Cîinele

de Nagy Lajos

Cîinele este un animal de casă. El e compus din trei părți principale, după cum urmează: capul, trupul și membrele. Dacă îi extragem oricare din aceste părți, cîinele se strică și nu mai fuge, nu mai latră și, în general, nu mai funcționează.

Există mai multe tipuri de cîini, de pildă: fox-sîrmos, șoricar, bernadiner, buldog, ciobănesc, mops, polițist, de vînătoare, de circ, de ocazie, de căpătat și Azorică. (Cuțu mic și scump, după cum reiese din studiile unui renumit cercetător naturalist, nu-i chiar un cîine, ci o femeie).

Cîinele este un animal foarte credincios. Dacă stăpînul său îi trage un picior, se culcă și îi linge pantoful. Cînd stăpînul moare, cîinele se întristează din cale-afară. Au fost exemple de cîini care după decesul stăpînului n-au mai mîncat, n-au mai lătrat, ci au preferat să moară și ei încetul cu încetul.

Spre diferență de cîinii aceștia, ceasul de buzunar merge și după moartea proprietarului mai departe, cu același ticăit indiferent. Ceasul de buzunar e un soi de cîine necredincios.

Cîinele își exprimă bucuria dînd din coadă. Cînd i se taie coada, dă din cap.

Cîinele este unul din cele mai deștepte animale. Învață cu multă ușurință; după o osteneală de numai cîțiva ani poate fi făcut să-și învețe bine numele, astfel, că, fiind strigat, știe să răspundă prin lătrături stridente. (Adică: pricepeți odată că vreau să fiu lăsat în pace!). Cîinele e un animal bine dezvoltat, nu numai mintal, ci și sufletește. Cîte unul ajunge la o sensibilitate întîlnită doar la poeții lirici. Acești cîini cu suflet de poet, la apariția lunii pline pe cer, prind să latre. Cîinele este perpetuu amenințat de o maladie gravă, denumită turbare, boală tare păcătoasă, fiindcă e contagioasă, poate afecta și pe om. Se propagă prin mușcătură, în sensul că sau cîinele turbat mușcă un om sau omul turbat mușcă un cîine.

O altă veșnică amenințare pentru soarta liniștită a cîinilor o reprezintă hingherul. Acesta este un domn care se plimbă pe străzi cu un lanț de sîrmă în mînă, și cînd zărește un cîine, se repede după el, îi petrece lațul după gît și începe să tragă de bietul animal nepăsător la schieunăturile teribile pe care acesta le sloboade. Proprietarul cîinelui îi dă două palme hingherului, motiv pentru care sergentul de stradă îi face domnului o chitanță pentru plata sumei de douăzeci de coroane, pentru huliganism. În ziua achitării amenzii, proprietarul îi arde cîinelui cinci pumni și două șuturi, iar cînd pleacă după-masă la cafenea șă-și bea șvarțul, doamna îi mai dă cîinelui și un așa-zis pupic de consolare, gest care, dacă femeia e urîtă și bătrînă, nu face decît să agraveze suferințele bietului cîine.

Renumitul medic francez Pasteur a inventat un ser împotriva turbării, dar împotriva hingherului și a pupicului n-a putut inventa nici el vreun ser.

În afara turbării, cîinele mai suferă de vagabondaj, boală împotriva căreia s-a inventat mica publicitate și premiul mare pentru găsitorul cinstit.

În cadrul acestui studiu despre cîini, mai trebuie amintite carantinele de cîini, ce se instituie uneori în oraș, anunțate fiind prin afișe. Cîinii citesc cu mare atenție afișele și se conformează lor. Iată de ce afișele sînt lipite de obicei la colțurile străzilor.

Cîinele este folosit la păzirea caselor, la murdărirea odăilor, la tulburarea vecinilor și la exasperarea portarului. Deci este un animal foarte folositor. Oasele sale se prepară și se fac clei, coada sa e transformată în sită de mătase, iar carnea se mănîncă în cazul asedierii cetăților.

mai multă Proză satirică de Nagy Lajos