Íróportrék‎ > ‎

K. Varga Beáta (1975)

Tíz évig vállalkozóként dolgozott, jelenleg az ELTE PPK hallgatója, kutatásszervező. Az Avana Egyesület koordinátora és alelnöke is volt, résztvett az induló Delta Műhely munkájában, és a különböző novellapályázatokon eredményesen szerepelt. 


„A sci-fibe beleszülettem. Apám alternatív történelmet és orosz sf szerzőket olvasott, és heti kétszer vitt könyvtárba. Anyám meg kiskoromban azt mondogatta: mikor azt hiszem, nincs tovább, felnézek a csillagokra. Minden problémánk légypiszok hozzájuk képest.”

 

Már gyermekkorában létrehozta azt a belső mesevilágot, amit később kamatoztatni kezdett. Gimnáziumi évei alatt vígjátékokat írt. Első sci-fi írását 2003-ban fejezte be. Ezután mintegy stíluscsiszolásként kezdett el novellákat írni. Írói korszakairól ő maga mondja:

„2004 előtt autodidakta fejlődés, 2004-2008 között Delta Műhelyben (irokor.hu) írástechnikai, kritikai és szerkesztési alapok. Nem csak a saját novelláim kritikáin, de minden tag írására adott összes véleményen elgondolkoztam. A tanulás alapja a figyelem. Amikor felismertem a gyengéimet, akkor tudatosan gyakorolni kezdtem. 2008-tól önállóan fejlődtem, 2010-ben lezárom a novellázós korszakom, és visszatérek a regényíráshoz.”

 

Írói példaképeként Orson Scott Card-ot és Bencsik Andrást nevezi meg. Card-nál a novellák mondanivalója, Bencsiknél a gördülékenység ragadja meg.
A magyar olvasóközönség pozitívan fogadta sci-fi írói tevékenységét, ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy publikációi  érett stílusról. kialakult egyéniségről árulkodtak/árulkodnak.

„Akkor használok magyar karaktereket, ha az hozzáad valamit a történethez, mondjuk egy hazai utópia esetében. Az olvasóktól gyakran kapok visszajelzéseket, vadidegenek megkeresnek e-mailben. [...] Nem hiszek az egyénben, csak a csapatban. Minden novellám mögött ott állt valaki ideje, figyelme, szeretete.”

 

Két Galaktikás novellájához (Szemünk fénye, Inga) is az ELTE-n megismert szakirodalom adta az öteletet. Második félévét tölti a sci-fi történeti szemináriumon Sárdi Magda keze alatt.

„Lélektani vagy társadalmi sci-fit írok, ezért ritkán kell előmunkálat. [...] Fantasy-t ritkán írok, túl sok klisé rakódott a zsánerre. Az igazán jó fantasy új utakra lép. Talán regényben tudnám ezt nyújtani, de novellában eddig nem sikerült; sokkal nehezebb.”

Minden haza Sci-Fi kiadónál és egyéb csoportosulásnál jelent már meg novellája. Aktív tagja az Avana Egyesületnek. A legtöbb pozitív visszajelzést eddig "A fajellenőr" és a "Csak mi, lélekharcosok" című műveire kapta.

Erős az etikai érzékem, ha összeférhetetlenséget érzek, hátralépek. Persze így nehéz publikálni, de legalább új lehetőségeket keres az ember.”

Pölcz Ádám

(2010. április 13.)

Bibliográfia (publikációk):

K. Varga Beáta: A fajellenőr Ellenérdek, Cherubion 2007. URL: http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4877

K. Varga Beáta: Nyolc négyzetméter a világ Erato, Delta Vision 2007.

K. Varga Beáta: Hogyan ölne Jung?  Új Galaxis 11. 2007. URL: http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5331

K. Varga Beáta: Csak egy mottó  Avana Arcképcsarnok 2007. URL: http://karcolat.hu/node/5887

K. Varga Beáta: Csak mi, lélekharcosok Szőrös Kő 2008/2. URL: http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5332

K. Varga Beáta: Mimikri Galaktika, 2008. május

K. Varga Beáta: Bioüzemmód Rost Magazin 2009/1. URL: http://pulpfiction.hu/wp-content/uploads/2009/08/3000_monitor.pdf

K. Varga Beáta: Szemünk fénye Galaktika 2009. október

K. Varga Beáta: Inga Galaktika, 2010. március

K. Varga Beáta: Fényt! Hihetetlen, 2010. május

 

Másodlagos irodalom:

K. Varga Beáta oldala URL: http://onsai.sfblogs.net/

Pete László: Beszélgetés Onsaival – polgári nevén K. Varga  Beáta – írónővel URL: http://www.scifi.hu/k_varga_beata Letöltve: 2010. május 13. 14:51
 
Az idézetek forrása: 
Pölcz Ádám: Interjú K. Varga Beátával – 2010. április 13.
 
A kép forrása:
K. Varga Beáta archívumából

  
Comments