PROOST

(Samen no. 3, 18 september 2009)

In de kop van Noord-Holland hebben ze een probleem. Dat probleem heet alcohol. Er wordt te veel gedronken. Ongetwijfeld door ouderen, maar met name door jongeren, allerlei voorlichtingscampagnes ten spijt. Bovendien ziet niet iedere ouder het gevaar van alcoholgebruik bij jongeren. Uit een onderzoek blijkt dat een grote categorie ouders hun kinderen er niet op aan spreekt... Deert het ze niet, dat hun kinderen hun toekomst vergooien, of kijken ze liever de andere kant op?

Een deel van de problemen rondom alcoholmisbruik wordt veroorzaakt doordat men thuis of in het hok goedkoop 'in drinkt,' en vervolgens midden in de nacht naar de uitgaansgelegenheid afreist. Een aantal Noord-Hollandse burgemeesters is deze ellende zat. Ze hebben besloten dat kroegen en discotheken vanaf volgend jaar de deuren om middernacht moeten sluiten. Wie binnen is, mag binnen blijven, maar er mogen geen nieuwe klanten in.

Daar is de West-Friese horeca niet blij mee. Een aantal ondernemers klaagt steen en been. Terecht? Ik weet het niet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat niet iedere uitbater beseft wat maatschappelijk verantwoord ondernemen is. Er zijn er blijkbaar die graag geld verdienen over andermans rug, waarvoor klant en samenleving de prijs, in de vorm van van allerlei persoonlijke en maatschappelijk ellende, moeten betalen...

Helaas hebben ze niet alleen in West-Friesland een drankprobleem, vrees ik. We hoeven misschien niet eens zo ver te kijken, om iets van deze materie in het vizier te krijgen... Kan het zo zijn dat ook in het Westland de drank misschien wel te rijkelijk vloeit?

Nu weet ik wel, we moeten als kerkmensen oppassen snel met het vermanende vingertje klaar te staan. Voor je het weet hebben we zelf boter op ons hoofd. (Immers: hoe zwaarder de preek – hoe lekkerder het borreltje na de dienst...) De bijbel wijst alcoholgebruik niet af, maar heeft ook aandacht voor de gevaren van wijn. Aan de ene kant was het eerste wonderteken van Jezus water dat wijn werd, en gaf de apostel Paulus Timoteüs het advies niet alleen water te drinken, maar ook wat wijn. Anderzijds waarschuwt hij in dezelfde brief dat diakenen geen mensen moeten zijn die zich aan wijn te buiten gaan... De bijbel heeft niets tegen alcoholgebruik, maar wel degelijk oog voor het gevaar van misbruik.

Misschien moeten we in de kerk van vandaag terug naar een grotere aandacht voor het lichaam. 'Pardon,' zegt u, 'de hele cultuur waarin wij leven is toch met sport, uitgaan en maximaal genieten al helemaal op het lichamelijke gericht, moet dat in de kerk dan ook nog?' Jazeker! Volgens het geloof is ons lichaam immers een tempel. Een tempel van de Heilige Geest. [I Kor. 6: 19] Dat stelt toch eisen aan wat je met je lichaam doet en laat?

Kroegen eerder dicht, zodat er minder kan worden ingedronken, wie weet helpt het wel. En al die campagnes om verstandig met drank om te gaan treffen vast ook dikwijls een luisterend oor. Maar de echte oplossing voor mensen die zichzelf kapot drinken ligt toch ergens anders.

Het gaat om een nieuw bewustzijn. Het gaat erom, om je leven, en ook heel nadrukkelijk je lichaam, te zien onder een nieuw perspectief: als van God gekregen. De Schepper gaf het je, om het te laten zijn tot een tempel van de Heilige Geest! Wie dat écht in de gaten heeft zal er ook consequenties aan verbinden.