rabo

Afrekenen met de Rabo,

maar waar moet je heen?

Vluchten

kan niet

meer

De meest betrouwbare bank in Nederland, de Rabo, heeft een boete gekregen van één miljard dollar, omdat dertig topmedewerkers meegedaan hebben aan de manipulatie van de rentes van de dagleningen. Zij sleepten zo onvoorstelbare bedragen binnen ten koste van hun klanten.

De vraag, die mij plaagt, is of ik m’n betaalrekening bij deze bank moet opzeggen. Dat doe je zo maar niet. Mijn vader was in de jaren dertig van de vorige eeuw lid van de Boerenleenbank in het dorp. Zijn rekeningnummer is voor mij onvergetelijk en bijna heilig: 191687. Het getal had vader op de buitenkant van de enveloppen geschreven, die ik bij de bank moest bezorgen.

Later, zelf als huisvader, was ik ook lid van de Boerenleenbank en bracht maandelijks daar een groot deel van de inhoud van het loonzakje, dat ik in ontvangst mocht nemen, naar de bank teneinde evenals mijn vader betalingen te kunnen gireren.

Enkele blauwe maandagen werkte ik op de kasafdeling van de toen nog bestaande Robaver aan het Rokin in Amsterdam. In de buurt van de loketten, waar de klanten zich meldden, mocht ik niet komen. Dat was werk voor vermoedelijk de hoger opgeleiden en de onberispelijk gekleden. Wij voerden achter in de zaal schriftelijk de betaalopdrachten uit. Onze zorg was vooral dat de schriftelijke kas bleef kloppen.

Een half uur voor sluitingstijd meldde zich een heer in pak en deponeerde op ons bureau opdrachten, die met spoed moest worden uitgevoerd. Dan ging het niet om de tientjes en honderdtjes die in den regel werden betaald, maar om bedragen boven de miljoen gulden. De heer had ons uitgelegd, dat het bedragen waren die tussen de banken werden uitgewisseld.

De Robaver, begreep ik, had meestal aan het eind van de dag veel geld over, waaraan nog kon worden verdiend. Het was een betaalverkeer op nationaal niveau.

Of toen al werd gesjoemeld met de dagrente, weet ik niet. Wie waren wij om daar achter te kunnen komen?

Allicht bekroop me soms de gedachten om op de betaalopdracht voor zo’n bedrag van een miljoen of meer mijn eigen banknummer in te vullen. M’n hele leven zou ik verder rijk kunnen zijn. Maar mijn werkomgeving was zo degelijk en betrouwbaar (de afdelingschef was zelfs een erkend dichter, wat wil je nog beter). Bovendien, elke morgen moest ik op tijd mijn kaartje in een prikklok duwen en dan zou ik echt in een gevangenis terecht komen.

Hoewel ik al jaren weer in de stad woon, berust onze rekening nog bij de Rabo in het dorp, waar we vroeger woonden. We worden herhaaldelijk uitgenodigd weer echt lid te worden en de plaatselijke gezelligheden bij te wonen.

Zeg je met dit verleden je rekening ineens bij de Rabo op? Bij die miljard boete zal het niet blijven. Er wachten nog meer claims. De boete is een straf. Maar zij, die kunnen aantonen benadeeld te zijn, kunnen luid aan de bel trekken.

Je zou de bank niet kunnen afrekenen op de dertig frauderende medewerkers in het buitenland, schrijft een oud-directeur van een plaatselijke bank. Hij verzwijgt dat de misdragingen al jaren en jaren bekend waren bij de leiding en de handelingen min of meer toelaatbaar vonden.

Het was een systematisch bedrog.

Afrekeningen die hap? Is dat mogelijk? Je kunt niet meer zonder ze. De kleinste bedragen pin ik. Het betalen met de miezerige Euromunten gaat me slecht af met het opdiepen uit de portemonnee in dikwijls matig verlichte omgeving.

De bank is zo braaf maandelijks over de post een lange lijst met de betalingen toe te sturen. Ik belde de klantenservice op en vroeg of dat niet anders kon. Men dacht dat ik de betalingen nog deed door middel van een bonnetje zoals meer dan een halve eeuw geleden.

Ik legde uit, dat ik dagelijks over de digitale lijst van betalingen en ontvangsten beschikte en ik door middel van de zoekbalk boven de lijsten met een enkel nummer of woord kon constateren of een aanmaning tot betaling al of niet terecht was.

De dame was verbaasd, dat ik het bankieren per internet deed. Al jaren.

Goed, de lijst van papier was niet nodig. Maar om dat te regelen kreeg ik een enveloppe thuis met acht vellen papier. Het was zoeken waar we onze handtekeningen gezet konden worden in het nieuwe contract. Maar informatie of meer of minder kosten zouden worden berekend, was niet te vinden. Houd toch op. Om gek van te worden van al dat papier. Om over het gebrek aan informatie maar te zwijgen.

Afrekenen dus. De hoge boete heeft geen financiële gevolgen voor de bank, wordt triomfantelijk meegedeeld. Bij ons thuis wel als we zo gestraft zouden moeten worden.

Waar ze bij de Rabo wel benauwd voor worden is dat uit peilingen blijkt, dat 24 procent van de cliënten overweegt de rekening (en lidmaatschap) op te zeggen en 11 procent de hypotheek over te hevelen naar een andere bank, ondanks de kosten die daaraan zijn verbonden.

Weg van die bank. Maar waar moet je heen? “Vluchten kan niet meer”, schrijft een wanhopige briefschrijver in het dagblad Trouw. Het is elders toch hetzelfde. Hij blijft en krijgt per 1 januari een tariefsverhoging van 9,67 procent.

Niet de opleggers van die boete, maar de rekeninghouders kunnen de ware straf uitdelen.

Toch laat ik het zitten. Niet uit eerbied voor de familietraditie; het wordt echter zo’n onoverzichtelijk gedoe met enveloppen vol vellen papier. Voor gedoe capituleer je.

Wellicht een tip voor de wijze spindokters, die de ban door de moeilijke tijden moeten helpen.

Bert de Jong.

Terug naar Weerwater Home