Licentie
Wat me aan het Liedboek 2013 tegen staat, is de manier waarop de auteursrechten geregeld zijn. Ik las op ‘Liedboek Online’ dat diensten waarin uit dit liedboek wordt gezongen maar twee weken op ‘kerkdienstgemist.nl’ e.d. mogen blijven staan. Langer mag niet, volgens de licentie... Die hele licentie is me trouwens een doorn in het oog. Kerkrentmeesters hebben forse stapels liedboeken aangeschaft, de meeste kerkgangers kochten inmiddels hun eigen exemplaar, hoezo dan ook nog een licentie?
Om de auteurs en componisten hun vergoeding te laten ontvangen, zegt u... Prima, een arbeider is zijn loon waardig… Maar levert zoiets bij kerkliederen geen moeilijkheden op? Het hoeft natuurlijk niet letterlijk ‘pro Deo,’ maar het geestelijk lied is iets wat mensen zich eigen maken. Dat wordt persoonlijk. Dat gaat deel uit maken van geloofstaal. Een goed kerklied vindt zijn plek in de liederenschat der eeuwen. Bovendien zingen we in de kerk zonder winstoogmerk, ook van ‘kerkdienstgemist.nl’ wordt geen gemeente financieel beter... Voor mij voelt het vreemd om te moeten betalen, ook als je een lied in een kerkkrantje of op je website afdrukt.
Maar bij de Gereformeerde Bond hebben ze de oplossing! Bij de ‘stevige Bond’ tenminste, waar men in de dienst alleen maar Psalmen zingt... Die zijn namelijk rechtenvrij! De berijmers van 1773 zijn allemaal meer dan vijftig jaar dood, dus hun werk is van rechten vrij. De rechten van de psalmberijming van 1967 zijn destijds door de kerken afgekocht. Dus Psalmen zingen kan voor een prikkie… Zo wordt ‘pro Deo’ dus gratis en voor niets...