Iubite concetățean

de Tudor Mușatescu

Plecat de-acum patruzeci de ani din acest oraș nativ în care m-am născut, pentru a urma calea artei eterne atît de spinoasă, mă întorc iarăși îndărăt la originea din care am ieșit, pentru a spune scumpilor mei concetățeni, într-o plăcută conferință literară, ce o voi ține în fața voastră, tot ceea ce am făcut pînă astăzi pentru cultura artei poetice, atît în țară cît și în străinătate, unde am fost atît în diferite orașe cît și în Orient. Această conferință foarte frumoasă și instructivă pentru oricine chiar și copii, prin părțile de știință ce le expun, cît și prin restul pe care îl conține, va avea loc în sala cinematografului ”Central” în ziua de 29 februarie (căci este un an biftec și are 29 de zile) la orele 10 a.m. dimineața, prețul biletului fiind benevol de la două sute de lei în plus. Totodată adog că, la acest vast program de artă culturală, se va citi de către autor și din operele mele poetice, ce se va vinde apoi cu prețuri benevole, d-nelor și d-nilor concetățeni, primind și numeroase premii în autografe și diferite epigrame ce se va face la cerere și absolut gratuit, costul lor fiind la discreție.

Și-acum, iată într-un scurt rezumat, biografia vieții mele, ca să se știe cine sînt și nu unul din acei impostori sau ratați, ce cutreieră orașele lor natale pentru a induce lumea în eroare cu o falsă cultură sau opere inferioare ce ne strică reputația în fața lumii întregi fiind o rușine și chiar caz de pușcărie.

Fiu al unui distins părinte anonim, fost primar, fost prefect, deputat și actualmente senator al acestui oraș, am fost crescut numai de mama mea, pentru a-mi asigura o cultură cît mai îngrijită. Astfel am urmat cursul complect al claselor primare la școala nr. 2 de băieți, care astăzi se poate mîndri cu fostul său discipol, trecînd apoi la gimnaziul ”Dinicu Golescu”. În clasa III-a de liceu, din cauza războiului 1916-1918, a trebuit să-mi întrerup cursurile fiind chemat a-mi face datoria pentru țară, cu gradul de caporal T.R. Erou al războiului trecut și decorat cu ”Meritul comercial” precum și alte ordine străine, am publicat primele încercări literare, în anul 1917, în orașul Iași, unde fiind mobilizat pe front, aveam un mic negoț pe strada Sărăriei care, în timpul liber, după ce închideam, îmi permitea să mă dedic artei poetice compunînd frumoase poezii patriotice și lirice ce le-am adunat în primul meu volum intitulat Balade și Idile, volum care a făcut mare senzație prin procesul ce l-am avut, domnii critici ai unor fițuici ordinare susținînd că acest volum ar fi fost al unui oarecare Coșbuc ce nici nu auzisem de el, după cum am și dovedit în fața justiției, arătînd că, poeziile mele, nici n-aveau de-aface cu ale acestui scrib și numai titlul fiind la fel dintr-o eroare de coincidență ce nu mi-o explic decît printr-o întîmplare de metemspicoză.

Scîrbit de aceste persecuții literare, odată cu încheierea păcii, am părăsit țara cu vaporul, fiind obligat să-mi cîștig pîinea în calitate de chelner, căci din cauza tipăririi poeziilor, pierdusem tot la bodega mea din Sărăriei, dînd chiar și faliment fraudulos, așa că trebuia să voiajez pentru a nu fi închis pe nedrept.

În aceste voiajuri și în contact cu inspirația apei de mare, am scris al doilea volum al meu intitulat Poezii mediterane cea mai mare din ele fiind scrise pe această apă. Neputînd publica volumul, în întregime, din cauza cheltuielilor de cost, l-am publicat în mai multe ediții, de 2-3 și chiar 4 poezii, pe care le vindeam singur admiratorilor mei de pe vapor și chiar din diferite localuri. Reîntors în scumpa mea patrie, după 15 ani de navigație, m-am stabilit în orașul Constanța în calitate de poet, oraș cu care - din economiile soției mele cu care mă căsătorisem - am tipărit și al III-lea volum al meu de poezii, fapt care mi-a atras divorțul de soția mea, această fire, neînțelegînd fiorul artei adevărate și netrăind decît pentru un fleac de zestre ce nici nu merita a fi mîncată pentru cauza sfîntă a poeziei...

Părăsind orașul Constanța din aceste motive familiare, am organizat un turneu de festivaluri literare în întreaga țară, pentru a arăta tuturor cetățenilor ce am făcut eu pentru arta eternă, fără nici un fel de sprijin de la nimeni, ci numai prin inspirația mea personală și talentul ce mi l-a dat Creatorul. Sosind și în orașul meu de baștină nativă în care am fost născut, sper, iubite concetățean, că mă veți onora cu prezența dv. benevolă, drept care vă mulțumesc dinainte cu cea mai mare anticipație și cele dorite, adăogîndu-vă, 2 rezervate a 200 lei biletul.

Petre Delamunte și Radu Delamare

(Ambii, tot eu.)

mai multă Proză satirică de Tudor Mușatescu