ea de mai bine de șase luni. Veți zice: „Care e omul care să nu aibă la ea, ca să zic așa, pasivul lui, o asemenea aventură?” Dar nu-i numai atît. Această Zozo Caramlău a îmbrobodit pe un dobitoc de plutonier din 24 care am aflat că a și intervenit pe lîngă dumneavoastră să fie permutat în regimentul ce comandați și s-a logodit cu el. Sublocotenentul Postelnicu vrea să strice logodna și să se căsătorească cu ea. Doriți să aveți în familie un nepot însurat cu o fată de mahala? Mai puteți spune că asta e o aventură pe care orice om o are la, ca să zic așa, pasivul lui?

Eu mi-am făcut datoria.

Un binevoitor

Căpitanul Costake Poppescu

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roznov, 5 septembrie 1922

Grațioasă domnișoară,

Te-am văzut alaltăieri în Bacău privind cu multă admirație o etolă de biber în vitrina lui Herșcu. M-aș simți omul cel mai fericit în clipa în care ai binevoi s-o accepți, odată cu inima mea.

Cu cel mai deosebit respect,

Căp. P.

Doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roman, 6 septembrie 1922

Ascultă tu,

Nu știu ce fel de domnișoară (!?) ești, care iei bărbații fimeilor după ce teai ținut cu toți fanții Bacăului și ția mers vestea pînă la Roman soi rău ce ești de lepădătură. Eu atîta îți spun blestemato plotonierului Jenică Dezghețatu săi dai pace și să nui mai sai în cap că deoi veni la tine haimanaua dracului te tîrîi de cozi prin tot Bacăul să rîdă și cîinii.

Înțelesumai?

Aglăița M. Pestol

Doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

Către

Plutonierul Jenică Dezghețatu

Roman, 6 septembrie 1922

Jenică, să te ferească Dumnezeu să fie adevărat ceam auzit să nu crezi tu cai săț baț joc de mine că eu nus de rîs Jenică. Ai uitat cînd ai venit la mine gol pușcă cu două perechi de colțuni cazoni și trii cămeși rupte care țam cumpărat tot patricoler cu banii mei munciți cu sudoarea me numai eu știu cum șacuma tu să iei o dezmățată din Bacău și eu să tac după ce ai plecat din Roman cu 700 de lei ai mei. Ține minte Jenică că dacă faci una ca asta vă arunc cu vitriol în biserică și num mai pasă cea fi să rîdă una ca Ioneasca de mine care a și început dealde Leanța și Frosînica să mă întrebe coană moașă ce mai face domnul Jenică la Bacău.

Atîta îț spun Jenică.

Aglăița M. Pestol

Colonelul Nae Brașoveanu

către

sublocotentul Bubi Postelnicu

Bacău, 6 septembrie 1922

Dragă Bubi,

Purtarea ta din ultimul timp lasă mult de dorit. Am înțeles totdeauna ca un băiat tînăr să se distreze, dar n-am admis niciodată ca un băiat de condiția ta să dee altă importanță decît aceea pe care o merită, unor aventuri care trebuie să rămîie trecătoare. De la educația și mai ales de la gustul tău, mă așteptam la mai mult. Îmi place să cred însă că cele ce se spun despre tine sînt simple zvonuri (n-ar fi trebuit să ajungi nici aici), și că nu te gîndești încă la însurătoare sau, în orice caz, dacă te gîndești, aleasa ta nu poate fi aceea pe care socot inutil s-o mai numesc. Pentru a-mi dovedi aceasta te rog să nu mai vii la Bacău pînă la terminarea tragerilor. Cred că ai destulă afecțiune pentru mine ca să nu dai tocmai tu dovadă de indisciplină, părăsind tabăra în fiecare sîmbătă. Dacă criza de lumbago nu m-ar ține în casă, aș fi venit eu singur la Roznov, să stăm de vorbă.

Te îmbrățișează cu toată dragostea, al tău unchi,

Nae

Domnișoara Zozo Caramlău

către

căpitanul Costake Poppescu

Bacău, 6 septembrie 1922

Degeaba îț perzi timpul domnule căpitan, nu sînt ceeace crezi.

