Chirurgia morală

de Giovanni Papini

Londra, 18 iunie

Doctorul Anosh-Uthra a venit la Claridge să-mi propună tratamentul său, care, spunea el, începe să fie bine primit în Anglia. Un subsecretar de la Colonial Office, care l-a experimentat, mi-a vorbit cu entuziasm de acest lucru și l-a trimis pe doctor, mai bine zis pe chirurg, să mă caute la hotel.

Anosh-Uthra, care se lăuda că e de origine persană și aproape regală, e încă un om tînăr, dar de o seriozitate concentrată, pe care n-am întîlnit-o niciodată pînă acum. Fața, de culoarea plumbului, cu reflexe vagi de aur, e dominată de o barbă mare, bogată și întunecată, care-i ajunge pînă la stomac și-l face să semene cu regii asirieni, care se văd la British Museum. Ochii nu se zăresc, ascunși sub ochelari rotunzi și fumurii. Vorbind cu el, ai impresia că vorbești la telefon, cu un absent mascat.

— Nu știu, mi-a spus el, dacă prietenul nostru comun v-a dat vreo idee despre noua mea terapeutică. Originea ei este foarte simplă. În timpul studiilor mele am fost izbit de două fapte: că nimeni nu e în stare, nici chiar prea lăudatul Freud, să vindece tulburările mentale și că, pe de altă parte, medicina generală e mult mai puțin eficace, ca tratament absolut, decît chirurgia. Descoperirea mea constă în faptul că am introdus chirurgia în tratamentul maladiilor spiritului. Eu sînt, dacă vreți o definiție, cel dintîi chirurg al sufletului.

Știu că unii chirurgi au încercat să intervină în tratamentul maladiilor nervoase și că s-a încercat să se vindece epilepsia prin extirparea rinichiului și demența precoce prin vaccinuri endocrine; dar sîntem în prezența unor operațiuni pur fizice, împotriva unor tulburări psihice. Eu, dimpotrivă, operez direct asupra spiritului, cu ajutorul unor operațiuni spirituale. Sînt părți din sufletul nostru care putrezesc, care se cangrenează, care se măresc prea mult, în dauna altora, sînt cancere morale, tumori intelectuale, apendicitele viciului și ale păcatului. Eu pot, după voință, să obțin amputarea radicală a organului sau a regiunii din suflet care vă supără. Am și operat printre diferiții mei clienți, pe unii de lene, pe unii de senzualitate, pe alții de spirit matematic, pe alții de zgîrcenie sau neîncredere. Dacă teama de moarte vă tulbură, dacă vă supără indigestia unui exces de cultură, dacă ambiția politică sau sportivă nu vă dă pace, adresați-vă mie. Nu vă silesc să faceți mărturisiri, cum face vrăjitorul din Viena, nu recurg la hipnotism, ca la Nancy, nu vă pun să povestiți ce ați visat, ca la Zϋrich. Cu atît mai puțin nu voi tăia și nu voi deschide carnea dumneavoastră.

— Nu puteți să-mi dați cîteva detalii despre felul domniei voastre de a proceda?

— Dacă v-aș spune, n-ați ajunge să înțelegeți. Trebuie să știți că Anosh-Uthra nu e numele meu adevărat. Aceste cuvinte iraniene înseamnă Omul-înger și formează numele lui Mesia în religia mandeană. Secretul meu vine din Asia, ca toate secretele și nu se poate formula în termenii occidentali. Dar experiențele care mi-au reușit presupun că sînt mai elocvente decît teoriile. Supuneți-vă tratamentului meu și vă voi scăpa de ceea ce vă supără.

Băgați bine de seamă că eu nu operez numai calitățile rele, acelea pe care moraliștii le numesc ”vicii” și alieniștii ”nebunie”. Dacă vă întristează, de exemplu, o dragoste nemărginită de aproapele sau o manie filozofică și religioasă, eu sînt gata să intervin, în aceleași condiții. Sînt adeseori virtuți mai dureroase decît păcatele.

Gîndiți-vă la transformările pe care le va suferi neamul nostru, cînd chirurgia mea morală va fi răspîndită pretutindeni. Fiecare va putea să aibă, în sfîrșit, sufletul care-i place mai mult. Amputarea metodică a remușcărilor și a fricii va da omului acea pace pe care pînă acum a căutat-o zadarnic în stoicism sau în credință. Adăugați la aceasta că maladiile trupului derivă din cele ale spiritului, așa încît atunci cînd veți fi vindecat de acestea,vă veți bucura de o sănătate fizică perfectă. Încercați. Vă supără lăcomia de bani, superstiția, invidia, gelozia? Extirparea lor este foarte simplă. Vă înștiințez totuși că nu reușesc dintr-o dată. Pentru fiecare din neajunsurile pe care le-am citat trebuiesc cel puțin trei luni, durată minimă, dacă vă gîndiți la tratamentul nesfîrșit ai psihiatrilor. Trebuie să vă înștiințez în mod cinstit, că dacă pot suprima ceva din sufletul domniei-voastre, în schimb nu pot să adaug nimic. Sînt un taumaturg, nu un zeu.

Prețul fiecărei operații variază, după greutăți. Onorariul meu merge de la cinci sute la trei mii de lire sterline — jumătate fiind plătit la începutul tratamentului.

— Și ai putea, întrebai eu, să amputezi întreg sufletul, dacă tot sufletul e infectat?

— E o operație pe care n-am făcut-o niciodată pînă acum, răspunse Anosh-Uthra, mîngîindu-și barba, dar s-ar putea încerca...

mai multă Proză satirică de Giovanni Papini, sau înapoi la Gog