Vinger

Idee van columnist:

beperk verslaggeving

over terrorisme

Door de de christelijke feestdagen moeten we het drie dagen zonder nieuws op het papier doen en zijn we afhankelijk van radio, televisie en de digitale apparaten. Inderdaad, drie dagen, want de ochtendbladen van de zaterdag worden op de vrijdagavond al gemaakt en gedrukt. Met de middagbladen is het niet anders gesteld. Die zijn voor die dag ochtendbladen geworden een worden een uurtje na de echte ochtendbladen bezorgd.

Je mag verwachten, dat de kranten op de derde Paas- of Pinksterdag hun schade inhalen en wijs terugblikken op het nieuws van de christelijke feestdagen.

Dat kan tegenvallen. Ephimenco, die soms wordt beschouwd als de stercolumnist van het dagblad „Trouw”, heeft in zijn bijdrage van de derde Pinksterdag richtlijnen voor de pers opgesteld om het terrorisme tegen te gaan.

Wat hij ernstig afraadt is het publiceren van uitingen van leed en verdriet in het openbaar. Want daar zouden de terroristen plezier in hebben.

„Dus geen teddyberen en zeeën van waxinelichtjes meer, geen omhooggehouden pen en A4’tje”, schrijft hij.

De columnist pleit daarentegen voor het opsteken van de dikke middelvinger tegen jihadisten.

Dit seksueel getint gebaar stamt uit de Griekse en Romeinse oudheid en is wegens belediging van de ander in Nederland strafbaar. Wie dit gebaar tegenover een agent van politie maakt, valt onder artikel 266 van het wetboek van strafrecht. Maximale straf: drie maanden cel. Het wordt in ieder geval een hoge boete.

Het gebaar wordt aangewend door een automobilist, die het niet eens is met een medeweggebruiker, terwijl hij zich veilig voelt in zijn metalen bak.

En in een kroeg even voor een vechtpartij.

Zijn middelvinger mag een slip of the pen zijn, maar Ephimenco’s terugblik op de Pinksterdagen blijft hangen in de populaire sfeer van een kroeg. Zijn richtlijnen ter bestrijding van het terrorisme zijn van dat niveau.

Zo maakte de Engelse premier May, volgens hem, een fout door de verkiezingscampagne 24 uur stil te leggen na de aanslag in Londen. Die maatregel zou de jihadisten juist voldoening geven. Terwijl er alle reden was voor de Britse premier het gekrakeel voor de verkiezingen donderdag even te doen staken.

Het terrorisme jaagt angst aan. Dat is de bedoeling van het terrorisme. Bij iedere nieuwe aanslag zorgen de media voor een vloedgolf van jihadistische propaganda. Daarom wil de columnist van „Trouw” dat de verslaggeving over dezer gebeurtenissen in ruimte en intensiteit wordt beperkt. Geen foto en naam meer van omgekomen terroristen dus. Over teddyberen en machinelichtjes had hij al geschreven.

Ze zien hem al aankomen op de redactie in Amsterdam. Het verzwijgen van feiten, omstandigheden en oorzaken verzwaart de heersende onzekerheid en wakkert juist angst aan.

Had de medewerker van de krant het hierbij maar gelaten. De hoofddoekjes haalt hij er bij in de strijd tegen het terrorisme. Hij is tegen alle vormen van islamisme en wil alvast de salafiastenmoskeeën sluiten en hun sponsors uit Saudi-Arabie straffen. Uiteindelijk zal ook de immigratie uit bepaalde moslimlanden drastisch moeten worden beperkt.

Als dat allemaal gebeurd is, hoef je niet meer je middelvinger op te steken en alleen maar een lange neus trekken richting de jihadisten.

Alles opgelost. Zo doen ze dat in de kroeg.

Niet meer op reageren. Maar onbesproken laat ik E. niet. Hij roept ons op te onderkennen, dat de islam door geweld is ontstaan en vanaf het prille begin mer bloedige veroveringen ‚ongelovigen’ heeft willen onderwerpen.

Als hij zich werkelijk verdiept had in de oorsprong van religies als de joodse en christelijke wist hij dat ook de islam een woestijn-godsdienst is en ontstaan in harde levensomstandigheden. Maar E. heeft het niet over de religies, maar over ideologieën, die hij niet los ziet van religie.

Hij wijst op de islam die hij aanduidt als ‚deze religieuze ideologie’ .

De profeet Mohammed, de stichter van de islam is voor Ephimenco de ware jihadist avant la lettre.

Terug naar Weerwater

Home

Bert de Jong