Zozo Caramlău

Doamna Anny Arefeano

către

sublocotentul Bubi Postelnicu

Bucuresti, 6 septembrie 1922

Mon petit chéri,

Marianne qui vient justement d’arriver de sa terre, prétend avoir appris en passant par Bacău que tu aurais une liaison avec une petite créature de basse extraction et de mauvaises moeurs. Tu t’imagines, Bubi chéri, quel coup j’ai reçu en l’écoutant raconter à des amies, cette affreuse nouvelle, comme un fait divers. Mais, plus j’y pense, moins j’y crois. Serrais-tu capable d’oblier ma grande, ma tendre, mon unique passion dans les bras d’une pouffiasse quelconque??? Le chatiment d’avoir trompé un homme comme Coco serait trop cruel. Néanmoins, j’ai besoin, il me faut, comprends-tu, un mot de toi. Dis-moi que ce n’est pas vrai, mon petit Bubi, dis-le moi tout de suite!!!

J’ai causé avec la géneral Zadoica à propòs de la transfération a Buk. Il a tout arrangé au ministère, mais il paraît que ton oncle, le colonel Brașoveanu, s’y oppose. Tache de le convaincre aussi vite que possible, car on ne peut faire sans lui. Ecris-moi par retour du courier à la méme adresse si tu éspère obtenir un congé de quelque jours pour venir à Buk. Si non, j’accompagnerai Marriane à Bacău, la semaine prochaine (probablement jeudi). Donc, à bientôt. Mais ne m’oublie pas mon petit Boubichon chéri, et donnes-moi de tes nouvelles.

Un bon baiser sur ta bouche en coeur,1

Anny

1Mariana s-a întors chiar acum de la moșia ei, pretinde că ar fi auzit în trecere prin Bacău că ai avea o legătură cu o ființă de josnică extracție și de moravuri ușoare. Îți poți închipui, Bubi drag, ce lovitură am primit auzind-o cum povestește unor prietene această grozăvie, ca pe un fapt divers. Dar cu cît mă gîndesc, cu atît îmi vine mai greu să cred. Ai fi tu în stare să dai uitării marea, duioasa, singura mea pasiune în brațele unei farfuze oarecare?

Pedeapsa pentru că am înșelat un om ca Coco ar fi prea crudă. Cu toate acestea simt nevoia unui cuvînt de la tine, îmi trebuie! Spune-mi că nu-i adevărat, micul meu Bubi, spune-mi-o imediat.

Am vorbit cu generalul Zadoica cu privire la transferarea ta la București. A aranjat totul la minister, dar se pare că unchiul tău, colonelul Brașoveanu, se opune. Caută să-l convingi cît mai repede, căci nu se poate face nimic fără el. Scrie-mi cu poșta următoare la aceeași adresă dacă speri să obții un concediu de cîteva zile ca să vii la București. Dacă nu, o voi întovărăși pe Mariana la Bacău, săptămîna viitoare (probabil joi). Așadar, în curînd. Dar nu mă uita Bubișorul meu drag și trimite-mi vești.

Îți sărut botișorul

Sublocotenentul Bubi Postelnicu

către

Colonelul Nae Brașoveanu

Roznov, 8 septembrie 1922

Dragă unchiule,

Îmi pare rău că boala te ține în casă și regret din toată inima că mă oprești să vin la Bacău să te văd, din cauza unor invențiuni calomnioase al căror fir l-am descoperit. Nu m-am gîndit și nici nu mă gîndesc la căsătorie. Am însă dovezi peremptorii că autorul acestor zvonuri și a mai multor scrisori anonime e căpitanul Costache Popescu, pe care îl voi trage la răspundere. În situația în care singur s-a pus, înțelegi bine, dragă unchiule, că cu toată vîrsta și gradul pe care îl poartă (nedemn!), nu-i pot arăta nici un fel de respect. De aceea cred că nu-i rămîne decît să părăsească regimentul. Camarazii mei sînt de aceeași părere. În caz contrar, cu voia dumitale, voi raporta cazul pe care erarhică și va fi poate mai rău. Și acuma, pentru a-ți dovedi că nu țin să-ți fac dezagramente, avînd aerul că sînt protejat, țin să-ți declar că nu voi părăsi tabăra pînă la terminarea tragerilor, cu toate că mi-ar fi făcut mare plăcere să te văd.

