Grafologie

de Nagy Lajos

În orice caz este o treabă foarte serioasă! Cu ajutorul ei se pot deduce, din scrisul unui om, multe din trăsăturile sale de caracter, precum și o mulțime de alte date în privința lui. Din scrisul unuia se poate afla, de pildă, cu siguranță, că e un tip nervos și neliniștit. Din scrisul altuia se poate constata că are o voință puternică, sau că e inteligent, sau că e bătrîn și bolnăvicios. Și totuși ne permitem cîteva rezerve în privința atotputerniciei de care dispune grafologia. Ni se par neverosimile cîteva amănunte din cele cu care grafologii își epatează admiratorii.

Astfel:

1. Nu e verosimil ca din scrisul unei femei să se poată constata că a fost de trei ori măritată, din care ultima căsnicie a contractat-o cu un an în urmă, și că soțul ei, care avea patruzeci și unu de ani și cinci luni, a murit în urma unei operații de apendicită.

2. Nu pare foarte sigur nici faptul că din scrisul cuiva se poate deduce că în ziua respectivă omul acela citea „Salambo” de Flaubert și că ajungînd la pagina o sută unsprezece ar fi zis: „Frumos, foarte frumos, dar parcă nu-i așa de bun ca Madame Bovary”.

3. Pare exagerat grafologul care citind fraza: „Vremea s-a mai încălzit, și azi a început să ningă”, și analizînd caracterele scrisului va ști că cel ce a scris-o a fost cu două zile înainte în strada Podmanieczky la nr. 182, să vadă o locuință și că ezită s-o închirieze, fiindcă deși e frumoasă și e la etajul întîi, e prea întunecoasă din cauza ferestrelor care dau în curte.

4. Sînt îndreptățite unele dubii și atunci cînd grafologul, cercetînd o notă de plată de la spălătorie, deduce că respectivul care a scris-o e mare amator de șpriț și că la un ceas după ce a scris nota s-a dus la cîrciuma din colț și a băut o jumătate de vin alb cu apă minerală.

5. În schimb, ni se pare cu totul logică și simplă deducția fantastică a unui grafolog care citește manuscrisul următoarei poezii:

Vine, vine primăvara,

Se așterne-n toată țara:

Floricele pe cîmpii...

și declară: „Inteligență mediocră, capacitate artistică redusă, simț limitat al realității și, după cum ne arată scrierea unor cuvinte, pesimist și descurajat, cu mijloace materiale puține. Poate doar cu ceva mărunțișuri în buzunar”.

mai multă Proză satirică de Nagy Lajos