Ciocîrlia

de Nagy Lajos

O cunoașteți pe micuța ciocîrlie? Ei, bravo, cum să n-o cunoașteți! Atîta ne tot vorbesc poeții despre ea, că sîntem obligați s-o știm. O știe pînă și un orășean cumsecade, care de altminteri e convins că grîul crește în copac, sau că buhaiul e un patruped carnivor.

Ciocîrlia este o pasăre cîntătoare, ceea ce înseamnă că de cîte ori decolează, trage un ciripit. E oleacă mai mare decît o vrabie și oleacă mai mică decît o cioară. Are penele gri, ca ale vrabiei, dar, înmuiate în smoală, pot fi negre ca ale ciorii.

Dacă ne plimbăm primăvara pe cîmp, putem vedea desigur cu ochiul liber cîteva ciocîrlii. Dacă nu le vedem înseamnă fie că sîntem orbi, fie că avem ghinion. Ciocîrlia se trezește devreme și cînd sătenii ajung la cîmp și își încep lucrul de fiecare zi mîrîind furioși, ciocîrlia ciripește voioasă, adică își cîntă trilul de dimineață.

Uneori se înalță în zbor atît de sus, încît nu pare mai mare decît o albină. În această privință seamănă oarecum cu avionul

Ciocîrlia nu numai că le cîntă sătenilor pe gratis, ea nu umblă după fiecare cîntec cu pălăria întinsă, dar le aduce și alte foloase, distrugînd toți gîndacii nefolositori.

Această iscusită cîntăreață nu locuiește în palate luxoase, ci în cuiburi mărunte pe care și le construiește singură, direct pe pămînt. Uneori sătenii, din greșeală, le calcă în picioare, după care li se face o asemenea milă de biata pasăre, că încep să înjure cumplit. Ciocîrlia care vrea să-și construiască un cămin nu are nevoie nici de zidari, nici de tîmplari. În schimb nici zidarii și nici tîmplarii nu au nevoie de ciocîrlie, deci în sensul ăsta sînt chit.

Ciocîrlia face niște ouă minuscule, așa că toți cei care credeau că ea face ouăle de struț se înșelau serios. Ouăle pe care le face, și pe care nu i le calcă sătenii în picioare, le clocește, scoate din ele pui, pe care îi învață iute să ciripească la fel de bine ca ea. Despre ciripitul ciocîrliei se poate spune că e frumos, dar chiar așa fiind, interesant nu e de fel. Interesant ar fi același ciripit, mărunt și subțire, dacă în loc să fie produs de ciocîrlie, o pasăre micuță, ar fi produs de un mistreț, sau de un taur.

Iarna, ciocîrliile nu pot fi văzute pe cîmp din mai multe motive: întîi că iarna nu umblă nimeni pe cîmp să vadă ciocîrlii, ci toată lumea stă în camere și admiră cel mult păianjenii, al doilea că iarna cîmpul e acoperit de zăpadă, deci nici nu știi unde e cîmp și unde nu e, și al treilea că iarna ciocîrliile emigrează în țările mai calde, cu pașapoarte colective.

mai multă Proză satirică de Nagy Lajos