Dorindu-ți grabnică însănătoșire, te îmbrățișează al matale nepot,

Bubi

Doamna Agripina Caramlău

către

Doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

Bacău, 8 septembrie 1922

Află că fata me are un an de profesională și nu stă de vorbă cu una ca tine. Mă mer că domnu Jenică care are un caracter nobil nu tea lăsat mai demult dacă nu ții rușine la obraz ca la vîrsta ta să-ț mai trebuiască bărbat în casă și dacă vrei să vii la Bacău să poftești și dacă ția mai trebui plotoner din artilerie săm zici mie cuțu.

Agripina Caramlău

Colonelul Nae Brașoveanu

către

sublocotenent Bubi Postelnicu

Bacău, 11 septembrie 1922

Dragă Bubi,

Mă bucur că zvonurile care mi-au parvenit cu privire la tine sînt neîntemeiate. Indignarea cu care le-ai primit îți face cinste, și trebuie să-ți mărturisesc că o astfel de atitudine nu e făcută să mă surprindă din partea ta.

Pe căpitanul Popescu, chiar dacă ești convins că e autorul zvonurilor calomnioase, cum foarte bine le califici, nu trebuie să te superi prea mult. Contra oricărui oficer din regiment care s-ar fi făcut vinovat de cele ce-l acuzi pe căpitanul Popescu, aș fi fost cel dintîi să iau măsurile de rigoare. Știi însă că acest oficer e fiul unui cîrciumar din Giurgiu, și cum e foarte destoinic în atribuțiile pe care le are de mai bine de 15 ani în aprovizionarea regimentului, îi trec multe cu vederea. Dacă rămînea plutonier major cum a fost, cînd se obrăznicea îl puneai să lipească călcîile și-l băgai la arest, după ce-i mai cărăbăneai vreo cîteva. Acuma nu se mai poate. El are onoarea să mă salute și eu trebuie să-i dau mîna. Pentru prestigiul corpului nu-i pot aplica tratamentul pe care deprinderile lui îl reclamă.

De altfel, te pot anunța că pe ziua de 17 octombrie ești avansat locotenent. Cu prilejul acesta generalul Zadoica mi-a scris că dorește să te aibă aghiotant, Mitică fiind înaintat căpitan și trimis la corp. cu toate că m-am opus să fii mutat în regimentul de cetate, cînd numai pentru plăcerea de a sta în București interveneai la minister prin toate cunoștințele tale, numai pentru a te avea în regimentul meu.

Ai face bine să scrii imediat generalului o scrisoare în care să-i mulțumești pentru onoarea ce-ți face. Dacă vei ști să te porți cu el (și nu mă îndoiesc de asta), sînt sigur că vei face frumoasă carieră în oștire. Cum se va înapoia regimentul la Bacău, îți voi da concediu pînă la data avansării. Poimîine voi veni în tabără. Nu pomeni nimănui de venirea mea.

Nae

Domnișoara Zozo Caramlău

către

sublocotenentul Bubi Postelnicu

Bacău, 13 septembrie 1922

Scumpul meu Jenică,

Cum poți crede că maș uita la o secătură de filfizon ca sublocotenentul Postelnicu care se ține de toate fetele din Bacău, și petrece noaptea cu șantance la șmeter și nare nici musteț ca o fată și se pudrează și asta niciodată nu mia plăcut, fiind știut că musteața este podoaba bărbatului întreabă și pe mămica dacă nu iam spus și ei. Cei adevărat iadevărat că sa ținut după mine pe stradă pînă acasă astă vară și iam spus saștepte la zaplaz că vin îndată șam trimes pe mămica și ia spus veziț domnule sublocotenent de drum că fata mea nui deacele și nu face pentru mata șacuma de ciudă nu mă mai salută nici pe stradă care înainte se încorda ca un momițoi cînd treceam și întoarce capul în altă parte și fluieră sau se face că a uitat ceva și face stînganpre, sau se uită la geam la prăvălii și eu cred că tot el trebuie săț fi scris ca să se răzbune cam trimes pe mămica șam rîs de el în loc să viu la zaplaz cum ar fi vrut dumnealui și nu ia mers. Aceste toate fiind intrigi perfide te implor a nu crede nimic, atîtea suflete negre voind a distruge prin minciuni un amor sincer care ar fi păcat. Cînd vii la Bacău te așteaptă cu nerăbdare a ta

Zozo

Domnișoara Zozo Caramlău

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Bacău, 13 septembrie 1922

Dragă micule,

Sînt f.f. supărată pe tine că num răspunzi la scrisori văd că te potrivești la intrigi perfide și mizerabile și nu credeam că între un mitocan de plutonier ca Jenică Dezghețatu din 24 și tine inima me pe care o cunoști va șovăi, care nu te cunoști singur micule dacă crezi una ca asta și mă insulți ceia ce nu mă așteptam de la un cavaler. Nu mă gîndesc decît la tine micule și aștept săm scrii ca săț arăt cît de mult țin la tine în ziua nunții voi veni la tine și ne vom iubi ca altădată rîzînd de prostia mitocanului păpușa me. Scriem micule că nu mai pot.

