Broasca

de Nagy Lajos

Broasca zburdă pe malul lacului. Îndată se pune întrebarea: de ce zburdă ea pe malul lacului? Savanţii explică acest fenomen în mai multe feluri. În primul rînd zburdă pe mal, fiindcă e mai dificil să zburde în lac. În al doilea rînd zburdă fiindcă forma picioarelor nu-i permite să meargă ca oamenii ci o obligă să sară; ori aceste sărituri mărunte dau senzaţia că zburdă. Vă imaginaţi ce trist e pentru o broască să fie prost dipusă? Omul cînd e necăjit se așează, își lasă capul în pămînt și bea pînă cade grămadă. În schimb broasca necăjită chiar dacă vrea să se ducă la cîrciumă să plîngă, e nevoită să facă drumul zburdînd.

Conform manualelor de zoologie, broasca are mărimea unei palme, ceea ce înseamnă că o broască bine dezvoltată e de mărimea mîinii unui om. Ţin să precizez că e vorba de mîna unei femei și nu de a unui bărbat. Asta însă nu obligă și manualele de anatomie să descrie mîna unei femei ca fiind de mărimea unei broaște!

Broasca își depune ouăle în apă, unde le clocește căldura soarelui; dintr-un astfel de ou iese un animal mic, fără picioare ca un pește, căruia îi atîrnă pe gît niște zdrenţe numite bronhii, prin care respiră.

Acesta este avantajul broaștei asupra omului sărac. Pentru că și pe omul sărac atîrnă niște zdrenţe, care însă nu-i slujesc la respirat, motiv pentru care ele nici nu se numesc bronhii, ci se numesc haine.

Animalul ăsta zdrenţuit, infirm și diform, numit pui de baltă, ca și cum ar fi puii bălţii, se dezvoltă încet-încet, adică își lasă baltă bronhiile și i se formează plămîni, își pierde coada și îi cresc picioare, iese din apă și începe să zburde în ritmul îndrăcit al muzicii pe care o fac celelalte broaște: orăcăit, cîrîit, și alte sunete broștești.

Se cunosc broaște verzi, broaște albe și broaște rîioase. Acestea din urmă sînt al dracului de scîrboase, deși eu aș nota că și asta e o chestiune de gust. De pildă, broscoiului rîios îi place cu mult mai mult o broască rîioasă, decît cea mai frumoasă femeie din lume. Și dacă unei femei frumoase i s-ar năzări să se îndrăgostească de un broscoi rîios, dragostea ei ar rămîne neîmpărtășită, fiindcă broscoiul la rîndul lui n-ar avea pentru ea nici un sentiment.

Salamandra e înrudită cu broasca, deși e diferită de ea ca siluetă. Asta însă nu-i o problemă, fiindcă și frumoasa doamnă Kovacs e înrudită cu mătăhălosul și burticosul Nemedi, cu toate că diferă de el ca siluetă.

mai multă Proză satirică de Nagy Lajos