Brandweer van Almere liet man verdrinken

De gemeente aansprakelijk gesteld

De brandweer en de gemeente Almere hebben schuld aan de dood van Frank Kathusing, die in de nacht van 2 op 3 september van het jaar 2002 in het stadsmeer Weerwater in Almere verdronk. De met groot materiaal uitgeruste brandweer van Almere heeft ruim een halfuur tot drie kwartier aan de kant op onvoorstelbare manier staan klungelen, terwijl de 49-jarige Kathusing zijn laatste wanhopige ‘help’ deze stille zomernacht over het water liet horen en verdronk. Zijn neef, die ook in de omgeslagen boot zat, wist op eigen kracht bij het licht van de omstanders de kant te bereiken, terwijl de brandweerlieden besluiteloos toekeken.

Na ruim zes jaar procederen heeft de rechtbank in een civiele procedure gemeente en brandweer aansprakelijk gesteld voor het verdrinken Frank Kathusing. Over de hoogte van de schadevergoeding wordt na de uitspraak van de rechtbank nog onderhandeld. De familie vraagt ongeveer 120.000 euro. In mijn ogen geen overdreven eis gezien alle emoties en ellende die door de falende overheid zijn veroorzaakt.

Mogelijk gaat het om een alledaags bericht. Maar ik veroorloof mij hierover uitvoeriger te schrijven, omdat het drama van deze verdrinking zich afspeelde voor het balkon van mijn appartement en ik de drenkeling kon zien en horen roepen en vlak onder me terwijl de redders delibereerden en niet wisten hoe te handelen.

De duikers trokken hun pakken aan en weer uit; het lukte niet de reddingboot in het water te krijgen en er was geen power genoeg de schijnwerpers te laten functioneren. Als er wel licht werd gegeven scheen deze op de appartementsgebouwen en niet op het water. Toen de duikers besloten naar de drenkeling te zwemmen, bleek de lijn te kort te zijn, waarmee ze met de wal waren verbonden. Eindelijk lukte het de boot in het water te krijgen vanaf een bruggetje verderop, maar de motor startte niet. Dus moest eerst een startkabel worden gezocht. Eindelijk draaide de motor, maar de lijn met de wal kon niet direct losgemmaakt worden. Enz. Enz.

In het vonnis van de rechtbank wordt gesproken over ‘onduidelijke bevelsverstrekking, trage bevelsopvolging en tekortschietend materieel, waardoor er veel tijd verloren ging. De rechtbank oordeelt dat de ‘definitieve onderdompeling’ -in gangbaar Nederlands ‘het verdrinken’ - voorkomen had kunnen worden. Wat de rechtbank vooral zwaar woog, was dat niet met het redden werd doorgegaan nadat Frank Kathusing niet meer boven kwam. Bekend is, dat iemand die lang in het water heeft gelegen toch gereanimeerd kan worden. De ambulance reed echter weg. In het vonnis staat: er werd onder meer te snel overgegaan tot bergen in plaats van redden.

Bea Kathusing, de weduwe van Frank kan het niet helemaal eens zijn met de uitspraak van de rechtbank. Brandweer en gemeente zijn niet alleen schuldig aan de dood. Het slachtoffer is volgens de rechter onvoorzichtig geweest en dus zelf ook schuldig. Sterker nog de rechtbank meent dat brandweer en gemeente voor 33 procent aansprakelijk zijn.

Geen excuus

O

ngelukken gebeuren dikwijls door onvoorzichtigheid. Maar dat kan geen reden zijn, dat de hulpverlenende instanties zich niet voor honderd procent inzetten. Dit is toch geen excuus voor nagenoeg honderd procent falen, zoals bij het ongeluk aan het Weerwater.

Onvoorzichtig? Hoe? Het was die tweede en derde september een mooie zomeravond en -nacht. Frank was met zijn neef op het Weerwater gaan varen. Zijn zoon van zeventien mocht ook mee onder voorwaarde dat hij om tien uur weer thuis zou zijn. De familie woont in de Fellinilaan aan het Weerwater. De twee mannen meerden om tien uur af en de zoon ging naar huis. Zij gingen weer het meer op. Onvoorzichtig. Een man moest plassen en ging op de rand van de boot staan. Deze kapseisde.

De onvoorzichtigheid zou ook bestaan hebben uit dat de twee teveel gedronken hadden. De volgende dag liet de woordvoerder van de brandweer weten dat het slachtoffer teveel had gedronken. Deze roddel werd al snel door de plaatselijke politici overgenomen. De neef zou stomdronken uit het water zijn gekomen.