A ta pe totdeauna

Zozo

Sublocotenentul Bubi Postelnicu

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roznov, 15 septembrie 1922

Domnișoară,

Vă înapoiez scrisoarea pe care ați scris-o logodnicului dumneavoastră pe adresa mea. Îl puteți ruga să vă restituie pe aceia pe care probabil mi-ați scris-o mie pe adresa lui. Desigur că ați scris scrisorile în același timp și din grabă ați greșit plicurile. Asemenea erori pot avea consecinți regretabile și aș fi inconsolabil dacă aș știi că veți avea de suferit de pe urma acesteia. Pe altă dată îmi permit a vă recomanda mai multă circumspecție și vă doresc totodată mai mult noroc în alte întreprinderi.

Al dumneavoastră,

Subloc. Bubi Postelnicu

Plutonierul Jenică Dezghețatu

către

domnișoara Zozo Caramlău

Roznov, 15 septembrie 1922

Zozo,

Trimăt prin acest soldat veriga cu numele tău cel deochet și te poftesc să faci bine ami înapoia prin același veriga cem poartă numele pe care ai voit al mînji. La cele ce scrii amorezului tău în scrisoarea ce-am primit nu pot răspunde decît sictir.

Jenică Dezghețatu

Plutonierul Jenică Dezghețatu

către

doamna Aglăița M. Chistol (moașă)

Roznov, 15 septembrie 1922

Scumpa mea Aglăiță,

Află că toate cîte ai auzit despre mine nu sînt adevărate deoarece toate sînt numai minciuni. Săi sară ochii din cap și să nu mai aibă parte de mîna cu care îți scriu cine na stricat logodna cu domnișoara Caramlău, numai din amor pentru tine suflețălu meu șim pare rău șacuma pentru greșeala ce eram să fac care tot omul poate greși odată la viața lui și care și eu sînt tot om și mam căit la timp putînd ca să zic acuma ca și cum n-ar fi fost. Îți scriu în grabă Aglăița sufletului meu fiind ocupat cu îmbarcarea bateriei care mîni plecăm și în curînd vom fi iarăși în crivatul nostru ca mai înainte nedespărțiți iar acum pe veci și cu cununie mă jur.

Te pup dulce,

Jenică

Domnișoara Zozo Caramlău

către

plutonierul Jenică Dezghețatu

Bacău, 17 septembrie 1922

Iaț inelul și fă borș cu el pentru coana moașă. Am văzut eu de la început că ești mojîc.

Sublocotenentul Bubi Postelnicu

către

doamna Anny Arefeano

Urgentă

Bacău, 19 septembrie 1922

Etant absent Bacău, reçu à peine aujourd’hui ta letrre. Fais pas mauvais sang pour betises. Tout mensonges et calomnies capitaine malotru. Arrive demain par l’express. Oncle accepte transfération. Remerciements, mille baisers2.

Bubi

2Fiind absent Bacău primit de-abia astăzi scrisoarea ta. Nu-ți fă sînge rău pentru prostii. Totul minciuni și calomnii căpitan țoapă. Sosesc mîni cu expresul. Unchiul acceptă mutarea. Mulțumiri sărutări.

Domnișoara Zozo Caramlău

către

căpitanul Costake Poppescu

Bacău, 20 septembrie 1922

Drăguțe domnule căpitan,

Păstrez și acuma la pept beletul matale. Cu toate că nam răspuns niciodată la propuneri de amor și nam voit întîi să răspund nefiind frumos dar bătăile inimii nu ascultă de sfaturile minții și totdeauna mi-ai plăcut găsindute foarte gentil dar prea îndrăzneț și mam rușinat dar acuma îmi pare rău și retrag.

Așteaptămă diseară după cinematograf în dos la „Consum”.

Zozo

mai multă Proză satirică de Alexandru O. Teodoreanu